Heel Nederland Leest

Joe Speedboot

van Tommy Wieringa

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt meteen iets om over te praten! Daarom lezen we in november 2024 met heel Nederland Joe Speedboot van Tommy Wieringa. Tijdens deze maand organiseren Hebban, de grootste leescommunity van Nederland, en diverse bibliotheken leuke activiteiten rond dit boek. Lees jij mee?

Je haalt Joe Speedboot vanaf 1 november 2024 gratis op in de bibliotheek. Ook als je nog geen lid bent!

Lees het persbericht

Joe Speedboot

Joe Speedboot is een roman over liefde en rivaliteit. Het toont het lot van nieuwkomers in een Nederlands dorp. De tragikomische maalstroom van gebeurtenissen geeft het ingeslapen dorp een dynamiek waar het niet meer van zal herstellen.

Fransje Hermans, de verteller van het verhaal, is na een ongeluk invalide geraakt en heeft zijn spraakvermogen verloren. Fransje is grenzeloos gefascineerd door de nieuweling Joe Speedboot: de jongen die zijn eigen naam gekozen heeft en op zijn vijftiende al bommenlegger, vliegtuigbouwer en bewegingsfilosoof is.

Nauwgezet observeert Fransje hoe nog andere nieuwkomers de natuurlijke orde van het dorp komen verstoren: Joe’s stiefvader Papa Afrika, een zachtaardige Nubiër met gazelleogen, en de geheimzinnige Picolien Jane, een beeldschone Zuid-Afrikaanse. In haar komen alle verhalen samen, met noodlottige gevolgen.

Tommy Wieringa

Tommy Wieringa (1967) is columnist en auteur van romans, essays en reisverhalen. Zijn werk wordt wereldwijd vertaald en ontving verschillende prijzen, waaronder de Libris Literatuurprijs, de F. Bordewijkprijs, de Gouden Boekenuil en de Inktaap. Essays en columns van Wieringa’s hand verschenen onder andere in de Volkskrant, Vrij Nederland, NRC Handelsblad, De Pers en Hollands Diep. In 2014 schreef Wieringa het Boekenweekgeschenk Een mooie jonge vrouw en in 2024 is zijn roman Joe Speedboot het boek van Heel Nederland Leest.