Prentenboek Top 10

Een comité van bibliothecarissen, boekhandelaren en leerkrachten heeft Help! Een verrassing! verkozen tot Prentenboek van het Jaar. Daarnaast vormt het boek samen met negen andere prentenboeken de Prentenboek Top 10 van 2024.

Help! Een verrassing!

Miriam Bos

August houdt niet van verrassingen. Suus is dol op rennen, springen en wilde dingen doen, terwijl August het liefst leest, luiert en mooie dingen maakt. Augusts fantasie gaat met hem op de loop. Hij bedenkt de meest verschrikkelijke situaties waarmee Suus hem zou kunnen verrassen. Maar de werkelijkheid pakt anders uit… En net als je denkt dat het verhaal is afgelopen, weet Miriam Bos er nog één laatste draai aan te geven.

Miriam Bos tekent en schildert een kleurig bos waar je direct zelf rond wilt lopen. Iedere spread lijkt wel een poster. De kleuren spatten van de bladzijden, net als de vriendschap tussen August en Suus. En één ding is duidelijk: Suus kent August beter dan hij denkt.

Help! Een verrassing! is het Prentenboek van het Jaar 2024


Aan zee door auteur en illustrator Noëlle Smit

Zilveren Penseel-winnaar Noëlle Smit maakte een zonnig prentenboek over een zomerse stranddag aan de Noordzeekust. Voor kinderen valt er van alles in dit boek te herkennen: van het moment dat je vanaf de duinen de zee ziet, het warme zand onder je blote voeten en het zoeken naar schelpen en krabbetjes. Iedere tekening van dit zonnige kijkboek doet meteen verlangen naar strand en zee. Was het maar altijd zomer! Vanaf 3 jaar.


's Nachts als jij slaapt door Peter Arrhenius, geïllustreerd door Ingela P. Arrhenius

Het lijkt soms misschien alsof iedereen 's nachts lekker in zijn warme bedje ligt, maar dat is niet het geval! In dit kleurrijke boek staan een paar beroepen die diep in de nacht uitgevoerd worden, zodat het leven elke ochtend weer in alle drukte kan beginnen. Denk aan beroepen als visser en machinist, de dokter en verpleger. Vertaald door Mira van der Lubbe. Vanaf 2 jaar.


Het bos van Muis door auteur en illustrator Alice Melvin

Muis maakt een reis door het bos. Hij wil al zijn bosvrienden opzoeken en onderweg geniet hij van het wisselen van de seizoenen. En, misschien, als je goed kijkt, zie je ook de eerste tekenen van de lente, de zomer, de herfst en de winter. Tijdens de reis van Muis ontdek je bovendien vogels, insecten, dieren en planten uit elk jaargetijde. Vertaald door Jeanette Kramp. Vanaf 3 jaar.


Fred en de (bijna mislukte) verjaardag door auteur en illustrator Pépé Smit

Fred komt er bij toeval achter dat Anton de boswachter jarig is, maar Fred weet eigenlijk niet wat dat is. Als hij van Anton begrijpt dat er een verjaardagstaart en een kadootje bij horen, heeft Fred met Anton te doen. Want niks taart en niks kadootje. Anton zit in zijn eentje in zijn boshut te sippen. Fred vindt het wel een beetje zielig en besluit er iets aan te doen. Vanaf 4 jaar.


Het verlegen vogeltje door Jan Paul Schutten, geïllustreerd door Liset Celie

Het is een herrie van jewelste in het bos: alle vogels zijn luid fluitend een nestje aan het bouwen. De kleine groenling nog niet. Hij is te verlegen om het groenlingvrouwtje te vragen of ze met hem een nestje wil beginnen. Hij vraagt de merel om hulp, maar met al dat gesnater verstaat ze hem helemaal verkeerd. Een komisch prentenboek over 'hebban olla vogala'. Vanaf 4 jaar.


Pit door auteur en illustrator Maggie Li

Pit is een klein zaadje. Ontdek hoe hij als pitje in een appel zit en vanuit de buik van een vogel in een rivier belandt. Als een meisje Pit vervolgens aan de oever van de rivier vindt, stopt ze hem in de grond, waar hij uiteindelijk uitgroeit tot ... een appelboom vol nieuwe appels en zaadjes! De cyclus van planten wordt niet alleen helder, maar ook heel speels gebracht in dit stevige kartonboek voor nieuwsgierige jonge lezers. Vanaf 2 jaar.


Beer zoekt een beste vriend door auteur en illustrator Petr Horáçek

Zwarte Beer zoekt een vriend. En als hij Bruine Beer tegenkomt, wil het toeval dat ook hij een vriend zoekt. Dus zoeken ze samen. Maar het is bepaald niet makkelijk om een vriend te vinden. Of is die dichterbij dan ze denken? Een boek dat er is alsof het er altijd al was, dat je direct wilt voorlezen en cadeau wilt doen. Vertaald door Johanna Rijnbergen. Vanaf 4 jaar.


Aron en Aardappel door Josh Lacey, geïllustreerd door Momoko Abe

Aron wil graag een huisdier, maar zijn ouders niet. Op een dag krijgt hij een verrassing van papa, maar het is geen huisdier ... het is een aardappel! Aron gooit hem teleurgesteld in de hoek, maar dat aardappel-huisdier kijkt toch een beetje verdrietig en eenzaam. Vooruit dan. Al snel worden Aron en Aardappel onafscheidelijk. Vertaald door J.H. Gever. Vanaf 4 jaar.


Ik mis Milo door Pim Lammers, geïllustreerd door Sanne te Loo

Na de dood van zijn schildpad Milo is een kleine jongen diep bedroefd. Het gemist voelt hij overal. In zijn hart, zijn hoofd, zijn buik. Van zijn moeder mag hij een ander huisdier uitkiezen. Neem een paard, zegt zijn zus. Of een hond, zegt een vriendin. Of een leeuw, stelt zijn beste vriend voor. Maar hij wil helemaal geen nieuw huisdier! Hoe kan een ander Milo ooit vervangen? Vanaf 3 jaar.

FACEBOOK INSTAGRAM