Prentenboek Top 10

Een comité van bibliothecarissen, boekhandelaren en leerkrachten heeft Rinus verkozen tot Prentenboek van het Jaar. Daarnaast vormt het boek samen met negen andere prentenboeken de Prentenboek Top 10 van 2025.

Rinus

Ingrid en Dieter Schubert

Vroeger was opa een hele wilde neushoorn. En hij was sterk, reuze sterk. Hij kon wel honderd boomstammen tegelijk optillen.

Maar nu is opa oud. Het liefst ligt hij de hele dag wat in de schaduw te dommelen. Vandaag past hij op Rinus. En die wil vooral spelen en ravotten!

Rinus is het Prentenboek van het Jaar 2025


Ga je mij kietelen? door auteur en illustrator Mies van Hout

Heb je weleens een beer gekieteld? Of een krokodil? Nee? Probeer het maar in Ga je mij kietelen?! Speel een kietelspelletje met kleine en grote dieren, de liefste en de gevaarlijkste bewoners van het beestenrijk. Kijk snel hoe de verschillende dieren erop reageren!


Vos en Vis door auteur en illustrator Daan Remmerts de Vries

Vos heeft een vis gevangen voor zijn avondeten. Als Vos de weg naar het strand niet meer kan vinden, legt Vis hem behulpzaam uit dat de zee wel heel gevaarlijk is als je in zo'n klein bootje zit. Vos wordt steeds zenuwachtiger en wil naar huis. Kunnen Vos en Vis elkaar helpen?


Leeuwenlessen door auteur en illustrator Jon
Agee

Een jongetje wil zijn leeuwendiploma behalen en krijgt les van een échte leeuw. Na een slopende training ontdekt hij de belangrijkste les van allemaal: vrienden zijn onmisbaar. Leer de fijne kneepjes van het leeuwenbestaan! Vertaald door Nicolette Hoekmeijer.


Maak plaats! door auteur Karen Yin en illustrator Nellke Verhoeff

Honderd dieren zie je in dit verhaal. Maar past de walvis wel helemaal? De dieren in dit prentenboek vinden een oplossing: ze maken gewoon het boek groter! Bekijk de uitklapbare pagina’s en tel alle honderd dieren. Vertaald door Maria van Donkelaar.


De bril van Beer door auteur en illustrator Leo Timmers

Beer zoekt zijn bril. Hij moet hem terugvinden! Misschien weet Giraf waar hij is gebleven? Onderweg naar zijn vriend ziet Beer allerlei dieren die er eerder niet waren. Hoe kan dat nu? En wie is die lange slungel met vlekken eigenlijk? Laat je fantasie de vrije loop!


We bakken een dierentuin door auteur en illustrator Marit Törnqvist

Kom je spelen bij mij thuis? Daar mogen we met de berentrein en klimmen we naar de uilen. We bakken er een dierentuin en luisteren naar de voorleesslang. Dan gaan we heel laat slapen in het dieren-droomhotel. Kom je bij mij spelen? Ik denk het wel!


De Boebalas door auteur Nancy Bosmans en illustrator Lisa van Winsen

Neah, Ayah en Avah gaan op bezoek bij hun Ghanese oma. Tijdens het avondeten krijgen ze iets voorgeschoteld wat ze totaal niet kennen: dit lusten ze écht niet! Gelukkig heeft oma een oplossing. Zij kent namelijk een heel bijzonder monster: de Boebalas!


Het huisje zonder heks door auteur en illustrator Sophie Pluim

Een sprookjesachtig prentenboek over een huisje in het bos waar ooit een heel oude heks woonde. Toen ze niet meer thuiskwam bleef het huisje alleen achter. Meerdere seizoenen gaan voorbij en het huisje raakt in verval. Het besluit om zélf maar op zoek te gaan naar een nieuwe heks.


Een toren van tijgers door auteur Lizette de Koning en illustrator Gareth Lucas

Een toren van tijgers is een verzameling van heerlijke, lieve en grappige dierenversjes. Als geen ander slaagt illustrator Gareth Lucas erin om dieren met gevoel én humor te tekenen. Voeg daar de teksten van Lizette de Koning bij en je hebt iets geweldigs in handen.

FACEBOOK INSTAGRAM