Veelgestelde vragen

Wanneer zijn De Nationale Voorleesdagen?

De Nationale Voorleesdagen zijn van 22 januari tot en met 1 februari 2025.

Wat zijn De Nationale Voorleesdagen?

Tijdens De Nationale Voorleesdagen stimuleren wij voorlezen aan kinderen, van 0 tot 6 jaar, die zelf nog niet kunnen lezen of net het lezen hebben geleerd. Deze leesbevorderingscampagne benadrukt de voordelen van het (voorlezen), waaronder het positieve effect op woordenschat en tekstbegrip. Bovendien ontwikkelen kinderen naast een beter taalgevoel ook hun empathisch vermogen door (voor)lezen. Daarom de boodschap: Voorlezen gaat voor!

De Nationale Voorleesdagen bestaan sinds 2004 en zijn een project van Stichting Lezen, georganiseerd door Stichting CPNB.

Wat is het Prentenboek van het Jaar 2025?

Het Prentenboek van het Jaar 2025 is Rinus van Ingrid & Dieter Schubert

Wat is de mini-editie?

Tijdens De Nationale Voorleesdagen is er een mini-editie beschikbaar van Rinus Dit prentenboek is gedurende De Nationale Voorleesdagen voor slechts € 5,75 in de boekhandel te verkrijgen.

Hoe kom ik aan het voorleesknuffeltje?

Wanneer jouw kind tijdens De Nationale Voorleesdagen (gratis) lid wordt van de bibliotheek, ontvangen jullie het voorleesknuffeltje cadeau. Dit jaar is het knuffeltje Rinus uit het Prentenboek van het Jaar 2025: Rinus

Wat zijn De Nationale Voorleesontbijten?

Op 22 januari is de aftrap van De Nationale Voorleesdagen met Het Nationale Voorleesontbijt: in het hele land lezen bekende Nederlanders (voorleesambassadeurs) en lokale helden voor in de kinderopvang, op scholen en in bibliotheken en boekhandels.

Zijn er ook vertalingen van Rinus beschikbaar?

Ook dit jaar zijn er weer gratis vertalingen van het Prentenboek van het Jaar 2025 beschikbaar in het Pools, Turks, Arabisch en Oekraïens. Ga tijdens De Nationale Voorleesdagen van 22 januari tot en met 1 februari 2025 naar jouw bibliotheek en vraag om deze gratis vertalingen. De vertalingen kunnen gebruikt worden naast het prentenboek Rinus om zo het verhaal ook meertalig voor te kunnen lezen.

Zijn er ook meertalige voorleesfilmpjes beschikbaar?

De jeugdbibliotheek heeft verschillende digitale prentboeken en voorleesfilmpjes beschikbaar. Je vindt ze hier.

Werk jij in het onderwijs?

Voor meer informatie over onderwijs, lesmateriaal en/of de toolkit/mediakit kijk je hier.

.
FACEBOOK INSTAGRAM