Veelgestelde vragen

Wanneer zijn De Nationale Voorleesdagen?

De Nationale Voorleesdagen zijn van 24 januari tot en met 3 februari 2024.

Wat zijn De Nationale Voorleesdagen?

Tijdens De Nationale Voorleesdagen stimuleren wij voorlezen aan kinderen, van 0 tot 6 jaar, die zelf nog niet kunnen lezen of net het lezen hebben geleerd. Deze leesbevorderingscampagne benadrukt de voordelen van het (voorlezen), waaronder het positieve effect op woordenschat en tekstbegrip. Bovendien ontwikkelen kinderen naast een beter taalgevoel ook hun empathisch vermogen door (voor)lezen. Daarom de boodschap: Voorlezen gaat voor!

De Nationale Voorleesdagen bestaan sinds 2004 en zijn een project van Stichting Lezen, georganiseerd door Stichting CPNB.

Wat is het Prentenboek van het Jaar 2024?

Het Prentenboek van het Jaar 2024 is Help! Een verrassing! van Miriam Bos en gaat over de vrienden August en Suus die heel wat van elkaar verschillen. Suus is dol op rennen, springen en wilde dingen doen, terwijl August het liefst leest, luiert en mooie dingen maakt. Als Suus aankondigt een verrassing voor August te hebben, gaat zijn fantasie met hem op de loop. Wat zal Suus voor August in petto hebben?

Help! Een verrassing! is fantasierijk verhaal in een kleurrijk bos, voor alle kinderen die graag worden verrast.

Wat is de mini-editie?

Tijdens De Nationale Voorleesdagen is er een mini-editie beschikbaar van Help! Een verrassing! Dit prentenboek is gedurende De Nationale Voorleesdagen voor slechts € 5,75 in de boekhandel te verkrijgen.

Hoe kom ik aan het voorleesknuffeltje?

Wanneer jouw kind tijdens De Nationale Voorleesdagen (gratis) lid wordt van de bibliotheek, ontvangen jullie het voorleesknuffeltje cadeau. Dit jaar is het knuffeltje het vosje August uit het Prentenboek van het Jaar 2024: Help! Een verrassing!

Wat zijn De Nationale Voorleesontbijten?

Op 24 januari is de aftrap van De Nationale Voorleesdagen met Het Nationale Voorleesontbijt: in het hele land lezen bekende Nederlanders (voorleesambassadeurs) en lokale helden voor in de kinderopvang, op scholen en in bibliotheken en boekhandels.

Zijn er ook vertalingen van Help! Een verrassing! beschikbaar?

Dit jaar zijn er gratis vertalingen van het Prentenboek van het Jaar 2024 beschikbaar in het Pools, Turks, Arabisch en Oekraïens. Ga naar jouw bibliotheek en vraag om deze gratis vertalingen. De vertalingen kunnen gebruikt worden naast het prentenboek Help! Een verrassing! om zo het verhaal ook meertalig voor te kunnen lezen. Bekijk ook Prentenboeken in alle Talen en De Voorleestrom.

Is Help! Een verrassing als luisterboek beschikbaar?

Stichting VoorleesExpress heeft verschillende audiovertalingen beschikbaar van het Prentenboek van het Jaar 2024, Help! Een verrassing! Het doel is dat anderstalige en meertalige kinderen en ouders/verzorgers ook de prachtige Nederlandstalige prentenboeken ontdekken. Deze audiovertalingen zijn door vertaalvrijwilligers mede mogelijk gemaakt en gratis te beluisteren.

Zijn er ook meertalige voorleesfilmpjes beschikbaar?

De jeugdbibliotheek heeft verschillende digitale prentboeken en voorleesfilmpjes beschikbaar. Je vindt ze hier.

Is Naïf partner van De Nationale Voorleesdagen?

In week 3 en 4 ontvang je bij Etos bij aankoop van twee producten van Naïf gratis het kartonboekje O jee een logé! geschreven en geïllustreerd door Miriam Bos, de maker van het Prentenboek van het Jaar Help! Een verrassing!

Dit jaar is Naïf partner van De Nationale Voorleesdagen. Naïf, het verzorgingsmerk voor baby’s en kids, helpt ouders tijdens de eerste 1000 dagen van het leven van hun kind, en daarna. Met producten vol ingrediënten van natuurlijke oorsprong en zonder microplastics zorgen ze voor een goede start. Maar daar stopt het niet; ze ondersteunen ook initiatieven om lezen en ontwikkeling te bevorderen. Lezen is belangrijk voor de ontwikkeling van het kind, maar ook voor een fijne en goede avondroutine. Samen van bad, naar boek, naar bed.

Werk jij in het onderwijs?

Voor meer informatie over onderwijs, lesmateriaal en/of de toolkit/mediakit kijk je hier.

.
FACEBOOK INSTAGRAM