HOME SCHRIJFWEDSTRIJD OVER DE BOEKENWEEK

BOEKENWEEKARCHIEF

Een lijst van Boekenweekthema's, geschenken en essays door de jaren heen.

2024-2005 2004-1980 1979-1955 1954-1930

1954

Goed geboekt

Jacques den Haan, Adriaan Morriën & Charles Boost

Bundeling van schetsen en korte verhalen. Met literaire bijdragen van onder andere Jacques Gans, Annie M.G. Schmidt, Hella Haasse, Bertus Aafjes en Godfried Bomans.

1953

Tien verhalen

Anthonie Donker

Met (aanvankelijk anonieme) bijdragen van Nescio, Johan Daisne, Henriëtte van Eyk, Albert Helman, Annie Salomons, Ben Stroman, Johan W. Schotman, Rein Blijstra, Maurice Gilliams en Theun de Vries.

1952: NOVELLEWEDSTRIJD

Insecten in plastic

Manuel van Loggem

Manuel van Loggem schreef een gedachtenspel over de pyschologie in totalitaire regimes.

1951: NOVELLEWEDSTRIJD

De porseleintafel

Olaf J. de Landell

De Friese Alberdina Tacoma van Oenstra is geobsedeerd met porselein en is bereid alles te doen om een nieuw stuk aan haar verzameling toe te voegen. Een verhaal over allesontziende hartstocht én hebberigheid.

1950: NOVELLEWEDSTRIJD

De zaak Beukenoot

Marianne Philips

Op een natte novembermorgen ontmoet schilder Noldus Beukenoot bij toeval zijn oude, welgestelde, jeugdvriendin Jopie. In ruil voor een schilderij overhandigt ze hem meer geld dan hij in tijden heeft gezien. Onderweg naar huis, na een aantal glazen cognac, komt hij langs een etalage met daar, zou het, Jopie? Wat er daarna gebeurt, herinnert hij zich amper, maar door de aanklager wordt hij beticht van diefstal met braak. Het vonnis: tien maanden celstraf. Noldus kan zichzelf niet verdedigen; hoe leg je uit dat je beschonken was en de etalagepop aanzag voor een voormalige geliefde?

1949: NOVELLEWEDSTRIJD

Twee negerpopjes

Clare Lennart

Naar aanleiding van de vondst van twee oude poppen in een rommelkoffer mijmert Trezia, een vrouw van middelbare leeftijd, over de jeugd die zij en haar zusje beleefden in een dorpje in de Achterhoek. Daar waren zij na een gedwongen verhuizing – vaders zak met geld was leeg – terechtgekomen en werden zij niet geaccepteerd door het gros van hun nogal conservatieve medescholieren.

1948: NOVELLEWEDSTRIJD

Oeroeg

Hella S. Haasse

Een Indonesische jongen en het zoontje van een Nederlandse administrateur groeien geleidelijk uit elkaar. Wanneer de ik-figuur, de Nederlandse jongen, na een studie in Delft terugkeert in het Indië dat nog net geen Indonesië is geworden, blijkt hun verwijdering te zijn uitgegroeid tot een kloof. Oeroeg heeft gekozen: voor zijn eigen volk en tegen de Nederlanders, dus ook tegen zijn vriend. Vertwijfeld vraagt de ik zich af of hij voorgoed een vreemde zal zijn in het land van zijn geboorte.

1947: NOVELLEWEDSTRIJD

De ontmoeting

Antoon Coolen

Een jonge boer, met de schuilnaam Maurits, raakt betrokken bij het verzet, waarbij zich ook de medische studente Margaretha heeft aangesloten.

1946: NOVELLEWEDSTRIJD

Het kleine geschenk

Diverse auteurs

Verzameling essays over literatuur en het boek in relatie tot de bezetting van Nederland, met bijdragen van D.M.R. Rademacher Schorer, D.A.M. Binnendijk, D. van Gelder, G.H. 's-Gravesande.

1941

Novellen en gedichten

Emmy van Lokhorst & Victor E. van Vriesland (redactie)

Voor de boekenweek werden verschillende verhalen en gedichten verzameld, onder redactie van Emmy van Lokhorst en Victor van Vriesland. Een dag na uitgave werd het boekje door de bezetter teruggehaald uit alle boekhandels.

1940

Drie novellen

Egbert Eewijck, Jan Campert & M. Vasalis

Met de drie korte verhalen De getuige, Deez' kleine hand en Onweer.

1939

Drie novellen

Antoon Coolen, Augusta de Wit & Johan van der Woude

Met de drie korte verhalen Huwelijk, Liefde en geweld langs den Barito en Afgesloten balans.

1938

Huis te huur

Ferdinand F. Bordewijk

In dit boekje zijn elf surrealistische verhalen van Ferdinand F. Bordewijk gebundeld. Met zijn onnavolgbare sobersuggestieve stijl en groot compositorisch vermogen roept Bordewijk in deze verhalen een wereld op waarin de grenzen tussen een zeer herkenbare werkelijkheid en het volstrekt ongerijmde vervagen.

1937

Rondom het boek

Eduard Elias (redactie)

Met bijdragen (over lezen, boeken verzamelen, enzovoorts.) van onder andere M. Moussault-Veegens, Joh. van der Woude en Clare Lennart. De omslag verscheen met een rode en een blauwe band.

1936

Rondom het boek

Roel Houwink (redactie)

Essays van auteurs over lezen en boeken.

1935

Rondom het boek

Roel Houwink (redactie)

Essays van auteurs over lezen en boeken.

1934

12 portretten van Nederlandse auteurs

C.J. Kelk (samensteller)

Prentbriefkaarten met fotoportretten van Antoon Coolen, Fré Dommisse, Anthonie Donker, A. den Doolaard, Johan Fabricius, C.J. Kelk, Diet Kramer, G. van Nes-Uilkens, Leo Ott, Eva Raedt-de Canter, M.H. Székely-Lulofs en A. Viruly, met op de achterzijde de bibliografie van de auteurs.

1933

Herinneringen aan Nederlandse schrijvers

C.J. Kelk (samensteller)

In samenwerking met verschillende schrijvers verscheen dit boekje ter herinnering van vijfentwintig overleden Nederlandse auteurs.

1932: HET EERSTE OFFICIËLE BOEKENWEEKGESCHENK

Bijdragen van Nederlandsche schrijvers en schrijfsters

A.M.E. van Dishoeck, C. Veth & C.J. Kelk (samenstellers)

Verschillende Nederlandse auteurs droegen bij aan het eerste officiële boekenweekgeschenk.

1930

De uitgever en zijn bedrijf

Johan Tersteeg

In 1930 bestond de Nederlandsche Uitgeversbond, de vereniging van uitgevers, vijftig jaar. Om deze gebeurtenis niet onopgemerkt voorbij te laten gaan, besloot men op 15 november van dat jaar (en de vier dagen die hierop volgden) de Dag van het Boek te organiseren. Ter gelegenheid hiervan verscheen dit boekje waarin Johan Tersteeg ingaat op wat er allemaal omgaat in de uitgeverswereld.