Terug

Schrijvers on Stage. Een literaire ontmoeting met Oek de Jong

‘Ik zou Maris nu wel willen ontmoeten. Maar vooral zou ik zijn schilderijen willen zien.'
(Oek de Jong in VOL van Boeken over zijn roman Zwarte schuur)  
Het citaat geeft aan hoe reëel het door Oek de Jong gecreëerde personage Maris voor hemzelf is gaan voelen. De schrijver geeft toe dat in Maris het nodige van hemzelf zit, maar of hij echt op hem lijkt …? 

In Zwarte schuur leidt De Jong ons door het roerige leven van de in Zeeland opgegroeide Maris Coppoolse. Brandende kwesties als liefde, seksualiteit, dood, schuld, demonen en geweld blijven niet onbeproefd. Terecht kopt Vrij Nederland: “Opnieuw toont Oek de Jong zich een verteller in de traditie van Tolstoj en Dostojevski.” 

Maris is op zijn 59ste een vermaard schilder. Op het hoogtepunt van zijn roem exposeert het Stedelijk Museum Amsterdam een overzicht van zijn werk. Niemand weet dat hij vierenveertig jaar geleden een afschuwelijke daad pleegde. Een jeugdtrauma dat hem levenslang zal kwellen. Uit een soort boetedoening zorgt hij voor de heroïneverslaafde Ilse en biedt hij houvast aan de als kind verstoten Albertina. Vrouwen spelen sowieso een opmerkelijke rol in zijn leven.
Maris’ bekendheid krijgt een ongewenste keerzijde. Een ijverige journalist ontdekt wat er ooit gebeurde in een Zeeuwse, zwart geteerde schuur. En de volgende dag weet de hele wereld ervan. 

Tot De Jongs oeuvre horen grootse romans als Opwaaiende zomerjurken, Cirkel in het gras, Hokwerda’s kind en Pier en oceaan. Zonder uitzondering ervaart De Jong het schrijven van romans als een expeditie. De verhalen hebben geen vooropgezet plan maar ontstaan al schrijvende. Dat dit werkt bewijst hij opnieuw met het fascinerende Zwarte schuur. Verder mag de fraaie boekomslag niet onvermeld blijven. Het olieverfschilderij ‘Apollinaire’ van de Nederlandse kunstenaar René Daniëls is een treffende verwijzing naar de figuratieve schilderkunst van Maris.


Organisatie: Literair genootschap EindigLaagland Almere en De Nieuwe Bibliotheek Almere  

Locatie:De Nieuwe Bibliotheek Almere, Stadhuisplein 101, 1315 XC  Almere
Aanvang: 19.45 uur 

Kaarten zijn verkrijgbaar bij de klantenbalies van De Nieuwe Bibliotheek, of online via de website https://www.denieuwebibliotheek.nl/, of ’s avonds aan de kassa. 

Mailadres EindigLaagland: eindiglaagland@knpmail.nl 

Reacties op: Schrijvers on Stage. Een literaire ontmoeting met Oek de Jong

Gerelateerd

aanwezigen (1)