Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

10 leestips voor de zomervakantie voor Young Adults

De vakantiekoffer is bijna ingepakt of de tuinstoel staat precies op de goede plek om wat zonnestralen mee te pikken. Toch is er iets dat mist... Ja, een boek! Welke boeken werden als uitstekend beoordeeld door onze recensenten en welke klassiekers zijn geschikt om deze zomer in te verdwijnen? Hebban helpt je door leestips op maat te geven: voor haar, voor hem en voor YA.

Vijf sterren-tip: The Last Namsara van Kristen Ciccarelli

A gripping YA crossover series from a spectacular new voice in the genre Once there was a girl who was drawn to wicked things . . . Asha is a dragon-slayer. Reviled by the very people she's sworn to protect, she kills to atone for the terrible deed she committed as a child. One that almost destroyed her city, and left her with a terrible scar.

Demi Schoonenberg, lid van de Scifi & Fantasy én Readers Club, genoot met volle teugen van dit debuut van Kristen Ciccarelli, vooral omdat alle verhaalelementen goed zijn uitgewerkt. 'The Last Namsara is een sterk, origineel verhaal dat je vastgrijpt vanaf de eerste pagina. Het zit vol met sterke vrouwelijke personages en korte verhalen die de plot verrijken. Asha is een complex en goed uitgewerkt personage en maakt een grote ontwikkeling door in het boek.' Wie liever Nederlandstalig leest is er een vertaling beschikbaar. Kun je daarna niet wachten op meer, dan is er goed nieuws: in oktober verschijnt deel twee Iskari. De gevangen koningin bij Blossom Books. 

Lees de volledige recensie hier.
 

Vijf sterren-tip: De onverklaarbare logica van mijn leven van Benjamin Alire Sáenz

Het is de eerste dag van Sals laatste jaar op de middelbare school en alles staat op het punt te veranderen.  Salvador dacht dat hij wist waar hij hoorde in de wereld. Maar als hij geconfronteerd wordt met zijn veranderende gedrag, begint hij meer en meer na te denken over zijn verleden, heden en toekomst. 
Sal is als Amerikaans adoptiekind opgegroeid bij een Mexicaanse homoseksuele vader. Is hij dan Amerikaans-Mexicaans, of Mexicaans-Amerikaans? En welk gedrag heeft hij van zijn liefdevolle vader geleerd, en welke karaktereigenschappen komen van zijn biologische ouders? Of is Sal gewoon zichzelf?
Samen met zijn vrienden en zijn vader zoekt hij uit wie hij is en waar hij hoort, maar ontdekt hij vooral hoe belangrijk het is om te kunnen zijn wie je écht bent.

Na Aristoteles en Dante ontdekken de geheimen van het universum kreeg ook De overklaarbare logica van mijn leven van Benjamin Alire Sáenz de volle vijf sterrenwaardering op Hebban. Recensent Joke De Meyer verklaart: 'Filosofie, humor en ontroering vullen elkaar naadloos aan in een verhaal dat een integere weerspiegeling vormt van het leven. Verwacht geen actie of sensatie, maar wel een kalme, betoverende vertelling over een jongen die alles in vraag stelt, ook zichzelf.'  

Lees de volledige recensie hier.
 

Vijf sterren-tip: Waar ik ga van Gayle Forman

Op het moment dat Freya haar stem verliest tijdens het opnemen van haar debuutalbum, wil Harun weglopen met de jongen van wie hij houdt en komt Nathaniel na een familietragedie aan in New York. De drie ontmoeten elkaar in Central Park waarna hun wegen niet meer scheiden. Door beetje bij beetje delen van hun verleden aan elkaar te onthullen, proberen ze samen de weg terug naar zichzelf te vinden.

Lezers kennen Gayle Forman van haar zeer succesvolle en verfilmde debuut Als ik blijf (If I stay) en schreef daarna gestaag door aan haar oeuvre, met Waar ik ga als nieuwste toevoeging. Na de vier sterren Crew Review van Hebban-redacteur Lindy, besloot recensent Marloes de YA-roman maar liefst vijf sterren te geven. Zij zegt: 'Waar ik ga is een ijzersterke roman over algemene dilemma’s en verdriet. Forman slaagt er mede dankzij de krachtige constructie in dat iedere lezer zich zal herkennen in een stukje verhaal.'  

Lees de volledige recensie hier.
 

Vijf sterren-tip: De dag die nooit komt van Oliver Reps

De dag die nooit komt is het relaas van de zeventienjarige filmfanaat Elias. In één lange slapeloze nacht overdenkt hij de gebeurtenissen die hem in de situatie hebben gebracht waarin hij zich nu bevindt. Hij vertelt over die zomer, nu zo'n driekwart jaar geleden. Over zijn vriendin Polly, die als een engel uit de lucht is komen vallen, over zijn zusje Evi. En over de demonen in z'n hoofd. Het is een verhaal waardoor je voortdurend op het verkeerde been wordt gezet, het verrast, ontroert, en het voert je mee tot aan het ontluisterende einde. 

Het debuut van Oliver Reps is volgens recensent Bie Helena niet alleen voor volwassenen interessant. Volgens haar zal deze bondige uitgave ook jongeren weten te bekoren:'Hij weet de leefwereld van tieners bovendien realistisch weer te geven, waardoor zijn boek ook door jongere lezers gesmaakt zal worden.' Zij die het aandurven, kunnen zich vast voorbereiden: 'In relatief weinig pagina’s slaagt Reps erin de lezer helemaal te overrompelen. Hij voert het beklemmende gevoel dat je halverwege besluipt, gestaag op om te eindigen met een vuistslag van jewelste.' 

Lees de volledige recensie hier. 

Vijf sterren-tip: De deal van Elle Kennedy

Hannah Wells heeft een enorme crush op de knappe footballspeler Justin Kohl. Maar hoe kan ze ervoor zorgen dat hij haar eindelijk ziet staan?
Garrett Graham krijgt te horen dat hij, als hij zijn filosofiegemiddelde niet snel verbetert, uit het ijshockeyteam gezet zal worden. Voor bijles laat hij zijn oog vallen op die sarcastische brunette die als enige van de klas een goed cijfer heeft gehaald voor het tentamen dat hij over moet doen.
Hannah en Garrett maken een deal: zij geeft hem bijles, en hij doet alsof hij haar vriendje is. Dat kan niet misgaan… toch?

Een echte feelgood mag niet ontbreken in dit lijstje en volgens recensent Diana van Eynde is De deal, een steamy New Adult-roman, de perfecte keuze voor wie daarvan houdt. Een slimme en sarcatische studente en een woest aantrekkelijke ijshockeyspeler maken een afspraak die hun leven zal veranderen. 'Een prachtig verhaal over twee jonge mensen die het verdienen om samen te zijn. Een verhaal over liefde, passie en vertrouwen. Een schrijfster om te onthouden.' 

Lees de volledige recensie hier

Lees je liever een ouder boek of ontdek je graag een klassieker? Lees dan verder op de volgende pagina.Over de auteur

Lindy (Hebban Crew)

764 volgers
384 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: 10 leestips voor de zomervakantie voor Young Adults

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken