Advertentie

Hebban vandaag

Dossier /

10 keer eerst (her)lezen, dan naar de film

door Daphne van Rijssel (crew) 23 reacties
Wel of niet gaan kijken? Wat een dilemma toen 'Tonio' van A.F. Th. Van der Heijden werd verfilmd. Deze requiemroman maakte in 2011 zoveel indruk, dat wilde ik eigenlijk niet laten verpesten door de film. Toch won de nieuwsgierigheid en gelukkig bleek de film goed en mijn leeservaring onuitwisbaar. Onderstaande boekverfilmingen lijken ook veelbelovend. Ga jij ze bekijken? Lees of herlees dan eerst het boek!

Storm: Letters van vuur

Sinds 19 januari draait Storm: Letters van vuur in de bioscoop. Door de ogen van twee kinderen zien we in deze jeugdfilm hoe in de late Middeleeuwen werd gevochten voor vrijheid en tolerantie, net zoals nu. Scenarist en schrijfster Karen van Holst Pellekaan (onder meer bekend van de VPRO-serie Loenatik en de filmscenario’s van Achtste groepers huilen niet en Oorlogsgeheimen) schreef het gelijknamige jeugdboek bij de film, dat in september 2016 verscheen.

1521, Antwerpen. Storm (gespeeld door Davy Gomez) is de 12-jarige zoon van drukker Klaas Voeten (Yorick van Wageningen). Wat Storm niet weet, is dat zijn vader in het geheim verboden teksten drukt. Zijn moeder (Angela Schijf) is het hier absoluut niet mee eens, maar als Klaas in het grootste geheim een opdracht krijgt om een belangrijke, verboden brief te drukken die de corruptie in de stad eindelijk zou kunnen stoppen, neemt hij die toch aan. Storms veilige leventje komt volledig op z’n kop te staan als Klaas en Storm worden betrapt. Klaas wordt gearresteerd, maar Storm kan net op tijd vluchten, met het origineel van de verboden brief van Maarten Luther. Ongewild wordt hij het middelpunt van de jacht op de brief. ‘Het verhaal staat bol van spanning, onder andere door de godsdienststrijd en veranderingen die zichtbaar werden in de samenleving’, schreef Hebban recensent Marjoke Eikelenboom.  

Storm: Letters van vuur
is momenteel in meer dan 100 Nederlandse bioscopen te zien.
Bekijk de trailer hier.

Nachtleven

Vijf jaar geleden verscheen Dennis Lehane’s misdaadroman Live by night, in het Nederlands verschenen als Nachtleven. Al gauw werd bekend dat niemand minder dan Ben Affleck de verfilming zou schrijven en regisseren, én de hoofdrol zou vertolken.

Live by night speelt zich af in de roerige jaren ’20 in Boston. Tijdens de Drooglegging schieten illegale stokerijen als paddenstoelen uit de grond. Kruimeldieven, gangsters en corrupte agenten zien hun kans schoon. Een van die jonge criminelen is Joe Coughlin, de zoon van een politiecommissaris. Bij een gewaagde overval op een goklokaal ontmoet hij de mooie Emma Gould (Sienna Miller), het onbereikbare liefje van de beruchte gangster Albert White. Macht en ambitie brengen Emma en Joe samen, maar in een wereld van geld, drank en wapens is niemand te vertrouwen. Joe staat aan het begin van een duizelingwekkende reis die hem van de roerige underground scene naar de swingende straten van Cuba voert.

Bekijk de trailer.
Première: 26 januari


Vijftig tinten donkerder

Meer spanning, maar dan op een wat hitsigere manier, vind je in de verfilming van E.L. James Fify Shades Darker, het vervolg op het succesvol verfilmde Fifty Shades of Grey. De voorverkoop van dit eerste verfilmde deel van James’ trilogie brak in 2015 wereldwijde records met in totaal 2,75 miljoen verkochte filmkaarten. De drie erotische boeken gingen in totaal 150 miljoen keer over de toonbank.

In Vijftig tinten donkerder wordt Anastasia Steele afgeschrikt door Christian Greys duistere geheimen. Ze verbreekt de relatie en start een nieuw leven, maar haar verlangen naar Christian blijft overheersen. Als hij haar een nieuw voorstel doet, kan ze hem ook niet weerstaan. Al snel komt Anastasia meer te weten over Christians hartverscheurende verleden en wordt ze geconfronteerd met de vrouwen uit zijn verleden. Terwijl Grey met zijn demonen worstelt, moet Ana de belangrijkste beslissing van haar leven nemen. De rollen van Anastasia en Grey worden opnieuw vertolkt door Dakota Johnson en Jamie Dornan.

Bekijk de trailer.
Première: 9 februari


Trainspotting 2

Ruim twintig jaar na de boekverfilming van Irvine Welsh Trainspotting, is regisseur Danny Boyle terug met Trainspotting 2. Voor deze film werd de originele cast, bestaande uit Ewan McGregor, Ewen Bremner, Jonny Lee Miller en Robert Carlyle, weer bij elkaar gebracht. In de eerste film probeert de werkloze Mark Renton (Ewan McGregor) het alledaagse leven in Edinburgh kleur te geven samen met zijn zogenaamde vrienden. Hun dagen worden voornamelijk gevuld met bier drinken, uitgaan, voetballen en drugs. Als ze gebruiken draait alles om het spotten van de dealer, de ‘train’. Zonder drugs is hun bestaan deprimerend.

In Trainspotting 2 zijn er tien jaren verstreken. Simon ‘Sick boy’ Williamson is mislukt als vader en echtgenoot en keert terug naar Edinburgh. Hier bedenkt hij een laatste redmiddel om zijn ego op te krikken: het maken van een pornofilm. Mark Renton wordt zijn zakenpartner en ook Spud en Begbie zijn weer van de partij. Al gauw blijkt dat iedereen er een dubbele agenda op nahoudt.

Naar de trailer.
Première: 16 februari  


De levenden herstellen

Vanaf half februari is Réparer les vivants in de Nederlandse bioscopen te zien. Het script is gebaseerd op de gelijknamige roman van Maylis de Kerangal uit 2014, in het Nederlands verschenen als De levenden herstellen. Drie jonge surfers rijden na een fanatieke surfsessie aan de Normandische kust met hun bestelbusje tegen een betonnen mast aan. De negentienjarige Simon Limbres wordt in comateuze toestand naar de intensive care gebracht, waar wordt geconstateerd dat hij hersendood is. De levenden herstellen volgt de wederwaardigheden van Simons hart van het moment van het ongeluk tot het vierentwintig uur later aan het kloppen wordt gebracht in de borstkas van de zieke Claire Méjan, literair vertaalster in Parijs en moeder van drie zoons.

Regisseuse Katell Quillévéré gebruikte de urgente keuzes uit dit boek, en de consequenties daarvan als basis voor haar Belgisch-Franse vertaling.

Bekijk de trailer.
Première: 16 februari

Lees verder op pagina 2Over de auteur

Daphne van Rijssel (crew)

1 volger
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: 10 keer eerst (her)lezen, dan naar de film

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken