Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

11 opmerkelijke debuutthrillers in 2017

door Soraya Vink (crew) 6 reacties
In 2017 wordt er opnieuw veel thrillertalent uit de kweekvijver gevist. Hebban dook alvast de aanbiedingsbrochures van het voorjaar in en selecteerde 11 thrillerdebutanten in binnen- en buitenland om in de gaten houden. Lees snel verder!

Het bloed spreekt

De Britse Ali Land werkte tien jaar lang met kinderen en tieners met ernstige psychische problemen. Inmiddels is ze fulltime schrijver, en woont en werkt ze in Londen. Met haar thriller Goed of slecht tekende ze voor haar debuut waarin lezers kennismaken met een zwaar getraumatiseerd meisje. De vijftienjarige Milly is opgenomen in een pleeggezin. Een nieuwe identiteit moet alle sporen naar haar verleden wissen, want de moeder van Milly is een seriemoordenaar en wacht in de gevangenis op haar rechtszaak. Milly worstelt met een groot schuldgevoel: door haar hulp heeft de politie haar moeder kunnen aanhouden. Van haar pleeggezin krijgt ze weinig steun. Integendeel, Phoebe, de oudste dochter, haat Milly vanaf het eerste moment dat ze haar zag intens en probeert op alle mogelijke manieren Milly’s leven zo ellendig mogelijk te maken. En daarmee maakt ze iets los bij Milly, een kant van zichzelf die ze liever niet wil kennen; ze is tenslotte de dochter van haar moeder, de seriemoordenaar.  
Het boek verschijnt in meer dan twintig landen. Op Hebban kun je je nu al inschrijven met een leesclub voor de Engelstalige editie van deze thriller, de Nederlandse vertaling verschijnt in april bij Uitgeverij Cargo.  

Voor de Amerikaanse schrijfster Flynn Berry vormen getroebleerde familierelaties ook een thema in haar debuutthriller. In Lokvogel staat de diepgewortelde liefde tussen twee zussen centraal. Als Nora de trein neemt van Londen naar het platteland om haar zusje, Rachel, op te zoeken, verwacht ze haar op het station aan te treffen. Maar Rachel is er niet en ook bij haar thuis wacht Nora geen warm onthaal: Rachel is het slachtoffer geworden van een beestachtige moord. Nora is in shock en ontroostbaar. Ze heeft moeite terug te keren naar het normale leven. Een onopgeloste aanranding uit het verleden heeft ervoor gezorgd dat ze weinig vertrouwen in de politie heeft, en dus besluit ze de moordenaar van haar zusje zelf te vinden. Maar Nora raakt steeds verder geobsedeerd door de gruwelijke moord en de geheimen daaromheen...  

De aanhoudende droogte in Australië legt een gruwelijke familiedrama bloot. In haar prijswinnende debuutthriller De droogte beschrijft Jane Harper de verbijstering van een plattelandsstadje wanneer drie leden van een gezin dood worden aangetroffen. Aaron Falk keert terug naar het stadje waar hij opgroeide om de begrafenis van zijn vroegere beste vriend bij te wonen. Hij raakt daar tegen wil en dank betrokken bij het onderzoek naar de dramatische zaak. Als de vragen zich beginnen op te stapelen en het wantrouwen groeit, wordt Falk gedwongen de gemeenschap onder ogen te komen die hem twintig jaar geleden heeft verstoten.

Vermist

De Britse feelgoodschrijfster Linda Green stapt over naar een andere genre en schrijft over de ergste nachtmerrie van iedere ouder: je kind kwijtraken terwijl je even niet oplet. In Ik tel tot tien raakt Lisa Dale bij een spelletje verstoppertje haar vierjarige dochter Ella kwijt. Verdwenen zonder een spoor achter te laten. Niemand heeft een idee wie de dader kan zijn. Maar wat als de dader geen vreemdeling is? Wat als degene die het gedaan heeft denkt een goede daad te verrichten? In een paar tellen kun je alles kwijtraken…  

Een oude victoriaanse pier in het kustplaatsje Oldcliffe vormde de plaats delict bij de verdwijning van de eenentwintigjarige Sophie Collier. In haar debuutthriller De pier van Claire Douglas wordt de zoektocht beschreven naar iemand die spoorloos verdwenen is. Beste vriendin Frankie wordt geteisterd door nachtmerries over de verdwijning. Om de vreselijke herinneringen zo ver mogelijk achter zich te laten, verhuisde ze naar Londen. Maar na een telefoontje van Sophies broer met de mededeling dat er een lichaam is gevonden, kan ze niet langer vluchten voor het verleden. Frankie heeft zo haar eigen geheimen en kijkt er niet bepaald naar uit om terug te keren naar het dorp waar ze opgroeide. En het ziet ernaar uit dat ze niet de enige is in Oldcliffe die iets te verbergen heeft.  

Een koortsachtige zoektocht op een eiland is de rode draad in de debuutthriller De vermisten van Caroline Eriksson. Op een zomeravond stappen Greta, Alex en de vier jaar oude Smilla in de boot aan het mythische meer Maran, om naar het kleine eiland dat er middenin ligt te varen. Greta blijft achter terwijl de andere twee aan wal gaan. Als Alex en Smilla uren later nog niet terug zijn gaat Greta een kijkje nemen, maar de twee lijken in rook opgegaan. Een mysterieuze verschijning brengt de steeds verwardere Greta aan de rand van een donkere afgrond.  

De Amerikaanse YA-schrijfster Megan Miranda maakt een succesvolle overstap naar het thrillergenre met haar debuut Vermiste meisjes, waarin ook een verdwijning centraal staat. Nicolette is terug in Cooley Ridge om voor haar hulpbehoevende vader te zorgen. Tien jaar daarvoor is ze naar Philadelphia vertrokken, niet lang na de verdwijning van haar beste vriendin Corinne. Die verdwijning is nooit opgelost. Nu, slechts een paar dagen na haar aankomst, verdwijnt er opnieuw een meisje. Deze zaak rijt de wonden rondom de vermissing van Corinne open. Alle mensen die indertijd met de zaak te maken hadden, wonen nog steeds in Cooley Ridge. En Tyler, Nic’s ex-vriend, is aan het daten met Annaleise. Annaleise, die ieders alibi was voor de nacht waarin Corinne verdween. Maar nu is het juist zij die verdwenen is. Nic ontrafelt de geheimen die haar familie en vrienden verbergen en langzaam wordt duidelijk wat er tien jaar geleden daadwerkelijk gebeurd is. 


Lees verder op pagina 2Over de auteur

Soraya Vink (crew)

4 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: 11 opmerkelijke debuutthrillers in 2017

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken