Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

13 Nederlandstalige najaarstitels om naar uit te kijken

door Daphne van Rijssel (crew) 10 reacties
Het is volop zomer (al lijkt het soms alsof die nog moet beginnen) maar de redactie van Hebban duikt alweer in de najaarsbrochures. We zetten de Nederlandstalige romans die je dit najaar niet mag missen voor je op een rij! Tijd om je ‘wil ik lezen’-plankje aan te vullen dus!

Lieve van Ronald Giphart

Het boekenseizoen begint goed met een nieuwe roman van Ronald Giphart. Nadat vorig jaar nog van zijn hand de roman Harem, het kookboek Vurrukkulluk (samen met zijn vrouw Mascha Lammes) en het non-fictieboek Mismatch (in samenwerking met Mark van Vugt) verschenen, ligt vanaf 19 september zijn nieuwste boek Lieve alweer in de boekhandel. ‘Een spannende roman over verliefdheid, verlangen en trouw’, belooft Uitgeverij Podium.

Noah en Lieve vormen samen het powerkoppel van de Nederlandse filmwereld. Hij is een talentvolle, prijswinnende regisseur en zij een spetterende actrice. Nadat Lieve door een ongeluk om het leven is gekomen, besluit Noah een film over haar te maken, om haar op die manier bij zich te houden. Wat Noah echter niet weet, is dat Lieve er een dubbelleven op nahield.

Houd Hebban in de gaten, binnenkort starten we een leesclub met deze roman!

533 van Cees Nooteboom

Met de Oostenrijkse Staatsprijs voor Europese Literatuur, de P.C. Hooft-prijs en de Prijs der Nederlandse Letteren in zijn prijzenkast, mag Cees Nooteboom terecht worden beschouwd als een van de belangrijkste Nederlandse auteurs. Eind september komt hij met nieuw werk, ‘beeldschoon nieuw werk’ zelfs, aldus De Bezige Bij.

533- Een dagenboek
bevat vijfhonderddrieëndertig dagen uit het leven van een groot schrijver en zijn eiland. Als de kosmopoliet Cees Nooteboom op zijn geliefde Menorca is, staat hij met beide benen in de vruchtbare aarde, omgeven door zee, palmen en cactussen. Maar oplettend en nieuwsgierig als hij is, strekt zijn blik zich ook ver voorbij de horizon uit. Nootebom kijkt naar een Europa dat uiteen dreigt te vallen, overdenkt de dood van David Bowie, ziet de sterren en voelt de vergetelheid

Het leven gezien van beneden van Dimitri Verhulst

‘Zonder twijfel een van die weinige Nederlandstalige schrijvers van wie we over een eeuw nog zullen zeggen: die moeten we lezen’, aldus de in april overleden dichter en radio- en televisiepresentator Wim Brands over Dimitri Verhulst. Het werk van deze Vlaamse auteur verschijnt inmiddels in meer dan 25 landen en meerdere titels werden bekroond met internationale literaire prijzen. Begin oktober komt Verhulst met een nieuw boek: Het leven gezien van beneden.

Toen de Rus Michael Sjolochov in 1965 de Nobelprijs voor Literatuur ophaalde, was dat om verschillende redenen een mop. Zo was de kwaliteit van zijn werk ondermaats en het was het een publiek geheim dat hij zijn boeken niet zelf schreef. Sjolochov was een marionet van het Sovjetregime, een toonbeeld van de (verplichte) socialistisch-realistische stijl, omringd door een apparaat van ghostwriters. Als de trouwste vazalstaat van de USSR probeerde Bulgarije in alles roder te kleuren dan Moskou. Bulgaarse auteurs moesten zich dan ook spiegelen aan het werk van Sjocholov. Wie zondigde tegen de opgelegde stijl werd gedeporteerd naar het vernietigingskamp van Belene.

Liliya Dimova is de kunstminnende en lustige weduwe van een Bulgaarse, gekrenkte schrijver. Het is haar laatste wens om om de literaire geschiedenis van het communisme te corrigeren en elke letter van Sjocholov uit te wissen door de bladzijden uit zijn boek als wc-papier te gebruiken. Uit liefde voor haar overleden echtgenoot en voor alle andere vergeten auteurs die hun vrijheid van expressie zeer duur hebben betaald.

De bekeerlinge van Stefan Hertmans

Twee jaar na het winnen van de AKO Literatuurprijs voor Oorlog en terpentijn (waarvan meer dan 200.000 exemplaren werden verkocht), verschijnt in oktober de nieuwe roman van Stefan Hertmans. In De bekeerlinge, waarvoor de auteur zich wederom op historische bronnen baseerde, brengt Hertmans de duistere middeleeuwen tot leven.

In een klein dorp in de Provence wordt sinds mensenheugenis gesproken over een pogrom en een verborgen schat. In een synagoge in Caïro vindt men eind negentiende eeuw een hoeveelheid opzienbarende joodse documenten. Stefan Hertmans ontdekt de sporen van een voorname christelijke jonkvrouw uit de elfde eeuw, die uit liefde voor een joodse jongen haar leven vergooide. Hij gaat achter de vrouw aan, die samen met haar verboden liefde op de vlucht slaat en een duizelingwekkende tocht aflegt, door alles en iedereen opgejaagd.

En ik herinner me Titus Broederland van Auke Hulst

In oktober viert Auke Hulst tien jaar schrijverschap met zijn poëtische roman En ik herinner me Titus broederland, een verhaal over broederschap en herinnering.

“Hier leefden we, in de vrijheid van verbanning, afgeschermd van een wereld die schande sprak van Titus en mij, omdat de een de echo was van de ander, even oud, met dezelfde ogen en naar men dacht – want zo luidde de mythe – een gedeelde zwarte ziel. Duivelskinderen.”

In een afgelegen bos wonen de tweelingbroers Broederland, in hun koninkrijk van twee, waar ze zich bezighouden met verboden boeken en gitaarmuziek. Totdat ze van huis worden verjaagd door een catastrofe. De broers trekken een vijandige wereld in, waar alles draait om religie en de winning van grondstoffen. Maar schuilt het grootste gevaar in de opengebarsten aarde? In andere mensen of in henzelf?

Aan het eind van de dag van Nelleke Noordervliet

Het zijn gelukkig niet alleen mannelijke auteurs die dit najaar met nieuw werk komen. Ook de veelzijdige Nelleke Noordervliet schreef een nieuwe roman, ditmaal over het moederschap; de illusies, de keuzes en het falen.

Hoofdpersoon in Aan het eind van de dag is Katharina Mercedes Donker, ex-minister en auteur van twee bestsellers over politiek en de rol van de vrouw. Ze wordt gevraagd om mee te werken aan haar eigen biografie, maar slaat het verzoek af. Ze voert een paar weerspannige gesprekken met haar aspirant biografe, maar herinneringen dringen zich steeds meer aan haar op. Wat wil ze de biografe per se niet vertellen? Wat is te persoonlijk? Of te pijnlijk? Door middel van sleutelscènes blikt Katharina terug op de jaren zeventig en tachtig, naar Suriname en de DDR. Ze kijkt naar haar rol als dochter, echtgenote, vriendin, politica en publiek figuur. En moeder. Ze ontmaskert de leugens en illusies die zij en haar generatiegenoten hebben aangehangen en maakt de rekening op van een leven van goede bedoelingen en tragische uitkomsten.

Atlas Contact noemt Aan het eind van de dag ‘het voorlopige hoogtepunt’ van Noordervliets even veelzijdige als hechte oeuvre. De verwachtingen zijn hooggespannen!

De greppel van Herman Koch

Groot nieuws was het, toen in april bekend werd dat Herman Koch het Boekenweekgeschenk van 2017 zal schrijven. De auteur van de wereldberoemde roman Het diner laat echter al eerder van zich horen. Dit najaar verschijnt zijn nieuwe roman, De greppel. Een roman die laat zien hoe een ogenschijnlijk stabiele man in korte tijd steeds verder verstrikt dreigt te raken in zijn eigen angsten en vermoedens.

Robert Walser, burgemeester van Amsterdam, ziet op een nieuwjaarsreceptie zijn vrouw lachend haar hoofd in haar nek gooien tijdens een onderonsje met een van zijn wethouders. Hij vermoedt het ergste. Niet veel later laat een journaliste een foto zien van een agent die tijdens een Vietnam-betoging door die demonstranten wordt toegetakeld, en ze beweert dat de burgemeester een van die demonstranten is. En dan staat opeens de 94-jarige vader van Walser op de stoep van het stadhuis: hij wil samen met zijn vrouw uit het leven stappen.

‘De nieuwe Koch is onmiskenbaar Kochiaans’, belooft Ambo Anthos.Lees verder op pagina 2Over de auteur

Daphne van Rijssel (crew)

1 volger
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: 13 Nederlandstalige najaarstitels om naar uit te kijken

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken