Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

13 schrijvers die de oversteek naar een ander genre maakten

door Hebban Crew 7 reacties
Het klinkt meteen zo negatief als je schrijvers die hun vertrouwde genre verlaten en - om wat voor reden dan ook - een ander soort boek publiceren als overlopers bestempelt. Hier bij Hebban noemen we ze liever ‘overstekers’, nieuwsgierige auteurs die graag onderzoeken wat een andere uithoek van de fictie ze te bieden heeft.

#1 Jessica Durlacher

Het Nederlands Filmfestival werd dit jaar geopend met De held, naar het gelijknamige boek van schrijfster Jessica Durlacher. Ze had een handvol literaire romans geschreven, voordat ze in 2010 De held (ook de titel van het literaire tijdschrift dat ze tijdens haar studie oprichtte) publiceerde. Menig recensent was het erover eens: dit was een literaire thriller, maar dan een échte.

Het boek, een spannend verhaal over de lotgevallen van Sara Silverstein, belandde zelfs op de longlist voor de Gouden Strop 2011. Na De held publiceerde Durlacher in 2013 Piraten, dat verscheen op initiatief van de Nederlandse Spoorwegen ten tijde van de onthulling van een Joods kindermonument in 2013. Durlacher maakte dit jaar bekend haar volgende boek niet bij De Bezige Bij uit te brengen, vanwege de publicatie van een boek van de omstreden activist Dyab Abou Jahjah. Wellicht zit ze bij een pure thrilleruitgeverij de volgende keer aan het goede adres?

#2 Esther Verhoef

Esther Verhoef is van vele markten thuis. Voordat ze zich op de (spannende) fictie stortte, had ze al naam gemaakt met tientallen non-fictieboeken over (de verzorging van) dieren. Begin deze eeuw stapte ze over naar harde actiethrillers, die ze samen met echtgenoot Berry bedacht. Na haar overstap publiceerde ze ook een aantal literaire thrillers, voordat ze in 2012 met de succesvolle roman Tegenlicht (115 weken in de Bestseller 60) kwam. Met Daniëlle Hermans schreef ze vervolgens een non-fictieboek over seksueel misbruik door nonnen. Als Marique Maas publiceerde ze een paar eroticaromans. En recent kwam er een nieuw genre voor haar bij: strips. Verhoef schreef het Suske en Wiske-album De charmante chirurg.

#3 Herman Brusselmans

Hij had zestig romans op zijn naam staan, toen ‘de mooie jonge oppergod van de Vlaamse letteren’, beter bekend als Herman Brusselmans, besloot met een policier te komen. Twee jaar geleden kwam zijn thrillerdebuut uit, getiteld Zeik, naar de hoofdpersoon van het verhaal, inspecteur Zeik van de Gentse moordbrigade. Zeik probeert met zijn collega’s Compas, Broekgat, El Bazazz en commissaris Übertrut de stad vrij te houden van vuige moordenaars.

Gezien de titel lijkt de schrijver het fenomeen politieroman in de zeik te nemen, maar zijn uitgeverij houdt vol dat Zeik ‘een goed geconstrueerde whodunnit is in het spoor van Agatha Christie en Georges Simenon’ waarmee Brusselmans het thrillergenre wil verkennen. Die verkenningstocht is nog steeds gaande, want Brusselmans heeft inmiddels een tweede en een derde politieroman afgescheiden, De moord op de poetsvrouw van Hugo Claus en Zeik en het lijk op de dijk.

#4 J.K. Rowling

Na zeven delen van de fantasyserie over tovenaarsleerling Harry Potter te hebben geschreven (en daarvan 500 miljoen exemplaren te hebben verkocht), besloot de Schotse schrijfster J.K. Rowling het eens over een andere boeg te gooien. Hup, de fantasy terzijde geschoven (maar niet voor altijd), ten faveure van de misdaadroman. Maar niet onder dezelfde naam, want ze verlangde terug naar het begin van een schrijverscarrière. ‘Ik wilde weer kunnen werken zonder hypes of verwachtingen en om onverbloemde kritiek te krijgen op mijn werk.’

Te vroeg naar haar smaak kwam de onthulling dat zij achter de auteursnaam Robert Galbraith zat. Toch zal ze tevreden zijn met het oordeel van de recensenten over de misdaadromans. En ook bij de diverse te vergeven thrillerprijzen telt de naam Robert Galbraith serieus mee. En de misdaadschrijver is een blijvertje. Rowling heeft al vroeg aangekondigd dat ze meer delen door hem zal laten schrijven dan de Harry Potter-serie telt.

Lees verder op de volgende pagina.Over de auteur

Hebban Crew

2129 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: 13 schrijvers die de oversteek naar een ander genre maakten

 

Gerelateerd

Overig

Oversteekboeken

op 05 oktober 2016 door Hebban Crew 11 boeken 2 volgers 0 reacties
Gesponsorde boeken