Advertentie

Hebban vandaag

Boek&nieuws /

1945 - 2015: 70 jaar Bevrijding

Vandaag viert heel Nederland 70 jaar bevrijding! Hebban Vandaag zeeft, bekijkt, leest het nieuws en zoekt er, al dan niet met een knipoog, een passend boek bij.

Op 5 mei 1945, precies 70 jaar geleden, werd Nederland na vijf zware oorlogsjaren bevrijd van de Duitse bezetting. De bevrijding werd uitzinnig en massaal gevierd, met een feestelijk onthaal voor de bevrijders. Opluchting voerde de boventoon. Vandaag vieren we deze 70 jaren van vrijheid. Door het hele land worden Bevrijdingsfestivals, Vrijheidsmaaltijden en Open Huizen van Verzet georganiseerd.

Maar hoe ging het met de Nederlandse bevolking na deze enorme opluchting en na het wekenlange feest van de vrijheid? Hoe bouwden de oorlogsslachtoffers hun leven weer op? Ad van Liempt schreef er een boek over:

Na de bevrijding - Ad van Liempt

Toen Nederland werd bevrijd van de Duitse bezetter leek het in eerste instantie of ons land explodeerde van vreugde. Dagen, weken, hier en daar zelfs maanden duurde het feest van de vrijheid. Maar daarna volgde voor bijna iedereen de ontnuchtering.

Het waren loodzware jaren, jaren waar geen einde aan leek te komen. Ad van Liempt schreef het dramatische, weinig bekende verhaal over wat onze ouders en grootouders moesten meemaken nadat ze de oorlog hadden doorstaan. De moeizame weg terug voor de overlevenden van de kampen. Het immense verdriet in de uitgedunde joodse gemeenschap toen men zich realiseerde dat bijna niemand van de gedeporteerde familieleden en vrienden zou terugkeren. De machteloosheid in grote delen van het land over het langzame tempo van de wederopbouw. De schaarste. De armoede. En boven alles uit, de toenemende dreiging van een naderende oorlog met Indonesië.

Alle plannen voor vernieuwing, alle oplossingen voor armoede en crisis, alle pogingen Nederland weer tot een florerend, opgewekt land te maken, liepen vast in de bittere strijd met wat toch zo lang 'ons Indië' was geweest.

Hier vind je een overzicht van alle Hebban Vandaag-artikelen en inspiratieboeken.Over de auteur

Daphne van Rijssel (crew)

1 volger
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: 1945 - 2015: 70 jaar Bevrijding

 

Gerelateerd

Over

Ad van Liempt

Ad van Liempt

Ad van Liempt (1949) werkte bijna veertien jaar in de regionale dagbladjournalis...

Gesponsorde boeken