Hebban vandaag

Nieuws /

2016: Jaar van het Boek

door Hebban Crew 1 reactie
Vorig jaar werd-ie al aangekondigd: 2016 wordt het Jaar van het Boek. Weg met al die negativiteit rond de teloorgang van het boek, vinden de initiatiefnemers. Het boek is springlevend.

'Boeken verrijken ons leven. Ze brengen ontroering en plezier. Boeken spelen een grote rol bij het vormen van onze cultuur en identiteit. Boeken laten zien wie we zijn, als mens én als samenleving. Hoog tijd om het boek te vieren.' Dat schrijven de Koninklijke Bibliotheek, boekpromotor CPNB, het Letterkundig Museum in Den Haag, de afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam en de Leescoalitie op de kakelverse website van 2016 Jaar van het Boek

De laatste jaren verschenen er regelmatig negatieve berichten over boeken en lezen in de media. Er zou steeds minder gelezen worden, boekhandels hadden het zwaar en bibliotheken moesten sluiten. Maar er is veel positiefs te melden, stellen de initiatiefnemers. Dit jaar berichtte het CBS dat het aantal jeugdleden van bibliotheken voor het eerst is gestegen en er zit weer een stijgende lijn in de boekenverkoop. Op populaire festivals als Lowlands is literaire programmering niet meer weg te denken: schrijvers blijken nog altijd in staat om ook een jong publiek in vervoering te brengen.

De afgelopen decennia zijn mensen anders gaan lezen, maar de behoefte aan verhalen en duiding, aan informatie en kennis, aan vertier en ontspanning blijft. Hoog tijd dus om te vieren dat het boek springlevend is. Het is ook 'tijd voor een (her)verkenning én waardering van het boek in al zijn verschijningsvormen'.

De initiatiefnemers beloven boeken in de schijnwerpers te zetten met bestaande én nieuwe activiteiten. Nederland en Vlaanderen zijn gastland op de Frankfurter Buchmesse. Jaarlijkse boekencampagnes pakken extra uit en er komen nieuwe evenementen bij. 'Iedereen die iets met het boek te maken heeft, moedigen wij aan zich bij 2016 Jaar van het Boek aan te sluiten.' Nog dit jaar is er extra aandacht voor het boek in bibliotheken, boekhandels, bedrijven, onderwijs en andere (literaire) instellingen. Van boekbesprekingen tot prijsuitreikingen, van (lees)acties tot exposities. In de komende maanden doet de website kond van de boekevenementen in 2016.

Uiteraard kan een en ander niet plaatsgrijpen zonder een verkiezing. De lezers mogen zich uitspreken welk boek zij het belangrijkst vonden. 'Op welk boek zijn we het trotst? Welk boek heeft ons het meest geïnspireerd? Welke boeken hebben een grote rol gespeeld bij het vormen van onze cultuur en identiteit?' De organisatie vraagt alle Nederlanders om hun stem uit te brengen tijdens de Verkiezing van Het Belangrijkste Boek. Ook werd vorig jaar al melding gemaakt van een rondtrekkende 'boekenparade' die vijftien verschillende steden in Nederland en Vlaanderen zou aandoen. Of die parade nog doorgaat, is niet bekend. CPNB-directeur Eppo van Nispen zegt in Boekblad dat er nog meer activiteiten op de rol staan, maar wil daar verder nog geen mededeling over doen. 

De organisatie vraagt verder bibliotheken, boekhandels, bedrijven, het onderwijs en andere maatschappelijke en culturele instellingen om zich aan te sluiten bij het feestjaar. Bijvoorbeeld door nieuwe activiteiten te organiseren of aan te sluiten met bestaande boekgerelateerde evenementen. Denk daarbij aan boekenfestivals, literaire salons, voorleesparades, exposities en boekpresentaties. Iedere activiteit rondom boeken en lezen kan meedoen aan 2016 Jaar van het Boek.Over de auteur

Hebban Crew

2144 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: 2016: Jaar van het Boek

Gesponsorde boeken