Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

26 historische romans over De Lage Landen

door Lindy (Hebban Crew) 4 reacties
Hoewel het historische genre in het buitenland bekender en groter is dan in Nederland en Vlaanderen, zijn er ook hier genoeg romans te vinden die zich afspelen tegen het verleden van de Lage Landen. We selecteerden 26 verhalen om in te ontsnappen!


In Nederland en Vlaanderen lijkt het historische genre langzaam te herleven. Het is de ultieme ontsnappingsliteratuur. Waan je tot de laatste bladzijde in een andere tijd met heel eigen en uniek wereldbeeld. Bovendien zijn de boeken vaak gebaseerd op waargebeurde verhalen. Ook nog eens leerzaam dus.  

Welke nieuwe én oudere boeken uit het genre mag je niet overslaan?  

Nachtblauw van Simone van der Vlugt

Met haar nieuwe boek keert Simone van der Vlugt weer terug naar de geromantiseerde, historische fictie. Eerder schreef ze meerdere thrillers, maar ook de historische romans Rode sneeuw in december en  Jacoba, dochter van Holland. Zelf vertelde ze in november aan Hebban:  

‘Nachtblauw speelt zich af in de zeventiende eeuw. Het boek gaat over een jonge vrouw, Catrijn, die na de dood van haar man haar dorp verlaat, op zoek naar een beter leven. Ze komt terecht in Alkmaar, Amsterdam en ten slotte in Delft. Ze kan goed schilderen en geeft de eerste aanzet voor het aardewerk dat bekend is geworden als Delfts blauw. Maar Catrijn draagt een geheim bij zich waardoor ze voortdurend over haar schouder moet kijken. In deze historische roman heb ik een thrillerelement verweven, en daarnaast is het ook een liefdesgeschiedenis.’   Een historisch verhaal over Delft met een spannend element!  

Vloed van Susan Smit

De schrijfster baseerde deze roman op haar eigen familiegeschiedenis. Het verhaal speelt zich af in Noordwijk in het jaar 1899. Adriana van Konijnenburg, dochter van een hotelier, is afkomstig uit een gegoede familie, maar wordt verliefd op een jonge visser. Hun relatie overleeft het klassenverschil niet en Adriana stort zich op het schrijven van poëzie. Jaren later, wanneer beide personages een ander huwelijk zijn aangegaan, komt de zoektocht naar de ware liefde toch weer om de hoek kijken.  

Vloed kreeg vele positieve kritieken. Zo schreef de Telegraaf: 'Als je Vloed leest, ruik je de zee en dat is een grote verdienste van de schrijfster. Smits elegante zinnen en nagenoeg consequente stijl dragen bij aan de geloofwaardigheid van Adriana als vrouw van stand met literaire ambities.’ En de NCRV Gids oordeelde dat Vloed een boek is 'waarin grote maatschappelijke omwentelingen als het socialisme en het feminisme zijn vervlochten met Smits eigen familiegeschiedenis.'   

Vrij man van Nelleke Noordervliet

Noordervliet goot haar historische roman in een bijzondere vorm: zij komt het onderwerp van haar verhaal, Menno Molenaar, denkbeeldig tegen in Amerika, waarna ze hem meeneemt naar huis om zijn geschiedenis op te schrijven. De gehele roman blijft ze tegen hem praten. Ze kiest dus voor een perspectief als alwetende schrijfster, waarmee ze zelf een rol speelt binnen de roman. Daarnaast laat ze ook regelmatig een van de andere personages aan het woord.  

Op die manier vertelt ze het verhaal van Menno, volgt deze man tijdens de Gouden Eeuw door Leiden, Rotterdam en Den Haag en brengt hem in contact met grote namen als Spinoza, Descartes, Johan de Witt en de zeehelden Maarten Tromp en Michiel de Ruyter. Maar ook brengt ze hem in bordelen en achterbuurten, waarmee ze een getrouw tijdbeeld schetst van de Gouden Eeuw.  

NRC Handelsblad schreef dan ook: 'Noordervliet stelt zich ten doel het vastgeroeste beeld van de idylle van de Gouden Eeuw en de daarbij behorende historische clichés te doorbreken. [...] Daar slaagt zij uitmuntend in als zij beeldend het dagelijks leven in de Gouden Eeuw oproept - levendig gepenseeld als op een oud-Hollands schilderij.’    

Klik hier voor alle 26 historische romans over De Lage Landen

 

Zie ook: 27 historische jeugdromans over De Lage LandenOver de auteur

Lindy (Hebban Crew)

763 volgers
384 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: 26 historische romans over De Lage Landen

 

Gerelateerd

Overig

26 Historische romans over De Lage Landen

op 12 februari 2016 door Lindy (Hebban Crew) 26 boeken 19 volgers 5 reacties 6 likes

27 Historische jeugdromans over De Lage Landen

op 14 februari 2016 door Victoria Farkas 27 boeken 8 volgers 1 reactie 4 likes
Gesponsorde boeken