Hebban vandaag

Nieuws /

28 juli 2016: Harry Potter-toneelstuk verlengd tot december 2017 & Psychologische thriller op longlist Booker Prize

Elke werkdag sluiten we af met een overzicht van het belangrijkste, leukste en interessantste boekennieuws met vandaag onder meer: Harry Potter-toneelstuk verlengd tot december 2017, psychologische thriller van Graeme Macrae Burnet op de longlist van de Man Booker Prize en Xander Uitgevers koopt de memoires van het liefje van Escobar.

Harry Potter-toneelstuk verlengd tot december 2017


Vijfsterrenrecensies te over en wachtrijen voor het theater: geen wonder dat de producenten van het toneelstuk Harry Potter and the Cursed Child vandaag hebben besloten nog eens een kwart miljoen tickets in de verkoop te gooien. Het toneelstuk loopt in ieder geval door tot 10 december 2017.

Donderdag 4 augustus gaan de extra kaarten ‘on sale’. De goedkoopste kaarten kosten vijftien Britse pond (omgerekend 17,50 euro).

Harry Potter and the Cursed Child (Harry Potter en het Vervloekte Kind ) is het achtste verhaal van bestsellerauteur J.K. Rowling over de tovenaarsleerling en het eerste avontuur dat in het theater wordt opgevoerd. De eerste tryout-voorstellingen begonnen vorige maand in het Palace Theatre in de Londense theaterwijk West End.

Bron: harrypottertheplay.com


Psychologische thriller op longlist Booker Prize


J.M. Coetzee kan de eerste auteur in de geschiedenis van de Booker Prize worden die voor de derde keer deze literaire onderscheiding krijgt. De Zuid-Afrikaanse schrijver staat met The Schooldays of Jesus (De schooldagen van Jezus ) op de longlist van de Man Booker Prize 2016.

Zes vrouwen en zeven mannen zijn genomineerd. Zes auteurs komen uit het Verenigd Koninkrijk, vijf uit de VS. Er zitten vier debutanten tussen. Naast Coetzee zijn ook gevestigde namen als Deborah Levy, A.L. Kennedy en Elizabeth Strout genomineerd.

Opvallend is de vermelding van His Bloody Project van Graeme Macrae Burnet. Het gebeurt niet vaak dat een psychologische thriller doordringt tot de longlist. In zijn boek schrijft de Schot over een drievoudige moord in 1869, gepleegd in het Schotse kustdorpje Culduie. De 17-jarige Roderick Macrae wordt gearresteerd. Het lijdt geen twijfel dat Macrae de daad heeft gepleegd, maar nu is het aan ervaren juristen en psychiaters uit te vogelen wat hem hiertoe heeft gebracht. De hamvraag is: is hij geestelijk gestoord?

Bronnen: boekblad.nl en de redactie.be

Xander Uitgevers koopt memoires van het liefje van Escobar

Xander Uitgevers heeft de rechten verworven van Loving Pablo, Hating Escobar, de memoires van Virginia Vallejo. Vijf jaar lang was zij de geliefde van Pablo Escobar, hoofd van het meest gewelddadige drugskartel ter wereld.

Tijdens hun relatie maakt Vallejo de geboorte en gloriedagen van het cocaïne-imperium van Escobar van dichtbij mee. Ze ziet haar geliefde steeds corrupter worden, tot aan het moment van Escobar’s sterven tijdens zijn arrestatie in 1993.

Vallejo’s gedetailleerde relaas over deze veelbewogen periode is niet alleen een verslag van haar eigen leven, maar ook een biografie van Pablo Escobar. Het boek zal verschijnen in 2017, wanneer ook de film uitkomt, met in de hoofdrol Penelope Cruz en Javier Bardem.

Bron: persbericht


Eerste zwarte Pulitzer Prize-winnaar overleden

James Alan McPherson (1943), de eerste zwarte schrijver die de Pulitzer Prize voor fictie won, is gisteren overleden in Iowa City. Hij is 72 jaar geworden. McPherson overleed aan de gevolgen van een longontsteking.

Als jongen, opgroeiend in het Zuiden van de Verenigde Staten, was McPherson een enthousiast lezer van stripalbums, totdat hij de openbare Carnegie-bibliotheek in Savannah ontdekte. ‘Eerst waren de woorden zonder plaatjes een mysterie voor mij’, schreef hij in zijn memoires Going Up to Atlanta. ‘Maar plotseling begonnen ze te marcheren over de bladzijden. De woorden toonden hun verborgen bedoelingen, spraken over andere werelden en lieten me weten dat pijn deel uitmaakte van het leven van andere mensen.’

Terwijl hij rechten studeerde, won hij een schrijfwedstrijd met een kort verhaal over de relatie tussen een zwarte uitsmijter die schrijver wilde worden en zijn blanke mentor. Zijn verhalenbundel Elbow Room won in 1978 de Pulitzer Prize voor fictie.

Bron: nytimes.com

Peter Rabbit past nu ook op een envelop

Het Britse postbedrijf Royal Mail heeft een serie postzegels op de markt gebracht ter gelegenheid van de 150ste geboortedag van schrijfster en illustratrice Beatrix Potter. De reeks zegels toont zes karakters uit Potters eerste kinderboek, The Tale of Peter Rabbit, dat voor het eerste werd gepubliceerd in 1902.

Potter werd geboren op 28 juli 1866 in Kensington, Londen en verkocht haar eerste tekeningen toen ze 23 jaar oud was. Peter Rabbit (Pieter Konijn in Nederlandse vertaling) was gebaseerd op haar eigen konijn. Het verhaal daarover bracht ze in eigen beheer op de markt een paar maanden na het overlijden van het beestje. Van het boek werden uiteindelijk meer dan veertig miljoen exemplaren verkocht.

Bron: Independent

Aanpassingen in boekverfilming deren Paul van Loon niet

Kinderboekenschrijver Paul van Loon heeft er geen problemen mee dat de verfilming van zijn boek Meester Kikker anders is dan hij had bedacht. ‘Ik zie in feite al een film in mijn hoofd en dat schrijf ik op’, zegt hij in de Telegraaf. ‘De beelden die ik in mijn hoofd heb, worden dus het boek. En de film is dan weer de versie die de makers in hun hoofd hebben gekregen.’

Meester Kikker, met Jeroen Spitzenberger en Georgina Verbaan in de hoofdrollen, is een verfilming van het gelijknamige boek dat Van Loon twintig jaar geleden schreef. Het gaat over een schoolmeester die soms in een kikker verandert.

Bron: nu.nl

Meer nieuws op Hebban

27 juli 2016: Spit haalt dertien keer de Eiffeltoren & Gullits kijk op voetbal gaat wereldwijd
26 juli 2016: Verfilming René Appel genomineerd voor Parel & Harry Potter breekt records

25 juli 2016: Waarschuwing van Daniel Silva & het belangrijkste boek van Barry Atsma
22 juli 2016: Ex-rechercheur verslaat Rowling & vijf euro korting op populaire Hebban-thriller

21 juli 2016: 'Tonio' op 13 oktober in de bios & Hugo's ma te horen op Spotify


Nieuws gespot voor deze rubriek? Mail de redactie.Over de auteur

Hebban Crew

2369 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: 28 juli 2016: Harry Potter-toneelstuk verlengd tot december 2017 & Psychologische thriller op longlist Booker Prize

 

Gerelateerd

Over

J.M. Coetzee

J.M. Coetzee

J.M. Coetzee schrijft romans, verhalen en essays. In 1974 debuteerde hij met Sch...

Beatrix Potter

Beatrix Potter

De Engelse schrijfster Beatrix Potter werd wereldberoemd met haar verhalen over ...

Paul van Loon

Paul van Loon

Paul van Loon is een bekende en populaire Nederlandse kinderboekenschrijver. Hij...


Gesponsorde boeken