Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

28ste Cinekid festival!

Zaterdag 11 oktober start voor de 28ste keer Cinecid, het film-, televisie- en nieuwe mediafestival voor de jeugd. Het Amsterdamse festival vindt plaats tot en met zaterdag 18 oktober in de Westergasfabriek en The Movies.

Dit jaar sluit het festival voor het eerst af met The Best of Cinecid. De prijswinnaars en de publieks- en juryfavorieten worden op de laatste dag, zaterdag 18 oktober, getoond.

Film

In de Beste Kinderfilm Competitie vertoont Cinekid dit jaar naast de wereldpremière en openingsfilm Het leven volgens Nino een internationale première uit Zweden, De jongen met de gouden broek, gebaseerd op de bestseller van Max Lundgren.

Verder bevat de filmprogrammering twintig premières, zoals Kick it!, de Noorse remake van de Gouden Kalf winnaar en kaskraker Achtste-groepers huilen niet. 2014 is de 50ste verjaardag van Pink Panther, dit viert Cinekid met een selectie van de acht beste korte films. Productiemaatschappij Bosbros bestaat dit jaar 25 jaar en viert dit op het festival door onder andere de première van de tv-serie Vrolijke Kerst met onder anderen Jeroen Spitzenberger, Hadewych Minis en Rohan Timmermans en de vertoning van Pluk van de Petteflet in aanwezigheid van hoofdrolspeler Janieck van de Polder. Ook is er ter ere van dit jubileum een nieuwe prijs in het leven geroepen voor het beste Scriptschrijverstalent in het genre Familiefilm, de Burny Bos Talent Award.

Medialab

In het 1200 vierkante meter grote MediaLab zijn dit jaar meer dan 82 workshops, masterclasses, interactieve installaties en de nieuwste games voor kinderen geprogrammeerd. Installaties zoals Birdly waar je met een Oculus Rift op ervaart hoe het is om te vliegen als een vogel. Met de installatie Murmur maak je geluiden met je stem en zie je ze als lichtgolven van het scherm spatten. In Augmented Hand Series kijk je naar je hand op een scherm en je hand verandert voor je ogen. Ook is er dit jaar voor het eerst de Bernard van Leer Route: Een speciale route in het MediaLab waarbij er voor de allerjongste bezoekers van 3 tot 7 jaar workshops en werken zijn uitgezocht die aansluiten bij hun belevingswereld.

In het MediaLab worden meer dan 28 unieke masterclasses gegeven. In de masterclass Filmmuziek maken, gaat de vaste producer van de Jeugd van Tegenwoordig, Bas Bron, met kinderen filmmuziek maken. In Dansen voor de camera dansen kinderen met de choreograaf Roy Julen en twee kandidaten van So You Think You Can Dance!. Samen stomen ze kinderen klaar voor een optreden op het Cinekid-podium. In Oorlogsgeheimen, van boek tot film leren kinderen met schrijver Jacques Vriens en scenarioschrijver Karen van Holst Pellekaan hoe van een boek een filmscenario wordt gemaakt.

Televisie

Binnen de televisieprogrammering gaan er dit jaar negen jeugddocumentaires en acht tv-series in première. Nieuw is Pitch&Plug, waarbij het kind als maker een plek krijgt. Onderdeel van dit programma is Youtube by Kids. Bekende jonge YouTubers laten hun films zien, vertellen hoe ze te werk gaan en beantwoorden vragen. Voor de allerkleinsten is er de kleuterworkshop Aap Poot Pies. Kleuters maken zelf een stopmotionfilm op de leader van deze gloednieuwe kleuterserie. Vanwege het 25-jarig bestaan van het ‘VN Verdrag van de Rechten van het Kind’ in november staan de rechten van het kind op zondag 12 oktober centraal. Een onderdeel van dit programma is de lancering van UP!; een online platform voor uitgeprocedeerde asielzoekerskinderen. Die dag zijn er meer dan 150 van hen te gast op Cinekid. Samen met mensen van Unicef en schoolkinderen gaan zij in Debat battle, een debat onder leiding van de organisatie Discussiëren kun je leren.

Film- en tv-sterren

Tijdens het festival lopen er talloze bekende tv- en filmsterren rond die aan de slag gaan met de kinderen. Zoals Nienke de la Rive Box, Bart Meijer, Maurice Lede en Dolores Leeuwin van Het Klokhuis. De cast van Verborgen eiland, Taart, Caps Club en Koek & ei. Nils Verkooijen presenteert De Vloer op Junior Live. Te gast zijn ook regisseur Frans Weisz en acteur Mels van der Hoeven van Finn, schrijver Jacques Vriens & scenariste Karin van Holst-Pellekaan van Oorlogsgeheimen en acteurs Catharina Haverkamp, Jacqueline Blom, John Buijsman van Loenatik, te gek!. Daarnaast zijn bijna alle acteurs en makers van de films uit de Beste Kinderfilm Competitie aanwezig.

Kijk hier voor het volledige programma.

Ook is er een programma voor volwassenen.Over de auteur

Hebban Crew

1908 volgers
3 boeken
3 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: 28ste Cinekid festival!

 

Gerelateerd