Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

29 juli 2016: Kaarten voor Castlefest vliegen weg & Tim Hofman vervult jongensdroom met dichtbundel

Elke werkdag sluiten we af met een overzicht van het belangrijkste, leukste en interessantste boekennieuws met vandaag onder meer: Kaarten voor Castlefest vliegen weg, BNN-presentator Tim Hofman vervult zijn jongensdroom met publicatie dichtbundel en Netflix verfilmt boek over Panama Papers.

Kaarten voor Castlefest vliegen weg

Voor wie het nog niet wist: van 5 tot en met 7 augustus wordt in en rond het Kasteel Keukenhof in Lisse het jaarlijkse Castlefest gehouden. Maar fantasyliefhebbers wisten dat al lang want de kaarten voor het evenement vliegen weg. Vooral die voor de zaterdag zijn gewild, zo meldt de website van Castlefest.

Castlefest biedt drie dagen lang evenementen, workshops en festiviteiten, gericht op de fans van het fantastische genre. Een greep uit het programmaboekje: DJ’s Fritz en Kompaan draaien een set met zinderende folk, maar er is ook een al als scandaleus bestempeld optreden van Coppelius, vijf heren uit de 19de eeuw en hun butler. Verder is het boogschieten geblazen bij Kunst en Schietwerk en bij De Groene Godin kun je aankloppen voor een droomanalyse. Voor de inwendige mens is er volop keuze: wat te denken van een portie honingvlees of een broodkrakeling bij de Marskramers van Amsterdam?

Voor wie zich nog eerder in fantasysferen wil onderdompelen, is er FantasiaFest op 30 en 31 juli. Dit festijn ‘met een overdosis aan vertier & vermaeck, spektakel, demonstraties, oude ambachten en hervonden kunsten’ vindt plaats op Landgoed Mensinge in het Drentse Roden. Rondom een historische havezate hoor je Keltische klanken, zie je fantasievolle acts en zijn er een grote kunstzinnige markt en inspirerende workshops. Voorbeeld: een workshop draken tekenen of cartografie van Doctor S. Corpus. Je kunt er ook een tijdreisje maken in de Clockwork Carrousel. Klik hier voor meer informatie.

BNN-presentator vervult met publicatie dichtbundel jongensdroom

Tim Hofman, Spuiten & Slikken-presentator bij BNN, laat door uitgeverij Meulenhoff zijn eerste dichtbundel op de markt brengen. ‘Het uitgeven van een dichtbundel is een jongensdroom’, zegt Hofman in Boekblad.

Hofman zegt vanaf zijn veertiende al bezig te zijn met taal. Hij puzzelt met woorden, rijmschema’s en zinconstructies die hij technisch en inhoudelijk zo mooi mogelijk wil maken. De bundel wordt een selectie van zijn poëzie door de jaren heen.

Bron: Boekblad

Netflix verfilmt boek over Panama Papers

De Amerikaanse streamingdienst Netflix gaat het verhaal verfilmen achter de onthulling van de Panama Papers, de miljoenen documenten die eerder dit jaar de wereldwijde belastingontwijking blootlegden.

Het is het allergrootste datalek aller tijden, meer dan 1000 keer zo groot als WikiLeaks: de administratie van het Panamese bedrijf Mossack Fonseca, beter bekend als de Panama Papers. In die berg gegevens gaat informatie schuil over hoe rijken en welgestelden belasting weten te ontduiken en ontwijken, maar ook over geld dat is verdiend met drugs, wapens en bloeddiamanten, over geheime offshore bedrijven waarmee staatshoofden en dictators hun geld veilig meenden te stellen.

Het boek Panama Papers vertelt het verhaal van twee jonge journalisten die al die informatie als een stel padvinders te lijf gaan – tot ze merken dat het hun volkomen boven het hoofd groeit. Ze roepen hulp in en het onderzoek wordt een internationaal project: 400 journalisten in  80 landen ontrafelen de geheimen van de machtigen der aarde. Het verhaal van hun onderzoek is minstens zo fascinerend als de onthullingen.

Bron: atlascontact.nl

Eerste Harry Potter-recensie komt van 10-jarige

De allereerste recensie van het boek Harry Potter and the Cursed Child (Harry Potter en het Vervloekte Kind ) komt van een tienjarige snellezer. Toby L’Estrange uit Wheathampstead in Hertfordshire is door Amazon uitgedaagd om als eerste een bespreking te plaatsen nadat het boek zondag rond het middernachtelijk uur in de verkoop gaat. Het boek is gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk dat momenteel in Londen speelt.

Toby verorbert boeken met de snelheid van een Thalys. Hij leest een boek van gemiddeld vierhonderd pagina’s binnen twee uur uit en leunt daarbij op snelleestechnieken die zijn oma, Susan Norman, hem heeft bijgebracht. Toby leest met een snelheid van duizend woorden per minuut en begint aan de nieuwe Harry Potter zodra zijn Kindle het boek heeft ‘binnengehaald’. Hij gaat zaterdag vroeg naar bed en zijn wekker om iets voor middernacht, zodat hij klaar is als het boek binnenkomt.

‘Harry Potter en lezen zijn mijn twee favoriete bezigheden. Dat ik beide kan combineren is een droom die uitkomt’, zegt Toby. Mijn broertje Harry is behoorlijk jaloers, maar hij zal alles er over lezen in mijn recensie die hopelijk als eerste op Amazon kan worden gepost.’

Bron: Independent

Jax Miller in de race voor Dagger

De in New York geboren en getogen schrijfster Jax Miller is met haar thriller Freedom’s Child (Mijn naam is vrijheid ) genomineerd voor de John Creasey (New Blood) Dagger van de Crime Writers’ Association. De prijs is voor het beste in Engeland gepubliceerde spannende thrillerdebuut van een auteur van welke nationaliteit dan ook. Onze ‘eigen’ Charles den Tex stond overigens met Mr Miller (De macht van meneer Miller ) op de negen titels tellende longlist.

Miller moet het opnemen tegen collega’s Tim Baker (Fever City ) Bill Beverly (Dodgers ), Nicholas Searle (The Good Liar ) en Otessa Moshfergh (Eileen ). De winnaar wordt op 11 oktober bekendgemaakt.

Mijn naam is vrijheid gaat over een vrouw, Freedom genaamd, die de laatste achttien jaar onder een getuigenbeschermingsprogramma heeft geleefd, nadat ze was vrijgepleit voor de moord op haar man. Als haar dochter, van wie ze beviel in de gevangenis en die ze heeft moeten afstaan ter adoptie, wordt vermist, ontsnapt Freedom aan haar begeleiders, vastbesloten om haar kind te redden.

De naam van thrillerdebutant Jax Miller viel al in het voorjaar van 2014 toen uitgeverij HarperFiction een contract sloot met haar voor het schrijven van twee thrillers. Hoe groot het voorschot voor Miller was, werd toen niet bekend gemaakt. Wel werd bevestigd dat het om een bedrag ging met zes cijfers voor de komma.

Bron: thebookseller.com

Brusselmans’ vriend

Nicotine, blijf bij mij en Ik hoest graag. Het zouden zo maar titels kunnen zijn van een van de volgende romans van Herman Brusselmans. De zelfverklaarde Mooie Jonge Oppergod van de Vlaamse Letteren schrijft dit in de VARA Gids. Het magazine vroeg Brusselmans, columnist Marcel van Roosmalen en voetbalanalist Johan Derksen om een ode aan de sigaret met het oog op de documentaire De aantrekkingskracht van roken (RTLZ, 4 augustus).

De Vlaamse literator schrijft dat hij met roken is begonnen op z’n negende. ‘Al tijdens mijn eerste sigaret dacht ik: ‘Verdomd, die is echt iets voor mij’.’ Daarna is hij nooit meer met roken opgehouden. Brusselmans: ‘De sigaret is een prachtig voorwerp, ruikt lekker, bezorgt je een overgelijkelijk genot en zo duur is een pakje sigaretten nu ook weer niet.’

Bron: VARA gids

Pieter Konijn brengt ruim halve ton op

Een eerste editie van The Tale of Peter Rabbit van Beatrix Potter heeft gisteren op een veiling 43.400 pond (ruim 51.000 euro) opgebracht, 9.500 euro meer dan was verwacht. Het boek over Peter Rabbit (oftewel Pieter Konijn) maakte deel uit van ruim vijftig stuks Potter-memorabilia (waaronder schetsen en brieven, die voor in totaal 120.000 euro van eigenaar verwisselden.

De meeste veilingstukken waren ingebracht uit de collectie van John Cawood uit het Lake District, met wie schrijfster Beatrix Potter een langdurige samenwerking had. Dit jaar is het 150 jaar geleden dat de schrijfster werd geboren.

Bron: bbc.com

Literair agent opent schrijvershuisje in Twente

Dorine Holman, literair agent, biedt sinds 1 juli een schrijvershuisje te huur aan. Het is bedoeld voor mensen die met teksten in de weer zijn en in een landelijke omgeving willen werken. Het huisje ligt in natuurgebied Lutterzand (gemeente Losser) vlakbij de grens met Duitsland. Op 2 september is de officiële opening door onder anderen schrijver Jaap Scholten.

Op haar website staan de huurprijzen van het huisje. Mocht een schrijver die niet kunnen ophoesten, dan wil ze met alle liefde de mogelijkheden van bijvoorbeeld subsidie onderzoeken. Met het Letterenfonds heeft ze al contact gehad, om het huisje onder de aandacht van de doelgroep te brengen. De eerste 6 weken zijn al geboekt.

Bron: Boekblad

Meer nieuws op Hebban

28 juli 2016: Harry Potter-toneelstuk verlengd tot december 2017 & Psychologische thriller op longlist Booker Prize
27 juli 2016: Spit haalt dertien keer de Eiffeltoren & Gullits kijk op voetbal gaat wereldwijd
26 juli 2016: Verfilming René Appel genomineerd voor Parel & Harry Potter breekt records

25 juli 2016: Waarschuwing van Daniel Silva & het belangrijkste boek van Barry Atsma
22 juli 2016: Ex-rechercheur verslaat Rowling & vijf euro korting op populaire Hebban-thriller


Nieuws gespot voor deze rubriek? Mail de redactie.Over de auteur

Hebban Crew

2125 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: 29 juli 2016: Kaarten voor Castlefest vliegen weg & Tim Hofman vervult jongensdroom met dichtbundel

 

Gerelateerd

Over

Jax Miller

Jax Miller

Jax Miller is geboren en getogen in New York en woont tegenwoordig in Ierland. D...

Herman Brusselmans

Herman Brusselmans

Herman Brusselmans (1957) is een Vlaamse schrijver, dichter en columnist. Hij pu...

Beatrix Potter

Beatrix Potter

De Engelse schrijfster Beatrix Potter werd wereldberoemd met haar verhalen over ...

Gesponsorde boeken