Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

44 sprookjes waar je niet te oud voor bent

door Lindy (Hebban Crew) 10 reacties
Ook dol op ouderwetse Disney-films en klassieke hervertellingen? Veel YA-auteurs lieten zich inspireren door de romantische, avontuurlijke en griezelige sprookjes. Verhalen gebaseerd op eeuwenoude verhalen als Assepoester, Roodkapje, De kleine zeemeermin en andere: je vindt ze terug in deze lijst. Hebban tipt Nederlands- én Engelstalige titels.


Moderne twist

De welbekende Marissa Meyer besloot elementen uit klassieke sprookjes te verwerken in haar YA-serie ‘The Lunar Chronicles’. De eerste twee delen uit de serie werden een paar jaar geleden al uitgegeven en dit jaar maakte uitgeverij Blossom Books fans ontzettend blij door de gehele serie opnieuw te publiceren. In Cinder, Scarlet, Cress en Winter (deze laatste verschijnt op 24 juni) vertonen de heldinnen achtereenvolgens trekjes van Assepoester, Roodkapje, Rapunzel en Sneeuwwitje. Het verhaal van Winter’s stiefmoeder lees je in de novelle Levana. Dat de wereld van deze dames bestaat uit cyborgs, ruimteschepen, genetische gemanipuleerde menswolven en andere technische snufjes vergeet je al gauw door de flinke dosis actie, avontuur en romantiek. 

Ook Sarah J. Maas combineerde een klassiek sprookje met een flinke dosis fantasie in haar trilogie ‘Hof van doorns en rozen’. In het eerste deel van de YA-serie wordt Feyre ontvoerd naar het feeënrijk Prythian, waar ze op het landgoed van Tamlin verblijft. Dat ze verliefd zou worden op haar ontvoerder, een dodelijk en onsterfelijk magisch wezen, is niet wat ze zelf voor ogen had. Inmiddels is de trilogie compleet met Hof van mist en woede en Hof van vleugels en verwoesting.

Naar aanleiding van de blockbusterfilm Beauty & The Beast schreef Jennifer Donnelly een origineel nieuw verhaal over Belle: Lost in a Book. In de roman vindt de eenzame Belle een betoverd boek in de bibliotheek van het beest, dat haar meeneemt naar een nieuwe wereld. Maar hoe langer ze daar verblijft, hoe moeilijker het wordt om het boek weer te verlaten.  

Grimmig en anders  

De populairste Disney-film van de afgelopen jaren moet toch Frozen zijn. Het verhaal werd gebaseerd op De Sneeuwkoningin, een sprookje van Hans Christian Andersen uit 1844. Op basis van de film schreef Elizabeth Rudnick de YA-roman Een Frozen hart, waarin je in de hoofden kruipt van Anna en prins Hans, die weinig goeds in de zin heeft.  

Zo zijn er nog meer sprookjes van Andersen die als basis dienden voor YA-verhalen. Zo schreef Jennifer Donnelly de ‘Waterfire Saga’, waarin zeemeerminnen centraal staan. Maar ook Kiera Cass gebruikte de onderwaterwereld voor haar YA-roman Siren. Ganzenmeisje van Shannon Hale is daarentegen weer een hervertelling van het beroemde sprookje van de gebroeders Grimm.  

Maar niet alleen eeuwenoude sprookjes dienen als inspiratie. Ook van de klassieker Alice in Wonderland van Lewis Carroll uit 1865 wordt dankbaar gebruikgemaakt. Gena Showalter gaf een grimmige draai aan het verhaal door Alice in zombieland te plaatsen in de gelijknamige trilogie. Marissa Meyer op haar beurt geeft in Harteloos het woord aan de evil Queen of Hearts. Wat is er met dit meisje gebeurd dat haar tot haar slechte daden aanzette als de Hartenkoningin?      

Meer bad guys

Ook Melissa de la Cruz vond de slechteriken interessanter dan prinsessen en helden. In 2015 verscheen het vertaalde Dwaaleiland, waarin de schrijfster niet de helden uit de bekende sprookjes centraal zet, maar de bad guys. Zij werden verbannen naar Dwaaleiland, een plek zonder magie. Inmiddels hebben zij ook kinderen, en Mal (de dochter van Malafide uit Doornroosje), Evie (de dochter van de Boze Koningin uit Sneeuwwitje), Jay (de zoon van Jafar uit Alladin) en Carlos (de zoon van Cruella uit 101 Dalmatiërs) proberen die toverkracht terug te krijgen op hun eiland. Er is ook een vervolg: Terug naar Dwaaleiland.  

Er was eens... 

Wie graag Engelstalige YA leest én gek is op sprookjes, kan terecht bij schrijfster Serena Valentino. Zij vertelt met haar boeken The Beast Within, Poor Unfortunate Soul en Fairest of All de andere kant van het verhaal van resp. Belle & het Beest, De kleine zeemeermin en Sneeuwwitje. Zo kom je erachter hoe een prins een kluizenaar en beest werd en hoe zeeheks Ursula en de Boze Koningin tot hun slechte daden kwamen. Ook Liz Braswell doet dat op haar beurt met de serie ‘A Twisted Tale’. In het eerste deel A Whole New World betreedt ze de wereld van Alladin.  

Voor de reeks ‘Once Upon a Time’ werkten Suzanne Weyn, Cameron Dokey, Tracy Lynn, Nancy Holder en Debbie Viguié samen. De schrijfsters namen ieder verschillende verhalen onder hun hoede en zo ontstond deze serie hervertellingen van o.a. Belle & het Beest, Roodkapje, De prinses op de erwt, Sneeuwwitje en Anastasia. Met negentien boeken kun je voorlopig vooruit. Klik hier om de gehele serie op één pagina te vinden.           

Klik hier voor meer hervertellingen van beroemde sprookjes

Nóg meer hervertellingen ontdekken? Bekijk dit epische overzicht van Epic Reads. Over de auteur

Lindy (Hebban Crew)

763 volgers
384 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: 44 sprookjes waar je niet te oud voor bent

 

Overig

Hervertellingen van bekende sprookjes

op 15 juni 2017 door Lindy (Hebban Crew) 49 boeken 3 volgers 0 reacties 2 likes
Gesponsorde boeken