Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

5 democratische boekentips van Anna Levander

Morgen start een nieuwe editie van Nederland Leest met als thema 'democratie'. Speciaal voor Hebban gaf auteursduo Anna Levander, bestaande uit Annet de Jong en Dominique van der Heyde, democratische boekentips.

Animal Farm - George Orwell

Dit blijft een geweldige politieke satire. Een groep dieren heeft er genoeg van om als slaven van de mens te worden gebruikt en besluit het recht in eigen hand te nemen. Orwell bekritiseert op fenomenale wijze het totalitaire regime van de Sovjet Unie na de Oktoberrevolutie. ‘Alle dieren zijn gelijk, maar sommige dieren zijn meer gelijk dan andere’, is een uitspraak die nog vaak toepasbaar is op de hedendaagse politiek.

The Painted Bird - Jerzy Kosinski 

Schurende en controversiële anti-oorlogsroman over een kind dat tijdens de Tweede Wereldoorlog zwerft over het Poolse platteland. Het joodse jongetje begrijpt niet waarom hem zulke gruwelijkheden overkomen. Hij is zijn ouders kwijt en moet zichzelf verhouden tot een wereld waarvan hij de geschiedenis niet kent. Een roman die politiek is in die zin dat hij de mens confronteert met zichzelf: die is van nature wreed, het laagje beschaving is flinterdun. 

Het diner - Herman Koch

Dit verhaal draait om een ethisch dilemma, maar er is een politicus bij betrokken. Dat zet de zaak nog meer op scherp. Hoe ver ga je als ouders om je kind te beschermen als het een misdrijf heeft gepleegd. En als het slachtoffer een dakloze is die door niemand wordt gemist, maakt dat het misdrijf minder erg? Kan het verzwegen worden? Daaronder ligt een politiek vraagstuk over eerste, tweede en derderangs burgers. Zo komen we weer bij Animal Farm: alle mensen zijn gelijk, maar sommige mensen zijn meer gelijk dan andere.

Onderworpen - Michel Houellebecq 

Een meesterlijke politieke roman die een intelligente analyse geeft van de westerse samenleving, het gekonkel van journalisten, het vuile politieke spel. Wat heeft de mensheid over voor het voorbestaan van onze beschaving? Houellebecq beschrijft een tot op het bot gepolariseerd Frankrijk in 2022, aan de vooravond van de presidentsverkiezingen waarbij de strijd gaat tussen Front National en de Moslimbroederschap. Dit zou zomaar eens werkelijkheid kunnen worden.

1984 - George Orwell

Ja, nog maar een keer Orwell. Een indrukwekkend en visionair boek. Orwell kon niet weten dat vandaag de dag al onze gangen worden nagegaan via cameratoezicht, gps-tracking, privacyschending van Facebook en ga zo maar door. Big Brother is watching us. Net als Animal Farm is dit een satire op het totalitaire regime. Orwell gaat nog verder: de politiek gaat ook over liefde en haat en over taal. Vrijheid is slavernij, onwetendheid is kracht. Je kunt een volk alles wijsmaken. Censuur is aan de orde van de dag, net als in het hedendaagse Noord-Korea. Overigens was Orwell zeer kritisch over de pers, die hij een dubbele agenda verweet. Deze politieke roman, geschreven in 1948, heeft nog niets aan kracht ingeboet.


Nederland Leest

Morten van Anna Levander (pseudoniem van Annet de Jong en Dominique van der Heyde) is één van de titels die centraal staat tijdens deze editie van Nederland Leest met het thema democratie. Na tien edities staan er drie boeken centraal rond één thema, waardoor de lezer ook kennis kan maken met Heer van de vliegen van William Golding en Liefde en schaduw van Isabel Allende. Meer informatie vind je op de website.Over de auteur

Hebban Crew

2128 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: 5 democratische boekentips van Anna Levander

 

Gerelateerd

Over

Anna Levander

Anna Levander

Anna Levander was het pseudoniem van het journalistenduo en schrijversechtpaar...

Gesponsorde boeken