Meer dan 5,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Nieuws /

‘54 minuten’ wint Hebban Award 2017 voor Beste Young Adult

Tijdens een live uitzending van het radioprogramma Tijd voor MAX werd de winnaar van de Hebban Award in de categorie Beste Young Adult bekendgemaakt. ‘54 minuten’ van Marieke Nijkamp kreeg de meeste stemmen in de Beste Boeken van het Jaar-verkiezing in deze categorie en wint daarmee de publieksprijs 2017.


54 minuten  

Begin 2016 was ze een sensatie in Amerika: de Hengelose Marieke Nijkamp publiceerde haar YA-boek This is where it ends en wist daarmee de New York Times Bestsellerlist te halen. Het boek kreeg lovende recensies en werd meer dan 100.000 keer verkocht. Reden genoeg voor Nederlandse uitgeverijen om tegen elkaar op te bieden om de Nederlandse rechten in handen te krijgen. HarperCollins was de gelukkige en bracht het YA-verhaal onder de titel 54 minuten uit, vertaald door Ineke van Bronswijk.    

Het verhaal volgt vier tieners gedurende de 54 minuten van een schietpartij op een middelbare school. Vijf minuten na de openingstoespraak van de directeur van de Opportunity High School, die haar leerlingen verwelkomt voor het nieuwe semester, blijken de deuren van de aula op slot en begint iemand te schieten. Van minuut tot minuut beschrijft Nijkamp de gevoelens van de vier jongeren vanuit hun verschillende perspectieven. De motieven van de schutter worden zo langzaam ontsluierd. Een verhaal dat volgens de uitgever zo goed en indringend is geschreven dat het de lezer direct meesleept en tot nadenken stemt.      

Hebban-recensent Marloes beaamt dat in haar recensie: ‘54 minuten bevat een verhaal dat je bijblijft. Niet vanwege de heldhaftige daden of de gruwelijke gebeurtenissen. Nee. De angst en het verdriet maken het verhaal niet te vergeten. Nijkamp slaagt, meer dan goed, met haar 54 minuten.’   

54 minuten van Marieke Nijkamp verscheen bij uitgeverij HarperCollins.  

De top 10

Er waren 31 boeken in de race voor de Hebban Award voor Beste Young Adult. Dit is de top 10 in de categorie Beste YA:

  1. 54 minuten van Marieke Nijkamp
  2. Aristoteles en Dante ontdekken de geheimen van het universum van Benjamin Alire Sáenz
  3. Voorlopers van Mirjam Hildebrand
  4. Hof van mist en woede van Sarah J. Maas
  5. Sterrenstof van Krystal Sutherland
  6. Het zwarte hart van Stephanie Garber
  7. Harry Potter en het vervloekte kind / Deel een en twee van J.K. Rowling, John Tiffany en Jack Thorne
  8. Duizend hoog van Katharine McGee
  9. Haat van Mel Wallis de Vries
  10. 13 minuten van Sarah Pinborough

 

De runners-up in de categorie Beste Young Adult vind je hier

Bekendmaking

De winnaars van de Hebban Awards 2017 werden op donderdag 26 oktober bekendgemaakt tijdens een speciale boekenuitzending van het populaire programma Tijd voor MAX Radio. Hebban-hoofdredacteur Sander Verheijen schoof tussen 18 en 20 uur aan bij presentatrice Elles de Bruin. Tijdens de uitzending werden de winnaars in de verschillende categorieën van de publieksprijs bekendgemaakt, werd er uitgebreid aandacht besteed aan de Hebban Debuutprijs (juryprijs) en kwamen de winnaars van de Hebban Awards aan het woord.  

Bekijk hier alle winnaars van de Hebban Awards 2017 (na 20.00 uur).Over de auteur

Hebban Crew

2525 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: ‘54 minuten’ wint Hebban Award 2017 voor Beste Young Adult

 

Gerelateerd

Over

Marieke Nijkamp

Marieke Nijkamp

Marieke Nijkamp is afgestudeerd in de filosofie en in middeleeuwse geschiedenis....