Advertentie

Hebban vandaag

Dossier /

6 tips om weer in de leesflow te raken

door Lindy (Hebban Crew) 7 reacties
Druk, druk. Geen tijd. Te veel afleiding. En voor je het weet zijn er weer een paar weken om waarin je slechts een paar bladzijden hebt gelezen, of (oh de schaamte) niet eens een boek hebt opgepakt. Hebban geeft je tips om weer in die welkome leesflow te raken.


Boeken hebben we genoeg, of misschien zelfs wel te veel (bekijk bijvoorbeeld eens dit artikel dat uitlegt waarom we maar boeken blijven kopen, zelfs als ze ongelezen in de boekenkast blijven staan). Toch kun je als boekliefhebber weleens last hebben van een leesdip. Je kijkt liever een tv-serie of youtube-filmpjes dan dat je na een lange dag werken of studeren je aandacht bij die kleine lettertjes moet houden. Bij boeken moet je nu eenmaal ook je eigen verbeelding gebruiken en wanneer je hoofd al vol zit met gedachten, overpeinzingen en levensvraagstukken waarvoor een oplossing gevonden moet worden, dan is die hersenloze trance van het staren naar een beeldscherm soms zeer welkom.  

Toch weet je best dat ook boeken voor die broodnodige ontspanning kunnen zorgen. Je moet er alleen weer even ‘inkomen’, toch? Dus geen excuses meer, maak gebruik van onderstaande tips en je zit zo weer in die leesflow!  

1.     Begin met een ‘makkelijk’ boek  

Nee, dit wil niet zeggen dat je ‘beneden je niveau’ moet lezen. Een makkelijk boek is een boek dat jóu ligt: een verhaal dat je zo min mogelijk inspanning en energie kost, maar waar je wel plezier aan beleeft. Voor de een zal dat een romantische chicklit zijn, een ander kan zich daar misschien met moeite doorheen worstelen en leest liever science fiction of een literaire roman. Zodra je weer in die flow zit kun je jezelf weer uitdagen met een genre dat misschien wat verder van jouw interessegebied af ligt.  

2.     Elimineer afleiding  

Laat de tv een avondje uit, klap die laptop dicht en zet je telefoon op stil. Blijft het moeilijk om je handen van die verdoemde smartphone af te houden door die onvermijdelijke fomo (fear of missing out)? Spreek dan met jezelf af om in ieder geval een halfuur ononderbroken te lezen. Daarna mag je vijf minuten je Twitter, Facebook en Instagram-account checken en dan leg je de telefoon weer ver weg. Herhaal dit zo lang als nodig is.  

3.     Zorg voor een ritueel  

Zorg ervoor dat lezen onderdeel wordt van je dag. Lezen voor het slapengaan is populair, niet alleen omdat het ontspant en zorgt voor een goede nachtrust, maar ook omdat het voor veel mensen het moment is waarop ze zeker weten dat ze even niets te doen hebben. Toch kun je van elk moment van de dag een leesritueel maken. Ontbijt je ’s ochtends uitgebreid? Pak er een boek bij. Hetzelfde geldt voor de lunch of je koffiepauze. Maar ook van je treinreis naar het werk kun je jouw vaste leesmoment maken. Lees in je spaarzame minuten en voor je het weet kun je die dagelijkse rituelen – mét boek – niet meer missen.  

4.     Ga een challenge aan

Wie houdt er nu niet van het afvinken van een to do-list? Die heerlijke voldoening als je weer een hokje hebt afgekruist. Hetzelfde geldt voor het uitlezen van een boek. Als je al een tijdje de rust niet kunt vinden om te lezen, kan een reading challenge in eerste instantie misschien afschrikken. Toch hoef je de lat voor jezelf niet zo hoog te leggen: het is geen wedstrijd. Je leest voor jezelf, maar een challenge kan je wel net dat duwtje in de rug geven, die stok achter de deur zijn om opnieuw het plezier in lezen terug te vinden.  

5.     Laat je inspireren door anderen   

Zien eten doet eten? Hetzelfde geldt voor lezen. Laat je inspireren door andere boekliefhebbers. Volg boekbloggers, bekijk boektrailers of lees boekrecensies. Bekijk welke boeken er binnenkort verschijnen en noteer welke jij wilt lezen – daarna zet je natuurlijk wel punt twee in werking. Of vraag familieleden en vrienden om tips: welk boek kunnen ze je aanraden? Leen het boek van hen. Ook al heb je er zelf nog tig in de kast staan, het feit dat dit ene boek niet van jou is en binnenkort terug moet naar de rechtmatige eigenaar dwingt je om het open te slaan en te lezen. Wat ons bij het laatste punt brengt:  

6.     Just Do It!  

Pak een boek en lees! Echt, het hoeft niet zo moeilijk te zijn. Begin met lezen, als is het maar een paar pagina’s. Gun jezelf dat moment. Voor je het weet word je meegezogen in een wereld die een ander voor jou, speciaal voor jou, heeft gecreëerd en kun je je niet voorstellen ooit in een leesdip te hebben gezeten.    

           Over de auteur

Lindy (Hebban Crew)

764 volgers
384 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: 6 tips om weer in de leesflow te raken

 

Gesponsorde boeken