Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

6 x boeken lezen vóór de verfilming

door Lindy (Hebban Crew) 15 reacties
Hoewel sommige lezers boekverfilmingen liever aan hun neus voorbij laten gaan, laten filmmakers zich maar al te graag inspireren door mooie verhalen. Ook in 2018 is een aantal verfilmingen op het witte doek te bewonderen en hoe kun je je beter voorbereiden op deze films dan door eerst de boeken te lezen? Hebban selecteerde 6 boeken die je moet lezen om met een goed gevoel de bioscoop in te duiken en geeft extra lees- en kijktips.


Lekker Hollands  

Zwaar verliefd! van Chantal van Gastel

Afgelopen week werd bekend dat de debuutroman Zwaar verliefd! (2008) van Chantal van Gastel op dit moment verfilmd wordt. Barbara Sloesen, bekend van haar rol in GTST, speelt hoofdpersonage Isa. Deze jonge, sympathieke en iets te zware dierenarts worstelt met haar zelfvertrouwen en met de liefde. Op een dag wordt ze met spoed opgeroepen om een labrador te redden van een chocoladevergiftiging en valt meteen als een blok voor zijn leuke baasje Ruben, een rol die gespeeld wordt door Jim Bakkum. Wie na het lezen van Zwaar verliefd! méér wil, kan dat krijgen: er verschenen twee vervolgdelen – Zwaar beproefd! en Zwaar verguld! De opnames zijn inmiddels begonnen in Den Bosch en verwacht wordt dat de film in het najaar van 2018 in de bioscoop zal draaien.  

Ook lezen en kijken

Het Verlangen van Brigitte Hooijmakers. Het Verlangen is het boek bij de bioscoopfilm met in de hoofdrol Chantal Janzen als de ambitieuze, maar talentloze Brigitte Hooijmakers. Zij neemt de identiteit aan van een briljant auteur die een literair meesterwerk heeft geschreven, maar die ook erg mediaschuw is. Kan Brigitte iedereen ervan overtuigen dat ze literair schrijfster is?  

De Surprise van Belcampo. In De Surprise, gebaseerd op een verhaal van de Nederlandse schrijver Belcampo, heeft multimiljonair Jacob van Zuylen de With (Jeroen van Koningsbrugge) een overeenkomst gesloten om zichzelf naar de andere wereld te laten helpen. Maar dan wordt hij verliefd op Anne (Georgina Verbaan), een jonge vrouw die precies hetzelfde contract heeft getekend. Als de twee onder de deal uit willen, raken ze in grote problemen.  

In vuur en vlam  

Fifty shades freed (Vijftig tinten vrij) van EL James  

Vijftig tinten vrij is het laatste deel van de zinderende trilogie die de wereld veroverde. E L James schreef de succesvolste erotische trilogie allertijden, die niet lang daarna ook op het grote scherm te zien was. We zagen hoe de jonge, naïeve studente Anastasia Steele de gedreven en getraumatiseerde zakenman Christian Grey ontmoette, hoe er een sensuele affaire tussen hen ontstond en hoe moeilijk het was om de uitdagingen in hun relatie het hoofd te bieden. In deel drie moet Ana leren omgaan met Christians extravagante levensstijl zonder haar eigen integriteit of onafhankelijkheid te verliezen, en moet Grey zijn dwangmatigheid zien te bedwingen en de gruwelen uit zijn verleden gaan accepteren. De film is vanaf 14 februari 2018 in de biosoop te zien.  

Godin van de jacht van Heleen van Royen

Na twee boekverfilmingen (De gelukkige huisvrouw en De ontsnapping) wordt opnieuw een roman van Heleen van Royen naar het witte doek vertaald. De Vlaamse producent Marmelade wilde opnieuw aan de slag met een boek van Van Royen en koos voor Godin van de Jacht. Hoofdpersoon is Diana, die gelukkig is met haar drie mannen: haar echtgenoot, haar minnaar en haar chatlover. Maar dan ontdekt ze dat ze zwanger is. De grote vraag is: van wie? Godin van de jacht werd in 2003 direct een bestseller. Er werden ruim 250.000 van verkocht en het boek werd vertaald in acht landen. Volgens het AD strijkt de filmploeg eind dit jaar neer in Den Haag voor de eerste opnamen en is de film in de loop van 2018 te zien op het witte doek.  

Ook lezen en kijken

De ontsnapping van Heleen van Royen. Het lijkt de 36-jarige Julia (Isa Hoes) aan niets te ontbreken, maar de werkelijkheid is anders. Haar gezinsleven is als een te strak keurslijf en daarom neemt ze een radicaal besluit: ze verlaat man en kinderen en vertrekt naar de zon.  

Fifty shades of grey (Vijftig tinten grijs) & Fifty Shades Darker (Vijftig tinten donkerder). De eerste twee delen van James’ trilogie mag je niet missen als je wilt weten hoe de bijzondere relatie tussen Anastasia en Mr. Grey tot stand kwam.  

Tranentrekkers  

Wonder van R.J. Palacio

Wonder is het debuut van R.J. Palacio, die als vormgever eerder tientallen boekomslagen ontwierp, en werd meteen een enorm succes. Hoewel het oorspronkelijk voor kinderen geschreven werd, had het een grote sociale invloed waaruit o.a. antipestcampagnes opgestart werden. Het verhaal draait om Auggie Pullman, die geboren wordt met een gezichtsafwijking, en er ook na veel operaties nog heel ongewoon uitziet. Als hij tien is gaat hij voor het eerst naar een gewone school. Auggie is bang dat hij niet geaccepteerd zal worden, en hij krijgt gelijk. Zijn klasgenoten negeren hem en sommigen beginnen hem te pesten. Maar er is één meisje dat zich niet door Auggies uiterlijk laat afschrikken...  Julia Roberts en Owen Wilson spelen Auggie’s ouders, de rol van Auggie wordt gespeeld door Jacob Tremblay. Wonder draait nu in de bioscoop.

Ook lezen en kijken

Room (Kamer) van Emma Donoghue. Jacob Tremblay maakte eerder ook al veel indruk in de film Room, dat vertelt over een vrouw die opgesloten wordt in een kamer en daar moeder wordt van het kind van haar ontvoerder.  

Me before you (Voor jou) van Jojo Moyes. Louisa neemt een baan aan als verzorger van Will. die door een ongeluk in een rolstoel terecht is gekomen. Door de chronische pijn van zijn verlamming en zijn wanhoop ziet hij maar één uitweg. Louisa doet er alles aan om hem van gedachten te laten veranderen.

Intouchables (Onaantastbaar) van Philippe Pozzo Di BorgoDe rijke aristocraat Philippe raakt verlamd na een ongeluk tijdens het paragliden. Hij neemt Abdel in dienst om hem te verzorgen. Abdel is een jongen uit de achterwijken van Parijs, maar ondanks hun totaal verschillende achtergrond ontstaat er een bijzondere vriendschap.  

Bemoederend

Where’d you go, Bernadette? (Waar is Bernadette?) van Maria Semple

Bernadette Fox is volgens haar man, hoge baas bij Microsoft, een geestige, getalenteerde, wispelturige en getroebleerde vrouw. Voor haar vijftienjarige dochter Bee is ze haar beste vriendin, en gewoon mam. Als Bernadette verdwijnt, zet Bee dan ook alles op alles om haar moeder terug te vinden. Waar is Bernadette? werd een New York Times Bestseller en werd door diezelfde krant ‘een onweerstaanbaar grappige en veelzijdige roman’ genoemd. Cate Blanchett heeft in de verfilming de rol van Bernadette op zich genomen, andere namen zijn Kristen Wiig, Judy Greer en Billy Crudup.  Where’d you go, Bernadette? is vanaf mei 2018 te zien.    

Ook lezen en kijken

The Glass Castle (Het glazen kasteel) van Jeanette Walls. In Het glazen kasteel beschrijft Jeanette Walls haar eigen jeugd, als oudste van vier kinderen in een gezin dat zonder vaste woonplaats en in absolute armoede leeft. Ze vertelt over het nomadenbestaan van haar volstrekt onverantwoorde ouders en toch ook over haar liefde voor hen. De film, met rollen van Naomi Watts en Woody Harrelson, is sinds oktober te zien in de bioscoop.

Liefde in tijden van oorlog  

The Lost Wife (Mijn verloren vrouw) van Alyson Richman  

Aan de vooravond van het nazisme trouwen Josef en Lenka, die tot over hun oren verliefd zijn op elkaar. Maar de oorlog drijft de geliefden uit elkaar. Lenka wordt naar een werkkamp gestuurd en daarna naar Auschwitz, terwijl het Josef lukt naar Amerika te vluchten. Na de oorlog proberen ze elkaar te vinden. Hun brieven blijven echter onbeantwoord en hun zoektocht strandt. Jaren later is Josef een succesvolle arts in New York en heeft ook Lenka zich in de Verenigde Staten gevestigd. Na eenenzestig jaar staan ze op het huwelijk van hun kleinkinderen plotseling weer oog in oog. Is deze ontmoeting een nieuwe kans? Daisy Ridley, bekend van Star Wars: The Force Awakens, speelt de hoofdrol in de verfilming van deze roman. Die zal in de loop van 2018 in de bioscoop te bewonderen zijn.

Ook lezen en kijken  

Haar naam was Sarah van Tatiana de Rosnay. Kristin Scott Thomas speelt de rol van Julia Jarmond, een Amerikaanse journaliste in Parijs, die een artikel schrijft over de razzia in deze stad tijdens de Tweede Wereldoorlog en zo het goed verborgen geheim van haar schoonfamilie ontdekt.    

Welk boek ga jij zeker lezen en voor welke film koop je een bioscoopkaartje?

Meer lezen over boekverfilmingen? Klik hier voor de rubriek Boek vs Film van We Love Feelgood. Over de auteur

Lindy (Hebban Crew)

763 volgers
384 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: 6 x boeken lezen vóór de verfilming

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken