Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

60 jaar nijntje

Dit jaar, op 21 juni 2015, wordt nijntje 60 jaar. Deze mijlpaal wordt natuurlijk groots gevierd. Gedurende het hele jaar vinden allerlei bijzondere projecten plaats en worden nieuwe boeken en andere producten uitgebracht.


Zo verschijnt onder meer het boekje nijntje op de fiets in het Utregs. In Utrecht, Amsterdam, Den Haag en in Japan - waar nijntje ook erg populair is - zal een spectaculair kunstproject de openbare ruimte sieren ten bate van UNICEF. Het Centraal Museum in Utrecht presenteert een grote familie- en overzichtstentoonstelling over nijntje en iedere maand verschijnt er een nijntje-postzegelvel. Het feestelijke jaar gaat 28 januari officieel van start in aanwezigheid van nijntje met een bekende Utrechter aan haar zijde. 

Speciaal voor haar 60ste verjaardag verschijnt het klassieke boekje Het feest van nijntje in groot formaat.

Dick Bruna, die tot op heden zijn atelier in Utrecht heeft, is de oudste zoon van uitgever Albert Willem Bruna. Ofschoon hij was voorbestemd tot een zakelijke carrière in diens voetsporen, koos hij voor een artistieke loopbaan. Als vaste ontwerper kwam Dick Bruna in 1952 in dienst van het familiebedrijf. Hij had een belangrijk aandeel in het succes van de serie 'Zwarte Beertjes'. Zijn schijnbaar eenvoudige, modernistische ontwerpen voor boekomslagen van auteurs als Havank en Georges Simenon en de reclameposters die de serie onder de aandacht moesten brengen, zijn tot op de dag van vandaag gewild onder verzamelaars.

De Bruna-collectie is ondergebracht in het dick bruna huis – zonder hoofdletters, zoals de huisstijl van Dick Bruna voorschrijft – en door Dick Bruna langdurig aan het Centraal Museum in bruikleen gegeven. De collectie bestaat uit meer dan 7000 werken, waaronder kinderboeken, boekomslagen en affiche-ontwerpen die Dick Bruna maakte voor organisaties als Amnesty International en het Rode Kruis.


Over de auteur

Hebban Crew

2142 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: 60 jaar nijntje

 

Gerelateerd

Over

Dick Bruna

Dick Bruna

Dick Bruna (1927-2017) was een Nederlands grafisch vormgever, illustrator en kin...