Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

7 x de mooiste kinderboeken voor Sinterklaas

door Hebban Crew 3 reacties
Sinterklaas is eindelijk weer in het land aangekomen met zijn Pieten. Natuurlijk hebben zij het razenddruk, dus hebben zij de hulp van Hebban ingeroepen voor iedereen die een geschikt boekcadeau wil uitzoeken voor zijn of haar (klein-)kind.

Op hun blog op Hebban schrijft de Hebban Jeugdliteratuur Club dagelijks over de nieuwste en veelbelovende kinderboeken. Van prentenboek tot 10+ en 12+, van leesplezier tot leesbevordering, thuis en in de klas: het passeert daar de revue. Deze zeven titels werden onlangs besproken en verdienen een plekje in de spotlight.

Bezoek de spot van de Hebban Jeugdliteratuur Club

Rocca en het geheime toverrecept (10+)

van Sharid Alles

Sinds Rocca heeft ontdekt dat haar eigen oma in het geheim een toverkok is, doet ze niets liever dan zich omringen met magische ingrediënten en bijzondere brouwsels. Ze vindt toverkoken geweldig en is er nog goed in ook! Als Rocca op zoek gaat naar het juiste ingrediënt voor een belangrijk recept, blijkt dat alles wat je écht wil, kan lukken – als je er maar je best voor doet.

Drie leden van de Jeugdliteratuur Club lazen het boek en volgens hen maken ‘de fijne schrijfstijl en de fantasie van Sharid Alles het tot een mooi boek’!

'Rocca en het geheime toverrecept is een boek wat heerlijk vlot leest en waarin je door wilt blijven lezen. De personages zijn goed uitgewerkt. Je kunt je inleven in elk van hen. Het is een grappig maar ook spannend boek. Een verhaal dat uitnodigt om samen met je kind of alleen te lezen. Zelfs de papa’s en mama’s zullen hiervan genieten.'

In het artikel vind je bovendien leesclubvragen om thuis of in de klas na te praten over het boek. Lees het volledige artikel hier.

Maak hier kans op een exemplaar van Rocca en het geheime toverrecept

Spreek je chocola? (9+)

van Cas Lester

Jaz zit in de brugklas als er een nieuw meisje bij haar in de klas komt. Ze heet Nadima en komt naast Jaz te zitten. Er is alleen één piepklein probleempje. Nadima spreekt geen Engels! Gelukkig is Jaz niet voor een gat te vangen en verzint ze een manier om met Nadima te communiceren. En dat levert een bijzondere vriendschap op!

‘Het ongekunstelde in combinatie met een dyslectisch hoofdpersonage en korte hoofdstukken maakt het verhaal ook voor kinderen die moeilijker lezen aantrekkelijk. Door het verhaal heen worden regelmatig succesvolle dyslectici genoemd, wat ook erg motiverend kan zijn voor deze doelgroep,’ schrijft de Jeugdliteratuur Club.

Lees het volledige artikel hier.

De kikkerbilletjes van de koning en andere sprookjes (7+)

van Janneke Schotveld

Zo nu en dan waagt een auteur zich aan een eigen collectie sprookjes. Janneke Schotveld bundelde er vijftien en schreef onder andere over een dappere ridster, een prinses die keuze heeft uit zevenhonderd prinsen, een jongen die zijn bed niet meer wil verlaten en de Happus Alfabeticus.

'Het is een opluchting dat de diversiteit in de sprookjes geen thema op zich is. Het voelt nooit geforceerd aan. De prins heeft toevallig een donker kleurtje, dat is geen thema, dat is gewoon zo. En zo hoort het ook. Tijdens het voorlezen merkte ik dat die diversiteit voor de meeste kinderen zelfs geen bijzonderheid is. Toegegeven ze keken elkaar even raar aan toen de prinses wilde trouwen met een prinses, niet omdat ze dat niet vinden kunnen – gelukkig – eerder omdat ze (nog) niet gewoon zijn erover te lezen of te horen in verhalen.'

Lees het volledige artikel hier.

De jongen die draken kweekte (7+)

van Andy Shepherd

Als Tomas zijn grootvader in de tuin helpt, ontdekt hij een rare plant. Het ding staat in de weg en ze besluiten het de volgende dag uit te gaan graven. Maar als Tomas die avond het grappige fruit van de plant mee naar huis neemt, komt er een echt draakje uit. Tomas heeft nu zijn eigen draak: Fikkie! Tomas zegt tegen niemand dat hij een draakje heeft. Maar het houden van een draakje is nog niet zo makkelijk.

‘Shepherd zet een heerlijk weglezend boek neer voor kinderen vanaf 7 jaar. Een gezonde dosis humor, scherpe teksten en een prachtig ietwat magisch verhaal. Hierdoor zullen Thomas en zijn draak Fikkie er in slagen menig kinderhart te veroveren...’ schrijft de Jeugdliteratuur Club.

Lees het volledige artikel hier.

Tegenwoordig heet iedereen Sorry (10+)

van Bart Moeyaert

Bianca is een meisje met een gebruiksaanwijzing, vindt haar moeder, die al genoeg te stellen heeft met zorgenkind Alan, Bianca’s broertje. Volgens haar vader, die zijn dochter liever niet elk weekend op bezoek krijgt, is Bianca onhandelbaar. Bianca zelf weet niet goed hoe ze zich voelt of hoe ze haar gedachten stil moet krijgen. Het liefst zou ze bij niemand horen. Maar vandaag, met haar favoriete actrice Billie King in de buurt, geeft ze een nieuwe betekenis aan onhandelbaar.

‘Bart beschrijft in dit boek opnieuw zeer goed een moeilijke maar oh zo herkenbare gezinssituatie. Het kind in je wordt terug wakker, en ik moest soms echt terugdenken aan de opstandigheid die ik zeker ook regelmatig voelde toen ik opgroeide! Maar Bart neemt Bianca volledig serieus en zet haar neer als een scherpe observatrice die zelfs na slechts een dag verder geëvolueerd is. Dit boek is een echte aanrader!’ schrijft de Jeugdliteratuur Club.

Lees het volledige artikel hier.

Prutje (8+)

van Pieter Koolwijk en Linde Faas

Beeld je in: je werkt dagenlang in een vieze fabriek voor een paar centen die je ouders kunnen gebruiken voor het kopen van aardappelen en roggebrood. Daarnaast moet je zorgen voor je poepende broertje, óók als je aan het werk bent. De fabriek is vies, de lucht is vies, de straten zijn vies, je broertje is vies en jij bent vies. Je slaapt met drie kinderen in een bedstee en er is geen tijd om te spelen of om naar school te gaan. Hoe zou jij je voelen?

‘Pieter Koolwijk neemt je mee een avontuur in dat zowel realistische elementen als fantasievolle onderdelen bevat. Dat een van zijn favoriete schrijvers niemand minder dan Roald Dahl is, zal je niet verbazen. Ook de boeken van Koolwijk zitten vol bizarre situaties die eigenlijk niet kunnen maar toch heel logisch zijn. Het boek is gemakkelijk te lezen en bevat weinig ingewikkelde woorden.’

Lees het volledige artikel hier.

Het meisje dat de maan dronk (10+)

van Kelly Barnhill

Al jaren leven de dorpelingen in angst voor de heks in het woud. Als ze niet elk jaar een baby offeren, zal de heks onheil over hen brengen. Maar elk jaar opnieuw ontfermt Xan, de heks uit het woud, zich over weer een nieuwe baby. Ze brengt de achtergelaten kinderen naar families aan de andere kant van het woud. Dit keer voedt ze het achtergelaten kind per ongeluk met maanlicht, waardoor het meisje vervuld raakt van magie. Xan besluit Luna op te voeden als haar eigen dochter. Met de jaren worden Luna’s magische krachten sterker. Wanneer haar dertiende verjaardag nadert, besluiten de dorpelingen eindelijk jacht te gaan maken op de heks die hun leven al jaren overschaduwt…

‘De schrijfstijl is erg poëtisch en daardoor meeslepend. Er zitten pareltjes van zinnen tussen, zinnen waar je even over moet nadenken. De stijl draagt perfect bij tot het verhaal dat Barnhill wil vertellen en het gevoel dat ze daarmee wil bereiken bij de lezer. Feeëriek is misschien een goede benaming voor dat gevoel. De doelgroep is 10-12 jaar, maar ik denk dat ook de iets oudere jeugd (en de volwassenen) ook van dit boek gaan genieten. Daar leent de schrijfstijl zich ook uitstekend voor namelijk. Het voelt nergens 'kinderachtig' aan.’

Lees het volledige artikel hier.

Zelf een boekentip aanvragen?

Een cadeau uitzoeken voor iemand anders kan ontzettend lastig zijn. Voor mensen die je heel goed kent, weet je soms niets meer te bedenken en voor mensen die je oppervlakkiger kent, kun je ook niet makkelijk iets verzinnen. Maar wij staan voor je klaar. Op Hebban kun je ons vertellen voor wie je een cadeau zoekt en dan geven wij je een geweldige, passende boektitel om cadeau te doen. Vraag Hebban om hulp en verras je familie en vrienden met het best passende boek! Lees hier meer.

Vraag hier een persoonlijke boekentip aanOver de auteur

Hebban Crew

2125 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: 7 x de mooiste kinderboeken voor Sinterklaas

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken