Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

7 x de natuur in YA-boeken

door Lindy (Hebban Crew) 1 reactie
Met de Boekenweek in zicht - met als thema 'natuur' - zocht Hebban zeven YA-boeken uit waarin de wildernis een prachtig decor vormt voor het verhaal of natuurverschijnselen als aanjager van de plot fungeren. Kies jouw boek en go wild!

De wildernis als decor  

De Vlaamse Roxanne Wellens debuteerde in 2017 met haar roman Te waar om mooi te zijn, dat nu is genomineerd voor de Jonge Jury Debuutprijs. De negentienjarige schrijfster wandelde al eens in haar eentje de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela en deed vrijwilligerswerk in Nepal. Wellicht dat die overweldigende natuur haar deels heeft geïnspireerd bij het schrijven van haar boek, want naast het belangrijke thema ‘zelfdoding’ komen ook prachtige beschrijvingen van de natuur aan bod in de roman. In Te waar om mooi te zijn is Othello pas zijn zusje verloren, die op zoek was naar de ware vrijheid. Othello neemt zich voor om die vrijheid in het leven zelf, en niet in de dood te zoeken. Het brengt hem, samen met nieuwverworven vriend Rowan, naar de Zwitserse Alpen.  

Ook de zeventienjarige hoofdpersoon McKenna in De afstand tussen jou en mij van Marina Gessner zoekt de bergen en de natuur op. Nadat haar beste vriendin hun plan om Amerika te voet van noord naar zuid te doorkruisen afzegt, besluit zij om de tocht in haar eentje te maken – zonder haar ouders daarvan op de hoogte te stellen. Iedereen denkt dat de reis te zwaar voor haar is, maar ze is vastbesloten om hen het tegendeel te bewijzen. Onderweg leert ze Sam kennen, een mede-hiker, en samen besluiten ze zich buitende de gebaande paden te begeven… De reis dwingt haar belangrijke beslissingen te nemen en voor zichzelf op te komen. Volgens Kirkus Reviews biedt het boek mooi uitgewerkte personages, maar is het vooral de Appalachian Trail – en de avonturen die de tiener daar beleven - die de show steelt. Uitgeverij Blossom Books voegt daaraan toe: ‘Na het lezen van dit boek wil je nog maar één ding: je smartphone in de prullenbak gooien en 2000 kilometer wandelen met een rugzak op je rug.’  

Om je dromen waar te kunnen maken, moet je soms dingen doen die je nooit eerder deed. Dat blijkt ook zo te zijn voor de zeventienjarige Ingrid in Al het moois is niet verlorenZij mag van haar moeder pas een zangopleiding volgen als ze een zomerkamp in de natuur overleeft. De weken blijken veel heftiger dan verwacht: Ingrids medekampeerders zijn allemaal jongeren met grote problemen. Ingrid past daar helemaal niet tussen, vindt ze zelf, tot het survivalprogramma haar het tegenovergestelde duidelijk maakt. In het verhaal van schrijfster Danielle Younge-Ullman komt de lezer daar door de wisselingen tussen heden en verleden ook langzaam maar zeker achter.  

Een chic landhuis met een met enorme lap grond eromheen, dat gevuld is met heuvels, bergmeren en wilde dieren. In de YA-thriller S.T.A.G.S. van M.A. Bennett wordt hoofdpersoon Greer door de eliteclub van de St. Aidan the Great School (een privéschool waar tradities in ere worden gehouden) uitgenodigd voor een weekend op dat landgoed, samen met twee andere scholieren. Bloedsport zal het gehele weekend centraal staan. Maar wat Greer en de andere genodigden niet weten is dat de Middeleeuwers liever op hen jagen dan op dieren. De indrukwekkende omgeving vormt het decor voor deze spannende thriller.  

Bijzondere natuurverschijnselen  

Nog op zoek naar een YA-boek om categorie #42 (‘een boek waarin weer of klimaat een rol speelt’) van je Hebban Reading Challenge in te vullen? Onderstaande boeken zijn geschikt!  

Hoe pak je je leven op als een tornado dat verwoest heeft? Jersey maakt het mee in het YA-boek Wild Storm van de Amerikaanse auteur Jennifer Brown. Jersey overleeft het natuurgeweld, maar haar moeder en haar zusje niet. Hun huis is weggevaagd. Dan laat ook haar stiefvader haar in de steek en is Jersey gedwongen om een nieuw thuis te vinden. Ze klopt aan bij haar biologische en alcoholistische vader. Maar met een nieuwe tornado op komst ontdekt het meisje dat haar moeder ook niet geheel de persoon was die Jersey dacht dat zij was.     

De Nederlandse schrijfster Anna Woltz schreef ook over natuurgeweld in Amerika. Ze maakte zelf in 2012 de orkaan Sandy mee in New York en liet zich daardoor inspireren voor Honderd uur nacht. ‘Ik had gedacht dat het relatief makkelijk zou zijn om een verhaal te schrijven dat je voor een deel zelf hebt meegemaakt, maar het was juist veel lastiger. Ik weet namelijk écht hoe die lege, koude, duistere straten voelden na orkaan Sandy,’ vertelde de auteur eens aan Hebban. In het boek ontdekt de veertienjarige Emilia iets vreselijks over haar vader en vlucht in haar eentje naar New York. Maar het appartement dat ze via internet huurde, bestaat niet. En er komt een verwoestende orkaan op de stad af. Gelukkig ontmoet ze twee Amerikaanse jongens en een bijzonder klein meisje. Met z'n vieren doorstaan ze de storm van hun leven.  

Ook in de YA-roman In het spoor van de eclips van Bronagh Curran is een natuurverschijnsel de aanjager van de plot. De vijftienjarige Natt is nogal een kluns op sociaal gebied – hij heeft het zelfs zover weten te schoppen dat zijn ouders uit schaamte naar een ander dorp verhuizen. Daar leert hij de 65-jarige kluizenaar Milo kennen. Milo heeft ALS, maar wil graag de complete zonsverduistering in Kentucky zien. Nat besluit hem op reis te nemen en bizar genoeg wil de beauty van het dorp – Celeste – wel voor chauffeur spelen. De drie groeien tijdens de reis naar elkaar toe, maar het ongeluk ligt op de loer.               Over de auteur

Lindy (Hebban Crew)

764 volgers
384 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: 7 x de natuur in YA-boeken

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken