Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

7 x YA-boeken lezen vóór de verfilming

door Lindy (Hebban Crew) 4 reacties
Van moderne roman tot dystopische sf: welke YA-boeken moet je echt nog (her-)lezen voor de verfilming in 2018 in de bioscoop te zien is? Hebban zet er zeven voor je op een rij.


The Maze Runner: The Death Cure (25 januari 2018)  

The Maze Runner uit 2014 en The Scorch Trials uit 2015 waren veelbekeken films en dus mag de laatste verfilming ook op ongeduldig wachtende liefhebbers rekenen. Nog een kleine twee maanden wachten en dan is ook The Death Cure op het grote witte doek te bewonderen. In het laatste boek uit de ‘De Labyrintrenner’-serie van James Dashner probeert Thomas eindelijk de organisatie WICKED te verslaan. Thomas ontsnapte al uit het Labyrint, overleefde de Schroei en moet nu een allerlaatste test ondergaan. Hij zal ook dit keer alles op alles zetten om zijn vrienden te redden en de waarheid boven tafel te krijgen die een einde aan de organisatie zal maken. Dylan O’Brien is opnieuw te zien als Thomas.  

Bekijk de trailer

Simon vs de verwachtingen van de rest van de wereld (maart 2018)  

Deze roman van Becky Albertalli, verfilmd als Love, Simon, fungeerde voor uitgeverij Blossom Books als uitgangspunt voor de belangrijke hashtag #Strijdvoordiversiteit die zij in het leven riep. Volgens de uitgever heeft de YA-lezer namelijk behoefte aan meer diversiteit in hoofdpersonages, bijvoorbeeld op gebied van geaardheid, religie en afkomst. Er is inderdaad een trend te zien in YA-boekenland, waarin hoofdpersonages die afwijken van de ‘standaard’ centraal staan. In deze roman is dat Simon Spier, die zestien jaar is en op jongens valt, maar dat nog aan niemand verteld heeft. Maar dan belandt een e-mail naar zijn online crush bij de verkeerde persoon, en is Simons geheim opeens niet meer veilig. Zijn klasgenoot Martin chanteert hem: als Simon hem niet helpt met het vinden van een perfecte date (bij voorkeur met Simons beste vriendin Abby), zorgt Martin ervoor dat de hele school op de hoogte is van Simons geaardheid. En erger nog: van de identiteit van Blue, aan wie Simon zijn e-mails stuurt. De rol van Simon wordt gespeeld door Nick Robinson, die eerder al in Jurassic World te zien was, en in twee andere YA-boekverfilmingen: Everything, everything en The Fifth Wave.  

Bekijk de trailer

Midnight Sun (maart 2018)  

Midnight Sun is geen boekverfilming. Wel verschijnt eind januari de op de film gebaseerde roman van Trish Cook. Je hebt een paar maanden om die te lezen, want in het voorjaar is het verhaal op het witte doek te zien. Het gaat over de 17-jarige Katie Price, die een levensbedreigende overgevoeligheid voor zonlicht heefr. Zelfs het kleinste zonnestraaltje kan door deze zeldzame ziekte haar doodvonnis betekenen. Overdag is ze aan huis gekluisterd, als het donker is speelt ze op haar gitaar voor reizigers bij het plaatselijke treinstation. Op een van deze avonden ontmoet ze Charlie, die ze in het geheim al jaren bewondert. Er ontstaat een romance, waarvoor Katie bereid is alles te riskeren. Maar hem vertellen over haar aandoening doet ze niet… De hoofdrollen in de film zijn weggelegd voor Bella Thorne en Patrick Schwarzenegger (ja, de zoon van).  

Bekijk de trailer

Ready Player One (maart 2018)  

Ready Player One van Ernest Cline uit 2011werd een grote hit: het werd in meer dan 40 landen uitgegeven en de filmrechten werden nog voor publicatie aan Warner Bros verkocht. In 2015 werd aangekondigd dat niemand minder dan Steven Spielberg de film zou gaan regisseren. Het verhaal speelt zich af in 2044, een tijd waarin de samenleving zo afgetakeld is dat de meeste mensen permanent toevlucht zoeken in de online virtual realitywereld OASIS. Eén van de bedenkers van de OASIS, James Halliday, kondigt na zijn overlijden in zijn testament aan dat hij easter eggs, een reeks verborgen boodschappen, in zijn creatie heeft achtergelaten. Wie de puzzels in deze serie easter eggs oplost, wint Hallidays erfenis, een enorm fortuin. De tiener Wade Watts wijdt zijn leven aan het najagen van deze prijs omdat hij dit als enige mogelijkheid ziet om te ontsnappen aan zijn leven als arm weeskind in een sloppenwijk. Hij lijkt er nog goed in te zijn ook, maar dat trekt de aandacht van een groep die ook in de echte wereld geen geweld schuwt om deze miljarden in handen te kunnen krijgen. De rol van James wordt gespeeld door Tye Sheridan, die vorig jaar te zien was in X-Men: Apocalypse.  

Bekijk de trailer

The Darkest Minds (september 2018)  

De trilogie ‘The Darkest Minds’ verschijnt sinds november bij Karakter Uitgevers. Deel een ligt al in de schappen, deel twee verschijnt op 15 december en het laatste deel volgt in januari. Het is niet gek dat de uitgeverij ervoor gekozen heeft om de serie snel uit te geven: het succes van Alexandra Bracken is in het buitenland namelijk al groot. De vertaalrechten werden aan 15 taalgebieden verkocht en in september 2018 is de film The Darkest Minds in de bioscopen te bewonderen, met o.a. Amandla Stenberg in de hoofdrol, die eerder Rue speelde in de verfilming van The Hunger Games).  

Het verhaal draait om Ruby, die een mysterieuze ziekte overleeft, maar er oncontroleerbare bovenaardse krachten aan overhoudt. Ze wordt naar een heropvoedingskamp gestuurd, maar besluit te vluchten, waarna ze zich aansluit bij een groepje tieners dat uit een gelijksoortig kamp is ontsnapt. Samen gaan ze op weg naar een veilige plek, maar moeten dan wel uit handen blijven van hun achtervolgers. De overlevenden verschijnt in november, deel twee Onvergetelijk volgt in december, waarna de trilogie in januari afgesloten wordt met Een onzeker licht.    

Let it snow (2018)  

Over de verfilming van Let it Snow - een boek dat is geschreven door John Green, Lauren Myracle en Maureen Johnson - is nog maar weinig bekend. Al sinds 2011 wordt er over een mogelijke verfilming gesproken, maar helaas is er nog geen verschijningsdatum in omloop. De meeste online nieuwsberichten laten weten dat de film van december 2016 naar november 2017 is verplaatst, maar het is waarschijnlijker dat de film pas volgende winter in de bioscoop te zien zal zijn. Het script is af, de regisseur is bekend (Luke Snellin), nu nog even geduld en dan toch maar (her-)lezen. Let it snow is een roman waarin drie verhalen (geschreven door de drie verschillende auteurs) met elkaar verweven worden. Het is Kerstavond met twee extra ingredienten: een sneeuwstorm en een gestrande trein vol jongeren. Tel daar een flinke dosis liefdesverdriet, schuldgevoel en onvervulde verlangens bij op, en je hebt het recept voor een fijne feelgood kerstroman. Een Love Actually voor jongeren?  

Waar het licht is (2018)  

Een combinatie van vrouwelijk en mannelijk hoofdpersonage: check! Personages die onder je huid kruipen en met wie je meeleeft: check! Een gezamenlijk probleem dat zij het hoofd moeten bieden: check! Ook Waar het licht is bevat alle ingrediënten voor een ontroerende, meeslepende YA-roman én voor een film. In het nawoord van haar boek vertelt schrijfster Jennifer Niven, die met Waar het licht is haar eerste YA-verhaal schreef: ‘Ik wilde iets schrijven met rafelrandjes. Iets hedendaags. Iets wat hard, moeilijk, droevig, maar ook grappig was.’ Waar het licht is gaat over de twee hoofdpersonages Finch en Violet. Allebei worstelen zij met depressieve gevoelens en met de gedachte aan zelfmoord. Als zij samen aan de slag moeten voor een schoolproject ontstaat een vriendschap die hen een ander perspectief biedt op het leven en die hen beiden misschien kan helpen… Waar het licht is maakt hiermee een thema bespreekbaar dat zeker ook onder jongeren speelt.     

De filmrechten van het boek werden al vóór publicatie al verkocht. Inmiddels is duidelijk dat actrice Elle Fanning, bekend van o.a. de film Maleficent, de rol van Violet zal spelen. Naar verluid had Niven de jonge actrice al voor ogen toen ze haar boek schreef, de rol is Fanning dus bijna letterlijk op het lijf geschreven. Ook de precieze verschijningsdatum van de film All the bright places is helaas nog onbekend, maar volgens bronnen kun je in 2018 je bioscoopkaartje kopen.       

Naar welk van de zeven kijk jij het meest uit?Over de auteur

Lindy (Hebban Crew)

764 volgers
385 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: 7 x YA-boeken lezen vóór de verfilming

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken