Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

7 x Young Adult Series van dit najaar

door Lindy (Hebban Crew) 5 reacties
De verwachtlijst voor de komende maanden staat bomvol nieuwe YA-boeken. Standalones en series van eigen bodem en van over de grenzen: deze titels mag je volgens Hebban niet missen. Vandaag aandacht voor langverwachte en nieuwe YA-seriedelen van najaar 2017.

Monster van Michael Grant (november)

Na een uitstapje te hebben gemaakt (met o.a. De angstaanjager) keert de Amerikaanse schrijver Michael Grant toch weer terug naar zijn succesreeks ‘Gone’. Deze zesdelige serie vertelde over een wereld waarin een meteorietinslag ervoor zorgde dat alle volwassenen als bij toverslag verdwenen en alle jongeren het onderling moesten zien te redden, achtergebleven onder een onzichtbare koepel. Monster is het eerste deel van drie nieuwe boeken, die prima los van de ‘Gone’-serie te lezen zijn, maar waarin fans personages uit de eerdere boeken opnieuw tegenkomen. In het eerste boek Monster verdwijnt de koepel en slaan opnieuw meteorieten in op aarde. De dertienjarige Shade Darby is vastbesloten er een te pakken te krijgen, maar heeft geen idee wat de gevolgen van haar actie zullen zijn…  

De overlevenden (Darkest Minds #1) van Alexandra Bracken (november)

Iedereen die niet van boekenseries houdt omdat het wachten op vervolgdelen roet in het eten gooit, kan dit najaar zijn hart ophalen bij de boeken van Alexandra Bracken: haar ‘The Darkest Minds’-trilogie verschijnt vanaf november bij Karakter. Het is niet gek dat de uitgeverij daarvoor gekozen heeft: het succes van Bracken in het buitenland is namelijk al groot. De vertaalrechten werden aan 15 taalgebieden verkocht en in september 2018 zal de film The Darkest Minds in de bioscopen te bewonderen zijn (met o.a. Amandla Stenberg in de hoofdrol, die eerder Rue speelde in de verfilming van The Hunger Games). Ook bestsellerauteur Sarah J. Maas noemt het ‘een van de beste boeken die ik ooit heb gelezen’.  

Het verhaal draait om Ruby, die een mysterieuze ziekte overleeft, maar er oncontroleerbare bovenaardse krachten aan overhoudt. Ze wordt naar een heropvoedingskamp gestuurd, maar besluit te vluchten, waarna ze zich aansluit bij een groepje tieners dat uit een gelijksoortig kamp is ontsnapt. Samen gaan ze op weg naar een veilige plek, maar moeten dan wel uit handen blijven van hun achtervolgers. De overlevenden verschijnt in november, deel twee Onvergetelijk volgt in december, waarna de trilogie in januari afgesloten wordt met Een onzeker licht.  

Warcross (Warcross #1) van Marie Lu (oktober)

Voor iemand die in de videogame-industrie werkte, heeft virtual reality geen geheimen. Schrijfster Marie Lu koos voor haar nieuwe reeks boeken dan ook voor een onderwerp dat ze goed kent. Warcross is een scifi-thriler over een virtualrealitygame die de wereld beheerst. Hacker Emika Chen werkt als premiejager voor het spel Warcross: ze spoort spelers op die illegaal wedden en kan zo zelf iets bijverdienen. Als ze, op zoek naar een snelle bijverdienste, een belangrijke wedstrijd hackt, is ze bang dat ze in grote moeilijkheden verkeert. Het tegenovergestelde is waar: de maker van het spel, een jonge miljardair, vraagt of Emika naar Tokyo wil komen om undercover mee te spelen tijdens de internationale Warcrosskampioenschappen en zo spionagewerk voor hem te doen. Daar stuit ze echter op een complot dat grote gevolgen kan hebben voor het Warcrossimperium. Lu’s eerdere Legend-serie werd in dertig landen uitgebracht en ook deze nieuwe boeken (deel twee verschijnt in najaar 2018 bij Van Goor) lijken veelbelovend. Volgens Sabaa Tahir (de auteur van Vuur en as) is het in ieder geval anders dan alles wat zij ooit gelezen heeft.  

Koningsval (Rode Koningin #3) van Victoria Aveyard (11 januari)

De dystopische fantasywereld van Victoria Aveyard heeft vele fans, die uit hun dak gingen toen bekend werd dat haar ‘Red Queen’-trilogie uitgebreid zou worden met een vierde boek. Dit laatste deel van de serie wordt verwacht in 2018. De meningen daarover zijn verdeeld: zorgt de extra ruimte voor het verhaal ook voor een béter verhaal? Natuurlijk kunnen de sceptici pas oordelen na het lezen van deel drie, waarnaar eerder met ongeduld uitgekeken werd. Begin volgend jaar verschijnt King’s Cage dan ook in Nederlandse vertaling. In het begin van de finale staan de verhoudingen op scherp: in Koningsval bevolken normale, roodbloedige mensen en mensen met zilveren bloed en bovennatuurlijke krachten nog steeds het land waarin een koning en zijn zilveren familie over de roden heersen. Maar dit keer is de koning de jongen die hoofdpersonage Mare ooit liefhad, en is ze zijn gevangene. Maar intussen geeft de verstoten prins Cal leiding aan het provisorisch opgebouwde leger van Mare en bereidt zich voor op een oorlog.  

De laatste Namsara (Iskari #1) van Kristen Cicarelli (oktober)

Blossom Books waagt zich na de series van Leigh Bardugo en Marissa Meyer aan het debuut van de Amerikaanse Kristen Ciccarelli. Het eerste deel van haar trilogie is getiteld De laatste Namsara en met twaalf vertalingen doet zij het lang niet slecht. De Nederlandse vertaling wordt verzorgd door Maria Postema, die eerder onder andere ook De hongerspelen vertaalde. Bovendien wordt de eerste druk van het boek een lust voor het oog: deze krijgt namelijk een stofomslag met aan de binnenkant een illustratie van de hoofdpersoon, door Elsa Kroese. Voor iedereen die van epische fantasy houdt, is dit eerste deel van de serie daarom misschien wel het begin van een nieuwe verslaving. Het verhaal speelt zich af in Firgaard. Asha is de dochter van de koning, maar ook de Iskari: de meest gevreesde drakendoder van het land. Om onder haar vreselijke lot uit te komen – ze moet trouwen met de wrede legercommandant – moet ze de gevaarlijkste draak van Firgaard doden. Met behulp van een heimelijke vriend – de slavenjongen Torwin – gaat Asha op jacht. Niet wetende dat ze op een eeuwenoud geheim zal stuiten.  

Leeuwenhart (De laatste Wachter #4) van Alexandra Penrhyn Lowe (7 november)

Fans van de Nederlandse schrijfster Alexandra Penrhyn Lowe kunnen 7 november in hun agenda noteren: dan verschijnt namelijk deel 4 in haar ‘De laatste Wachter’-serie. In Leeuwenhart komt het verhaal van Eveline Sevenster tot een climax: ze moet de strijd aangaan met de onsterfelijke Broeders van Belial. Lastig, want de balans tussen goed en kwaad op aarde is compleet verstoord. Eveline moet haar strijd voeren terwijl demonen over de aarde razen en de lichamen van tienduizenden onschuldige mensen in bezit nemen. Aan Eveline de taak om die epidemie een halt toe te roepen, maar is ze daar nu echt klaar voor? ‘Met elk boek in de ‘De laatste wachter’-serie wordt het verhaal grootser,’ oordeelde Hebban-recensent Carmen Ploeg eerder. Het langverwachte slot belooft dan ook grootser dan groots te zijn.

Verraad (Royals #2) van Erin Watt (oktober)

‘De levensechte beschrijvingen van de Royals-broers zijn spot on, je wordt zelf een beetje verliefd op ze,’ schreef recensent Iris over het eerste deel in de ‘Royals’-trilogie van Erin Watt (het pseudoniem van twee bestsellerauteurs). Verslavend, dat woord gebruikte ze ook. Na de cliffhanger van deel een, Verleiding, hoeven lezers niet lang meer te wachten op deel twee, Verraad. Daarin komen de lezers mee te weten over Royals-telg Reed. Hij had alles, de looks, status en geld, maar dat verandert als hij een domme fout maakt en Ella bij zich wegjaagt. Een plot, deels verteld vanuit het gezichtspunt van Reed, met twists and turns dat de geheimen van de Royals langzaam maar zeker blootgeeft: dat is wat je kunt verwachten van deel twee in in deze feelgoodserie met een vleugje Vijftig tinten grijs voor jongeren.

Nog meer YA-series lezen dit najaar?   

  • Cel 7 (Cel 7 #1) van Kerry Drewery (oktober)
  • Phobos3 (Phobos #3) van Victor Dixen (oktober)
  • The White Rose (The Jewel #2) van Amy Ewing (november)
  • Verliefd (Goddelijk #3) van Josephine Angelini (november)
  • De inquisitie (Summoner #2) van Taran Matharu (november)
  • Renegades van Marissa Meyer (december)
  • Onvergetelijk (Darkest Minds #2) van Alexandra Bracken (december)
  • Schaduwheer (Duistere machten #2) van Cassandra Clare (januari)
  • Een onzeker licht (Darkest Minds #3) van Alexandra Bracken (januari)
  • Vlam en as (Fire Sermon #3) van Francesca Haig (16 januari)

Literatour

Literatour, de Boekenweek voor jongeren, duurt van 16 t/m 24 september. Iedere dag vind je op Hebban een artikel speciaal voor de jeugd. Bekijk hier voorgaande artikelen:Over de auteur

Lindy (Hebban Crew)

764 volgers
391 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: 7 x Young Adult Series van dit najaar

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken