Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

Het is 70 jaar geleden

De Tweede Wereldoorlog is 70 jaar geleden beëindigd. We herinneren, maar steeds meer via andermans getuigenissen. We kennen de beelden uit films en de verhalen uit boeken. Laten we die verhalen blijven lezen.

Zo'n verschrikkelijke periode uit de geschiedenis mag niet vergeten worden. Het is belangrijk dat we de verhalen blijven horen en dat, als er niemand meer is om ze te vertellen, we ze kunnen lezen.

In Nederland en andere Europese landen is de Tweede Wereldoorlog altijd een onderwerp geweest dat veel in de literatuur behandeld werd. In romans, waargebeurde verslagen, persoonlijke drama's en beschouwende geschiedenisboeken. Hieronder zetten we een aantal recente non-fictieboeken over de Tweede Wereldoorlog voor je op een rijtje.

Meisjes in de oorlog
Anne Frank was niet het enige tienermeisje dat haar gedachten, angsten en gevoelens aan een dagboek toevertrouwde. In het boek Meisjes in de oorlog zijn honderden fragmenten uit dagboeken verzameld.

De eerste SEALs
Iedereen kent de term 'SEALs' wel als een elite-eenheid van buitengewoon capabele strijders. Niet veel mensen weten dat ook in de Tweede Wereldoorlog een SEALs-team actief was. Auteur Patrick O'Donnell diepte deze helden op uit de vergetelheid.

De executie van oom Koen
Het titelverhaal is een van 25 historische verslagen over de Tweede Wereldoorlog, geschreven tussen 1974 en 2014. 'Maar wie een betere manier weet om van dat grote verhaal, jaar in jaar uit, voor telkens nieuwe generaties weer levende geschiedenis te maken,' schrijft Elseviers chef Nederland Gertjan van Schoonhoven in het voorwoord, 'die mag het zeggen.'

De kleine moeder van Bergen-Belsen
Het ongelooflijke verhaal van de veertienjarige Hetty, die als oudste kind in de kinderbarak moeder probeert te zijn voor veertig kinderen.

Zolang er nog tranen zijn
Hannelore Grunberg-Klein was de moeder van schrijver Arnon Grunberg. Ze overleed in februari van dit jaar en maakte de publicatie van haar in de jaren '80 opgeschreven herinneringen niet meer mee.

Brieven van de Wehrmacht
Duitse soldaten vertellen in brieven aan hun familie en vrienden over de verschrikkingen tijdens de oorlog. Kijk door de ogen van de vijand. Boek van de Week op Hebban Wereld.

En jij?
Wat is het boek over de Tweede Wereldoorlog dat veel indruk heeft gemaakt op jou?

Lees meer ...Over de auteur

Debbie (Hebban Crew)

939 volgers
408 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Het is 70 jaar geleden

 

Gerelateerd

Overig

Over WO II (en een enkele over WOI)

op 15 februari 2015 door Ingrid Verschelling 112 boeken 0 volgers 0 reacties

WO II - Historische Romans

op 30 november 2014 door Carola 85 boeken 0 volgers 0 reacties

WO II-boeken

op 21 februari 2015 door Isolde 71 boeken 0 volgers 0 reacties

WOII - Jodenvervolging - Naziregime

op 04 september 2014 door shelley van belleghem 14 boeken 0 volgers 0 reacties
Gesponsorde boeken