Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

Listmania: 7x gebaseerd op echte misdaad

door Soraya Vink (crew) 14 reacties
Een auteur zet de werkelijkheid naar zijn hand door fictie te schrijven. Toch biedt het echte leven inspiratie genoeg voor een spannend plot. Deze zeven boeken werden geïnspireerd door waargebeurde misdaden.

1. De meisjes van Emma Cline

De verveelde en zwaarmoedige Evie staat eenzaam tussen twee pasgescheiden ouders, vol van een wanhopige rusteloosheid, maar vindt steun in de toevallige vriendschap met het oudere en intrigerende meisje Suzanne. Verbijsterd dat er eindelijk iemand is die haar ziet staan, komt Evie al snel terecht in een commune waarvan zeer binnenkort de hele wereld de naam zal weten, en wordt ze verleid door diens waanzinnige leider.


De Amerikaanse schrijfster Emma Cline deed uitvoerig research naar het Californië van de jaren 70, en zoomde daarbij in op de groep die zich rond een man bewoog die later met veel opzienbarende zaken in verband gebracht werd: Charles Manson.

2. Kleine doden van Emma Flint

Queens, New York, 1965. Ruth Malone, een jonge, pas gescheiden moeder, werkt als cocktailserveerster om het hoofd boven water te houden. Mooi en levenslustig als ze is, geniet ze van de mannelijke aandacht. Maar die snikhete zomer gebeurt het ondenkbare: op een ochtend zijn haar twee kinderen spoorloos verdwenen. En dan wordt haar dochtertje gewurgd gevonden.


Deze thriller, geschreven door Emma Flint, werd gebaseerd op de zaak rond Alice Crimmins. Zij werd ervan beschuldigd haar twee kinderen Eddie en Alice Marie om het leven te hebben gebracht in 1965. In 1971 werd ze veroordeeld tot gevangenisstraf om in 1977 voorwaardelijk vrij te komen.

3. Blue Light Yokohama van Nicolás Obregón

In 1996 pleegt een vrouw in de zelfmoord door uit de gondel van een kabelbaan te springen. Inspecteur Hideo Akashi ziet het allemaal gebeuren. Hij kan haar niet meer tegenhouden, maar hij ziet nog net dat ze een tatoeage van een zwarte zon op haar arm heeft.

Vijftien jaar later wordt inspecteur Kosuke Itawa in Tokio opgeroepen om het onderzoek naar de moord op een Koreaanse familie van een collega over te nemen. Op de plaats delict vinden Itawa en zijn partner Noriko Sakai de afbeelding van een zwarte zon.


De tragedie in deze thriller werd deels gebaseerd op de Setagaya familiemoord, die in 2000 in Tokio plaatsvond. Ondanks dat de Japanse politie de plaats delict tallozen keren heeft onderzocht is er tot op heden geen verdachte in beeld die in verband kan worden gebracht met deze brute moord waarbij de ouders en hun twee kinderen om het leven werden gebracht.

4. Kijk wat ik gedaan heb van Sarah Schmidt

Op de ochtend van 4 augustus 1892 roept Lizzie Borden naar de dienstmeid: 'Iemand heeft vader vermoord.' De gruwelijke moord op Andrew en Abby Borden, die in hun eigen huis in Fall River in Massachusetts door bijlslagen om het leven zijn gebracht, levert veel onbeantwoorde vragen op en nauwelijks sporen die tot de dader kunnen leiden.


In deze spannende roman worden de gebeurtenissen rond deze fatale dag verteld vanuit vier perspectieven, zodat de lezer zelf een oordeel kan vellen. De personages hebben werkelijk bestaan en schrijfster Sarah Schmidt baseerde zich op bronnen om hen een stem te geven.

5. Moord in de Oriënt Expres van Agatha Christie

Als Hercule Poirot vanuit Istanbul met de Oriënt-Expres naar Engeland terugkeert, verwacht hij een rustige reis. Maar rond middernacht strandt de trein in de sneeuw en de volgende ochtend blijkt één van de passagiers op een gruwelijke manier te zijn vermoord. Poirot vindt bij het ondervragen van zijn medepassagiers zo veel tegenstrijdige aanwijzingen, dat hij al gauw vermoedt dat dit de meest wonderlijke moordzaak uit zijn carrière zal worden.


Agatha Christie raakte geïnspireerd door de Lindbergh kidnapping case, waarbij de 20 maanden oude zoon van de bekende vliegenier werd ontvoerd. Daarnaast maakte Christie zelf een treinrit in de Oriënt Expres in 1928 waarbij ze de gedetailleerde verslaggeving van de rit gebruikte voor bepaalde scènes.

6. De zwarte Dahlia van James Ellroy

Los Angeles, 1947. Als het verminkte lijk van Elizabeth Short wordt gevonden, meet de pers dit breed uit; de moord beheerst wekenlang de krantenkoppen. Twee rechercheurs bijten zich in de zaak vast maar werken niet noodzakelijk samen aan de oplossing van deze geruchtmakende misdaad. De zaak van de Zwarte Dahlia- de bijnaam van het slachtoffer - wordt voor beiden een obsessie die hun leven gaat beheersen. Hun speurtocht naar de dader voert hen langs de meest donkere kanten van het naoorlogse Hollywood.


James Ellroy gebruikte een echte moordzaak die fictief wordt opgelost. De moordzaak rond Elizabeth Short wordt in de Amerikaanse misdaadgeschiedenis gezien als een van de meest spraakmakende door de 'manhunt' die ontstond. Ook de verontrustende moordtechniek sprong in het oog; het boven- en onderlichaam van Short waren van elkaar geschieden. De moord is tot op heden niet opgelost.

7. Kamer van Emma Donoghue

Het is Jacks verjaardag, hij wordt al vijf. Jack leeft met Mam in Kamer, waarvan de deur op slot zit. Kamer heeft alleen een dakraam en is elf vierkante meter groot. Jack is dol op televisie kijken; Dora de Explorer is zijn vriendin, maar hij weet dat wat hij op televisie ziet niet echt is. Alleen hijzelf is echt, en Mam, en de dingen in Kamer. En Ouwe Nick die ’s nachts vaak komt. Dan zit Jack in de kast en kraakt het bed.

Op een dag vertelt Mam hem dat er buiten Kamer ook een echte wereld is. Een wereld waarmee Jack na hun ontsnapping zal kennismaken.


Emma Donoghue vond inspiratie in het schokkende verhaal van de Oostenrijkse Elizabeth Fritzl, die door haar vader Joseph Fritzl ruim 24 jaar werd vastgehouden. Haar moeder kreeg zeven kinderen in gevangenschap waarvan er drie met haar samenleefden in een krappe ruimte van het huis.Welk spannend boek vond jij zo akelig realistisch dat je je afvroeg of het waargebeurd is? Laat het weten in een reactie onder dit artikel!Over de auteur

Soraya Vink (crew)

4 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Listmania: 7x gebaseerd op echte misdaad

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken