Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

7x Misdaad in het onderwijs

door Soraya Vink (crew) 5 reacties
Vandaag is het Dag van de Leerplicht. Op deze dag wordt er stilgestaan bij het recht op onderwijs. Geïnspireerd op deze dag selecteerde Hebban zeven thrillers waarin er misdadige taferelen plaatsvinden in het onderwijs.

Laatste trein van Gerry Sajet (2001)

Elmer van Velthoven is leraar Nederlands bij een scholengemeenschap in de provincie. Hij lijkt zijn draai in het leven gevonden te hebben, vooral sinds zijn vrouw en hij buiten wonen in een riante boerderij. Alles wat dit comfortabele bestaan zou kunnen bedreigen, houdt hij op een veilige afstand.  

Zijn literaire voorkeuren staan daarmee in schril contrast. Hij wordt gefascineerd door romanfiguren die grenzen overschrijden en tot het uiterste gaan. Deze bezetenheid probeert hij over te brengen op zijn leerlingen. Dan wordt het lichaam gevonden van een leerlinge. Een vriendin van het slachtoffer wordt verliefd op Elmer en sleept hem mee in een wereld die tot dat moment voor hem alleen op papier heeft bestaan. Hij laat zich meezuigen in die draaikolk. Als hij daarna probeert te ontsnappen, is het te laat. Inspecteur Bonnema blijft hem achtervolgen en Elmers leven verandert in een nachtmerrie.


De stille zonde van Lieneke Dijkzeul (2006)

Tijdens een schoolreünie wordt op de herentoiletten het lijk gevonden van Eric Jansson, een 58-jarige docent Engels. Hij blijkt te zijn vermoord. Nog dezelfde avond worden alle aanwezige oud-leerlingen en docenten verhoord door rechercheur Paul Vegter en zijn jonge assistente Renée.  

Een van de verdachten is David Bomer, een arrogante dertiger die kort daarvoor zijn zwangere vriendin heeft verlaten. Na de bewuste avond werkt hij zich op slinkse wijze binnen in het huis én het leven van Eva Stotijn, ook een oud-leerling van de school en alleenstaande moeder van een dochtertje van vier. Spoedig blijkt dat David een gemeen spelletje met Eva speelt en haar gaandeweg in de wurggreep krijgt. Wanneer er voor Eva geen ontsnappen meer aan lijkt, is er nog maar een uitweg.


Het verborgen raadsel van Will Lavender (2008)

Een groep ouderejaars studenten filosofie heeft zich ingeschreven voor een college Logica en Redenering. Bij het eerste college worden ze verrast door de onorthodoxe wijze van lesgeven van professor Williams. Hij heeft één opdracht voor ze. Aan de hand van tips en hun eigen logica moeten ze de fictieve zaak van een vermist meisje oplossen. Wanneer dit niet lukt binnen de zes weken die de cursus duurt, zal het meisje worden vermoord.  

Drie van de studenten, Mary, Brian en Dennis, raken steeds meer geobsedeerd door het raadsel. Zeker als blijkt dat de zaak gebaseerd is op een vermissing van jaren geleden. Ze vermoeden dat Williams iets voor heb achterhoudt en weten niet meer wie of wat ze moeten vertrouwen. Hoe meer de drie zich in de zaak vastbijten, hoe meer de scheidslijn tussen fictie en werkelijkheid vertroebelt en des te gevaarlijker de situatie voor henzelf wordt?


De leraar van Bart Koubaa (2009)

De Kraai is leraar Nederlands op een school voor beroepsonderwijs. Binnen een paar jaar zal hij van zijn welverdiende rust kunnen genieten. Als hij echter het slachtoffer wordt van een uit de hand gelopen grap, slaan bij hem de stoppen door of is het zijn ware aard die naar boven komt?


Jeugdzonde van Almar Otten (2013)

Een bekende evangelische tv-presentator wordt ontvoerd. Kort daarop wordt een orthodox christelijke politicus vermoord. Niemand legt het verband... In Deventer krijgt Lineke Tesinga te maken met een serie vreemde zaken: er verdwijnt een archiefstuk over Spinoza uit de Athenaeumbibliotheek, een oud-klasgenote begint haar te stalken en ze krijgt het enige exemplaar in handen van het 'Verboden Boek' - een godslasterlijk manuscript uit haar middelbareschooltijd, geschreven door een onbekende. Samen met haar vriendin Laura gaat Lineke op onderzoek uit, en stuit op verschrikkingen en misdaden die wortelen in haar eigen verleden.


Laura van J.K. Johansson (2014)

De eerste schooldag op een Finse middelbare school. De leraren drommen samen in de lerarenkamer voor het slechte nieuws: Laura Anderson wordt vermist. Na een feest de avond daarvoor is ze niet thuisgekomen. Mia, ex-agent online criminaliteit en net begonnen op de school als begeleidster van moeilijke leerlingen, ontdekt dat haar broer en schoolpsycholoog Nikke Laura beter kende dan goed voor hem was. Wat was zijn relatie met de jonge scholiere? Als Laura's ouders een Facebookpagina starten in een wanhopige poging grip te krijgen op het leven van hun vermiste dochter, openen ze daarmee Pandora's doos.


Zwart krijt van Christopher Yates (2015)

Een spelletje met gekke opdrachten en flauwe uitdagingen, gespeeld door zes eerstejaarsstudenten aan Oxford, veranderde al snel de aard. Het werd grimmiger; de inzet werd hoger, de uitdagingen persoonlijker en vernederender. En uiteindelijk ontaardde het in een wrede strijd met onvoorspelbare en fatale gevolgen. Nu, veertien jaar later, ontmoeten de overgebleven spelers elkaar nog één keer. Voor de laatste ronde.

 Over de auteur

Soraya Vink (crew)

4 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: 7x Misdaad in het onderwijs

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken