Hebban vandaag

Listmania /

8 anti-stressboeken voor een mindful 2019

Alle goede voornemens ten spijt: niet iedereen kan goed rust vinden of zichzelf de gelegenheid geven de dolle achtbaan van deze moderne, online wereld los te laten. Hebban helpt je met een listmania vol boeken over stress en ontstressen. Geniet en kalmeer!

Het nieuwe jaar is alweer een halve maand oud en misschien ben je je goede voornemens al een beetje uit het oog verloren. Wat waren die van jou? In een onderzoek van het RTL Nieuws stond ‘minder stressen’ op plek drie in een lijst van goede voornemens van dit jaar (achter ‘afvallen’ en ‘meer sporten’). 39% van de ondervraagden nam zich voor om zich in 2019 minder druk te maken. Maar hoe doe je dat? Er zijn voldoende boeken die je een handreiking kunnen en willen bieden. Van gedeelde ervaringen tot een praktisch stappenplan: welke uitgave spreekt jou het meeste aan?  

De ervaringsdeskundigen   

Schrijver Matt Haig weet als geen ander hoe stressvol het leven soms kan zijn. De auteur van romans als De wezens en Het eeuwige leven kwam ook met het boek Redenen om te blijven leven, over zijn strijd tegen depressie. Na jaren van paniekaanvallen merkte de auteur op dat de huidige wereld met onze geest knoeit: die krankzinnige wereld zorgt voor een snel en gejaagd leven, we worden aangemoedigd om ons zorgen te maken over alles en de mate van stress en angst neemt toe. In zijn nieuwst vertaalde uitgave Planeet Paranoia gaat de schrijver op zoek naar de link tussen wat hij voelde en de wereld om hem heen. Hoe sluit je je af van die krankzinnige buitenwereld?  

Jurgen Spelbos (oprichter van het Centrum voor Stressologie) heeft daarvoor een aantal handvaten verzameld in zijn boek Minder stress met Stressologie. Zelf was hij een van de honderdduizenden mensen die in Nederland jaarlijks onderuitgaan als gevolg van chronische stress. Hij verdiepte zich in het fenomeen en er bleken veel meer oplossingen te zijn dan hij zelf had gedacht. Van het slimmer verzorgen van je lichaam waardoor je stressbestendiger wordt, tot technieken om in je onderbewustzijn verstoringen op te lossen. En alles daartussenin. Het optimaal combineren van oplossingen die het best bij jou passen is de meest effectieve methode om stress achter je te laten.    

Fok die stress!  

Ook steeds meer jongeren, twintigers en dertigers krijgen te maken met stress. Thijs Launspach (1988) wordt gezien als de expert in Nederland op het gebied van millennials en burn-out. Hij is psycholoog, schrijver, docent Psychologie van de UvA en mede-eigenaar van het Rustburo, waar hij mensen helpt een rustiger en effectiever leven te krijgen. Want dat is nodig: Lauspach spreekt zelfs van een ware burnoutepidemie. Ongeveer één op de zeven werkenden heeft namelijk ernstige stressklachten of zit door de stress thuis. In zijn boek Fokking druk legt hij uit hoe het komt dat we te veel en te hard werken, waarom we last hebben van FOMO (fear of missing out) en natuurlijk wat je kunt doen om met stress om te gaan en een burn-out te voorkomen. Hij gebruikt hiervoor de nieuwste inzichten uit de wetenschap, methoden van experts en verhalen van ervaringsdeskundigen.  

De auteurs van het boek Enjoy your life. F*ck the stress benadrukken dat het denkbeeld dat mensen die stress hebben zwak zijn volledig onjuist is. Volgens hen is het tegendeel zelfs het geval: stress overkomt vooral de mensen voor wie niets te veel is en die altijd bereikbaar zijn. De diehards die maar door blijven buffelen. Die mensen willen ze graag helpen, want het zou toch fijner zijn als het allemaal weer wat leuker wordt. Dat doen Willem Schouten en Jan Schouten in dit boek. ‘Niet door je te vertellen wat je allemaal verkeerd hebt gedaan en wat je dus anders moet doen. Van ons hoef je namelijk helemaal niets. Maar we kunnen je misschien wel weer een beetje de goede kant op helpen. Door je aan het denken zetten en je te inspireren het eens anders te doen.’  

De paden op  

Een van de manieren om de drukte en stress achter je te laten is door simpelweg te wandelen. In het boek Wandel ontdek je welke voordelen het heeft om gewoon buiten te zijn en een ommetje te maken of juist een flink stuk te lopen. Volgens auteur Sholto Radford (onderzoeker bij het Center for Mindfulness Research and Practice aan de universiteit van Bangor) is wandelen een geweldige manier om je geest, lichaam en ziel een boost te geven. Je hebt geen hightech apparatuur of training nodig: het is zo ongeveer de eenvoudigste manier om actiever en gezonder te worden en af te vallen. Gebaseerd op zijn uitgebreide ervaring met beweging en mindfulness biedt dit boek deskundige begeleiding en praktische oefeningen.  

De Japanse kunst van het ‘bosbaden’ sluit daar bijna naadloos op aan. Annette Lavrijsen schreef een boek over de trend ‘shinrin yoku’, volgens welk principe de natuur niet alleen het vermogen heeft om haar bezoekers te verwonderen en te ontspannen, maar daadwerkelijk ons fysieke en mentale welzijn vergroot.  Bevind je je in de natuur, dan dalen bloeddruk, hartslag en adrenalineniveau opvallend. Lavrijsen laat in Shinrin Yoku (genomineerd voor Beste Spirituele Boek 2019) zien hoe de natuur, ons lichaam, geest en ziel verbonden zijn en met behulp van praktische oefeningen (meditatie, yoga, mindfulness) waarbij alle zintuigen getraind worden, laat ze zien hoe de lezer weer in verbinding met zichzelf kan komen. Het resultaat: een heldere geest in een ontspannen lichaam.  

Lekker laten hangen  

Maar niet iedereen heeft de tijd om dagelijks de natuur in te duiken, dus wat doe je dan? Volgens het boek In tien stappen zen dat in arpil 2019 verschijnt heb je slechts tien minuten per dag nodig om jezelf te bevrijden van stress. Auteur Owen O’Kane maakt gebruik van een unieke combinatie van mindfulness, cognitieve gedrag-, emdr- en psychotherapieën om je negatieve gedachten in maar tien minuten te herstructureren. De combinatie van therapieën zorgt er niet alleen voor dat je je voordeel doet met de beste ideeën, maar door de flexibiliteit kan iedereen zich ook aanpassen en een workout kiezen die het beste past.  

Wil je snel weten hoe je die chillmodus kunt bereiken? Lees dan het boek Leef meer als een luiaard van Tim Collins en Luka Va. De luiaard is daar namelijk een expert in chillen: leer van hem hoe je kunt vertragen, in het nu kunt zijn en de onbelangrijke dingen kunt vergeten terwijl je het pad van de luiaard naar ultieme ontspanning volgt. De luiaard leert ons om lekker te blijven hangen en te glimlachen, ongeacht wat er op ons pad komt.      Over de auteur

Hebban Crew

2369 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: 8 anti-stressboeken voor een mindful 2019

 

Gerelateerd


Gesponsorde boeken