Hebban vandaag

Community /

8 redenen om een leesmarathon te houden

door Hebban Crew 152 reacties
Er is geen enkele andere periode zo geschikt voor een leesmarathon dan de gekke tijd tussen de feestdagen en Oud & Nieuw. Veel mensen hebben vakantie, de drukke kersttijd is voorbij, alle bezoeken zijn afgelegd, alle feestjes en diners geweest. Bovendien heb je een stapel boeken onder de kerstboom vandaan gevist. Tijd voor de allereerste Hebban Read-a-thon! Doe je mee?

1. Om de Hebban Reading Challenge 2019 af te krijgen

In deze laatste dagen van het jaar kun je nog net even een eindsprint inzetten om je Hebban Reading Challenge van 2019 vol te krijgen. Moet dat per se? Nee, maar het is wel een knettergoed smoesje om dagenlang onder te duiken met een stapel boeken. En natuurlijk levert het op het laatste moment afvinken van een hele stapel boeken ineens een enorme adrenalinekick. Topsport! Zie die voortgangsbalk vooruit springen en bekijk je leesjaaroverzicht vol trots. Tip: heb je niet meegedaan aan de Hebban Reading Challenge 2019 en dus geen leesjaaroverzicht? Stel je leesdoel nog even snel in en vink je in 2019 gelezen boeken met terugwerkende kracht in om je leesjaar te kunnen bekijken.

2. Omdat je fantastische boeken hebt gekregen van de Kerstman

Jólabókaflóð for the win! Natuurlijk stond jouw kerstverlanglijst bomvol boeken en hebben je vrienden, familie en geliefden gehoor gegeven aan je wensen. Koorstig probeer je te beslissen welk boek je als eerste zal gaan lezen. Of ... zou je ze allemáál kunnen gaan lezen? Ja natuurlijk kan dat! Stapel ze op, sleep ze mee als een heuse Smaug-stapel en lees, lees, lees! Vind je het jammer om ze snel achter elkaar uit te lezen? Vul dan snel je verlanglijstje opnieuw voor de volgende gelegenheid (en verzin een gelegenheid indien nodig...).

3. Omdat je niet kunt bewegen na de kerstdiners

Krijg jij de bovenste knoop van je broek alweer dicht? Waggel je nog steeds, een tikje misselijk en met het gevoel dat je tot ver in het nieuwe jaar niet weer hoeft te eten, rond? Doe jezelf een plezier en zet jezelf neer op een comfortabel plekje, met je stapel boeken. Weet je wel dat het ongezond is om veel te bewegen met een volle maag (bron: onbevestigd)?

4. Omdat dit dé tijd is om te lezen

De periode tussen de feestdagen en de jaarwissel is raar. Er is niks te doen, het is druk geweest en het wordt weer druk en daartussen ben je moe, zat van alles en is er nergens iets te beleven. Het is koud en nat buiten, je geld is op door de kerstaankopen en de enorme hoeveelheden eten en je hebt je buik vol van kerstfilms die elk jaar weer langskomen (Die Hard, Home Alone). Hoeveel meer gelegenheid wil je hebben om gewoon eindeloos te gaan lezen?

5. Omdat het vreselijk leuk is om thuis op de bank te zitten lezen en te weten dat er elders in NL en BE heel veel mensen hetzelfde doen

Zien lezen, doet lezen. Niets is leuker dan samen lezen, te horen wat anderen lezen, te vertellen wat je zelf leest, inspiratie vinden door andermans lijstjes en boekentips uitdelen. In de leesmarathon kun je je eigen belevenissen delen door blogs te schrijven, onder dit artikel te reageren en/of op social media de hashtag #HebbanLeesmarathon te gebruiken.

6. Om alvast te beginnen aan je goede voornemen meer te lezen in 2020

Niet iedereen heeft een goed leesjaar gehad. Ondergetekende (redacteur Debbie) las minder dan gewenst en gewild en is van plan dat in 2020 anders aan te pakken. Met dank aan de inspirerende 'Cup a soup'-column van Eveline Aendekerk van het CPNB, met wie Hebban in het komende jaar nauw gaat samenwerken, heeft ze het idee opgevat korte momenten leestijd te pakken en in die tijd korte verhalen te lezen. Om te oefenen en de gewoonte alvast wat te creëren is ze al gestart. Met een goede aanloop spring je immers hoger.

7. Omdat het tijd is voor de allereerste echte, officiele, heuse Hebban Read-a-thon!

Je wilt later niet toe moeten geven dat je dit gemist hebt, toch? Jij was er bij, de eerste leesmarathon op Hebban. Jij stond niet aan de zijlijn oliebollen te eten, jij sprong er middenin, met je armen vol boeken.

8. Omdat je net 26 epubs gratis hebt gekregen

Ook als je kerstboom niet een stapel rechthoekige cadeautjes prijsgaf, heb jij een enorme lading leesvoer tot je beschikking. In de Hebban Adventskalender gaven we maar liefst 26 gratis ebooks weg! Vorig jaar zagen we dat in januari vooral die titels werden gelezen, dus dat zal nu vast en zeker weer het geval zijn.

Wat is een Read-a-thon oftewel leesmarathon?

Een Read-a-thon is eigenlijk precies wat het woord al aangeeft, een marathon in lezen. We rennen geen 40 kilometer, we fietsen en zwemmen niet eindeloos. We lezen. En lezen. En lezen. Niemand is ooit nog bezweken aan een overdosis boeken, dus er kleven geen risico's aan deelname aan deze eerste echte Hebban Read-a-thon. Deze leesmarathon begint op 27 december en eindigt op 1 januari.

Hoe werkt het?

1. Kies de periode voor je leesmarathon. Op Hebban gaan we van 27 december tot en met 1 januari los, maar je kunt zelf ook kiezen om van bijvoorbeeld 27 tot en met 30 december te gaan marathonlezen. Kies het aantal dagen dat jou goed uitkomt en waar je zin in hebt.

2. Je begint met het uitkiezen van de boeken die je zou willen lezen in de periode die je koos. Daarbij is niet het idee dat je zo veel mogelijk en zo snel als het kan leest. Denk aan je normale leessnelheid en reken dat om naar het aantal boeken dat je zou willen lezen in het aantal dagen dat je meedoet. Het doel van een leesmarathon is niet per se dat je zo veel mogelijk leest, maar dat je jezelf volledig onderdompelt in een dagenlange leesbeleving. Zorg er ook voor dat je een paar reserveboeken op voorraad hebt, zodat je een boek dat je niet bevalt of waar je slecht in komt, aan de kant kunt leggen. Doorzettingsvermogen is niet het doel van een leesmarathon, pret wel.

3. Doe alle inkopen voordat je begint. Heb je alles wat je nodig hebt? Thee, chips, toiletpapier? Zorg dat je tijdens je leesmarathon niet gestoord kunt worden door huishoudelijke klusjes.

4. Trekken je vrienden en familie nog aan je jasje voor meer sociale verplichtingen? Vraag ze samen te lezen in een 'stille leesclub'! Een stille leesclub is net zoiets als een stille disco. Je bent samen en je hoort dezelfde muziek en je doet hetzelfde dansje, maar beleeft daarbinnen je eigen feestje.

5. Heb je een boek uit en zijn je ogen gaar? Ga nú eten, de hond uitlaten, douchen of een dutje doen. Slapen tijdens een leesmarathon is voor watjes, dus we doen alleen powernaps (niet echt, we gaan 's nachts gewoon slapen ...)

6. Deel je ervaringen onder dit artikel, in een blog en/of op social media met de hashtag #hebbanleesmarathon. De leukste ervaringen worden beloond met een Hebban verrassingspakketje (en dat is niet per se de lezer met de meeste boeken of de langste marathon. We gaan op Hebban zoals altijd voor pret!).

7. Heb je vragen over een leesmarathon of read-a-thon of wil je kletsen met andere marathonlezers, duik dan het Hebban Read-a-thon Café in.

Klaar voor de start? Deel je leesstapel!Over de auteur

Hebban Crew

2366 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: 8 redenen om een leesmarathon te houden

 

Hebban Spots

Read-a-thon Café

55 volgers

Welkom in het Read-a-thon Café! Je bent een snellezer en een veellezer, het liefst zou je de hele dag niets anders doen dan boeken verslinden. Speciaal voor jou is er het Read-a-thon Café, waar...