Meer dan 4,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Listmania /

8 redenen om mee te doen aan de Hebban Reading Challenge

door Hebban Crew 33 reacties
Dit jaar is het de vijfde keer dat je aan de Hebban Reading Challenge mee kunt doen. Elk jaar hebben we meer en meer enthousiaste deelnemers die zichzelf uitdagen door een leesdoel op te stellen. En wij proberen jullie elk jaar beter te helpen met het behalen van je doel. Maar waarom zou je eigenlijk mee moeten doen aan een Reading Challenge?

Of je nou 3 boeken leest of 30, of zelfs 300. Jij bepaalt. Niks moet, alles mag. De Reading Challenge is geen huiswerk en wij zijn niet de strenge leraar die strafwerk uitdeelt als je het niet haalt. Wij zijn hier alleen om je te inspireren en motiveren. Het is verder aan jou hoe je de Challenge invult. Hieronder geven we je acht redenen om mee te doen aan de Hebban Reading Challenge.   

Doe mee aan de Reading Challenge


Je daagt jezelf uit

Goede voornemens zijn er in alle soorten en maten, waarom dan niet het voornemen om meer boeken te lezen? Het is geen wedstrijd, maar het kan geen kwaad om jezelf een beetje uit te dagen. Dat doe je met stoppen met roken of 10 kilometer hardlopen immers ook. Let op dat je een haalbaar leesdoel opstelt. Er bestaat niet zoiets als te veel lezen, maar je moet het wel leuk houden voor jezelf. En doelen zijn het leukst als je ze (met een klein beetje inspanning) haalt.


Je wordt je bewust van wat je leest…
Meedoen aan de Reading Challenge zorgt ervoor dat je je bewust wordt van wat je leest. Doordat je overzichtelijk ziet welke boeken je al hebt gelezen dit jaar, kan je ook beter bepalen wat je nog wíl lezen. Lees je bijvoorbeeld heel veel in één genre terwijl je je had voorgenomen om meerdere genres te gaan lezen? Dan kan je nog bijsturen. Als je ook nog de Reading Challenge Categorieën aanhoudt, moet je iets beter nadenken bij de boeken die je uitkiest. Zo lees je gevarieerder en ook eens wat anders dan je normaal zou lezen. Misschien stuit je zo wel op een boek dat je zelf nooit op zou pakken, maar dat je hart verovert.


… en van hoe vaak je leest
Het meedoen aan de Reading Challenge maakt ook inzichtelijk hoe vaak je leest. Je houdt bij of je op schema ligt en ziet het dus ook wanneer dat niet zo is. En dan kan je bijschakelen. Lees je wel genoeg? Heb je echt geen tijd om te lezen, of zit je toch stiekem 3 uur per dag door je telefoon te scrollen? Het laat je kritisch en bewust naar je leesgedrag kijken en ook naar andere (slechte of tijdrovende) gewoontes, die je mogelijk weer om kunt zetten tot positieve leesminuten.

Ik vind vooral de uitdaging om eens wat anders dan anders te lezen erg leuk. De categorieën die Hebban daarvoor als tip geeft zijn daarbij erg handig. Niet dat ik ze allemaal kan afvinken, dat is me nog nooit gelukt, maar het is vooral leuk om deze toe te passen op alle boeken die ik nog ongelezen in de kast heb staan. Op die manier lees ik ook nog eens uit eigen kast! – Evelien Walravens

Je kunt je Reading Challenge Paspoort afvinken en invullen
Dat paspoort heb je niet voor niets aangeschaft. Pagina’s om in te vullen, te strepen en te vinken. Zo maak je je voortgang visueel. Door te strepen en te schrijven zie je echt resultaat van je voortgang. En het is natuurlijk gewoon heel handig om alles offline bij te houden in één boekje, als aanvulling op de online Reading Challenge. Nog niet in huis en wil je er toch eentje hebben? Je kunt nog paspoorten bestellen.

Je krijgt leestips
Oke, oke. Die leestips zijn niet alleen toegankelijk voor Reading Challenge deelnemers, dus die krijg je sowieso wel. Maar het is extra leuk als je ze gelijk kunt gebruiken voor je Challenge. Zo hebben we zoals elk jaar weer 48 categorieën opgesteld binnen twaalf hoofdthema's, en daar gaan we geregeld tips bij geven. Daarmee hopen we je te inspireren tot het lezen van mooie boeken, die je liever gister dan vandaag op wilt pakken.

Ik las bijna niets meer, en door de Challenge ben ik weer meer gaan lezen, want ik wil wel mijn doel halen. Ik kan toch niet van mezelf gaan verliezen?! Ik heb voor elke categorie al een boek op mijn wil-ik-lezen-lijst en verlanglijst gezet. De komende weken ga ik een planning maken.– Steffie Verspeek-Dielis

Je leest 'samen'
Die boeken lees je natuurlijk alleen, maar aan de Reading Challenge doen al bijna 8000 mensen mee. Samen zijn we van plan om meer dan 290.000 boeken te lezen in 2020. En we hebben met z’n allen nu al meer dan 10.000 boeken gelezen! Als je een stok achter de deur wilt hebben, of gewoon als je het leuk vindt om samen te lezen kun je er altijd voor kiezen om op Hebban mee te doen aan leesclubs. We organiseren regelmatig leesclubs waar je je voor in kunt schrijven en er zijn ook veel actieve leden die samen boeken lezen en bespreken. Het kan je motiveren om je boek uit te lezen én het is gezelliger.

Je krijgt een mooi overzicht aan het eind van het jaar
Aan het eind van het jaar krijg je een persoonlijk overzicht met jouw leesstatistieken te zien. Dit overzicht kunnen we alleen maken als we weten wat je gelezen hebt. Je ziet bijvoorbeeld hoeveel boeken je per maand hebt gelezen en in welke genres je las. Een fijne terugblik op je leesjaar en ook weer een moment van reflectie. Je kunt al deze informatie meenemen als je een nieuw leesdoel voor het volgende jaar opstelt. Bekijk jouw leesjaar van 2019.

Het leuke van de Challenge is het bijhouden van de boeken die je leest. Je stelt jezelf een leesdoel en dat motiveert mij ook om steeds meer te gaan lezen. Het is geen wedstrijd, maar het is toch leuk om eind van het jaar je doel te halen. Het geeft het lezen net dat beetje extra.– Jessica

Het is leuk
Dit waren zeven hele goede redenen om mee te doen, maar de belangrijkste is misschien wel gewoon dat het ontzettend leuk is. Stoppen met roken, minder drinken, afvallen, sporten: allemaal goede voornemens, maar lezen is écht leuk. En ook nog eens heel goed voor je. Dus wat houdt je nog tegen?

 

Doe mee aan de Reading Challenge

 

Alleen maar voordelen dus.
Hoeveel boeken lees jij voor de Hebban Reading Challenge dit jaar? Over de auteur

Hebban Crew

2425 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: 8 redenen om mee te doen aan de Hebban Reading Challenge

 

Hebban Spots

Hebban Reading Challenge Café

82 volgers

Welkom in het Café rond de Hebban Reading Challenge. Hier kun je al je vragen, opmerkingen, leestips, tipvragen en meer kwijt. Hoe werkt zo'n Challenge, waar is het voor en wat haal je eruit? De...


Gesponsorde boeken