Advertentie

Hebban vandaag

Dossier /

9 x nu en straks in de bioscoop

door Lindy (Hebban Crew) 7 reacties
Boeken blijken en blijven een grote inspiratiebron voor filmmakers. Ook komende maanden kun je lekker vaak in de rode stoeltjes plaatsnemen, want er zijn weer een aantal veelbelovende boekverfilmingen te bekijken, van blockbuster tot arthousefilms. Van welke (her)lees jij eerst nog het boek?


The Zookeeper’s Wife  

Diane Ackerman vertelde in Antonina’s dierentuin het waargebeurde verhaal van Antonina en haar man Jan Zabinski, die in hun dierentuin in Warschau tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 300 joden uit handen van de nazi’s wisten te houden. Ackerman baseerde de roman op archiefmateriaal en op de dagboeken van Antonina.  

Wanneer Duitsland Polen binnenvalt, wordt een groot deel van de dierentuin verwoest en worden veel dieren gedood. Antonina en Jan smokkelen joden naar binnen en laten hen onderduiken in de lege kooien. Terwijl directeur Jan zich steeds meer op het verzet stort, neemt Antonina de zorg voor de dieren en haar onderduikers op zich, met alle gevaren van dien. In de verfilming worden de hoofdrollen gespeeld door Jessica Chastain en Johan Heldenbergh.  

Bekijk de trailer  

The Zookeeper’s Wife draait nu in de bioscoop.  

A United Kingdom  

Sinds eind maart draait A United Kingdom in enkele filmhuizen en bioscopen. Gebaseerd op Colour Bar van Susan Williams vertelt over een bijna onmogelijke liefde aan het einde van de jaren 40 van de vorige eeuw. Seretse Khama, de prins van Botswana, ontmoet in London de kantoorbediende Ruth Williams en ze vallen onmiddellijk voor elkaar. Ze trouwen, maar als Khama daarna de troon wil bestijgen stuit hij vanwege zijn controversiele huwelijk met een blanke dame op verzet van de lokale bevolking, én die van de Engelse en de Zuid-Afrikaanse regering. David Oyelowo en Rosamund Pike spelen de hoofdrollen in deze dramafilm.

Bekijk de trailer 

A United Kingdom draait nu in de bioscoop.  

100% Coco  

Een paar jaar geleden begon Niki Smit haar jeugdboekenserie ‘100%’ en nu is er een film over haar modebewuste personage Coco! Zij is echt gek op mode en wil zelf een stijlicoon worden, maar dan wordt ze op haar eerste schooldag geplaagd om haar kledingkeuze. Coco besluit meteen om nooit meer panterlaarzen of streepjessokken aan te trekken. Gelukkig kan ze haar passie nog kwijt op haar blog ‘Style Tiger’, dat een grote hit wordt. Misschien wordt ze nu toch nog beroemd. Zal die leuke jongen Bruno haar dan ook eindelijk zien staan?  

Bekijk hier op het blog van Niki enkele foto’s van de filmset. 

Bekijk de trailer  

100% Coco is vanaf 6 juli te zien in de bioscoop.  

Everything, everything  

In 2015 debuteerde YA-schrijfster Nicola Yoon met Everything, everything, dat niet veel later in het Nederlands verscheen onder de titel Alles wat je lief is. Het verhaal gaat over de zeventienjarige Madeline, die door haar ernstige allergieën in huis is opgesloten. Een stap buiten zetten zou haar fataal kunnen worden. De enige mensen om haar heen zijn haar moeder en haar verpleegster. Maar dan komt er een nieuwe jongen naast haar wonen: de knappe Olly. En dan blijft er maar een keuze over: veilig binnen blijven of op zoek gaan naar het geluk, ook al is dat misschien maar van korte duur?  

Bekijk de trailer

Everything, Everything is vanaf 17 augustus te zien in de bioscoop.  

The Sense of an Ending  

Met Alsof het voorbij is won Julian Barnes de Man Booker Prize en ook werd de Europese Literatuurprijs toegekend voor deze roman. Nu is het verhaal ook verfilmd. Tony, een man van middelbare leeftijd, moet daarin terugkeren naar zijn verleden als hij een brief krijgt van een notaris: de moeder van zijn allereerste vriendin Veronica laat hem geld en twee documenten na. Het eerste is de hatelijke brief die hij zelf geschreven heeft toen zijn beste vriend er met Veronica vandoor ging, het andere het dagboek van diezelfde vriend die niet lang na de vriendschapsbreuk destijds zelfmoord pleegde. Veronica blijkt het dagboek achter te houden: aan Tony de taak om het verleden én de waarheid achter Adrians dood te achterhalen.     

Bekijk de trailer

The Sense of An Ending is vanaf 25 mei te zien in de bioscoop.    

Alone in Berlin  

Alleen in Berlijn werd in 1947 enkele weken na het overlijden van schrijver Hans Fallada uitgegeven. Pas zestig jaar na publicatie werd het boek een wereldwijde bestseller, toen het originele manuscript gevonden werd en ongecensureerd werd gepubliceerd. Er werden al eerder twee tv-films en een mini-serie gemaakt op basis van de op ware gebeurtenissen gebaseerde roman. Nu is er ook een Duits-Frans-Britse bioscoopfilm.  

Het verhaal speelt zich af in Berlijn in 1940. Otto en Anna Quangel wonen en leven in een vervallen appartementenblok en proberen vooral niet op te vallen bij het nazi-regime. Maar dan sterft hun enige kind aan het front en dat verlies leidt tot een bijzondere vorm van verzet. Ze laten door de hele stad van anonieme ansichtkaarten achter, waarop ze Hitler en zijn regime aanvallen. Hun stille strijd wordt opgemerkt door de Gestapo-inpecteur Escherich en moet het echtpaar er alles aan doen om hun stille strijd voort te zetten én om de gevolgen van hun daden – de doodstraf – te ontlopen.  

Bekijk de trailer

Alone in Berlin is nu te zien in de bioscoop.  

Ook nu te zien in de bioscoop:  

  • Lion – gebaseerd op Mijn lange weg naar huis van Saroo Brierly
  • Before I Fall - gebaseerd op het YA-boek Voor ik val van Lauren Oliver 
  • Sprakeloos - gebaseerd op de gelijknamige roman van Tom Lanoye draait al in België, maar is vanaf 15 juni ook in de Nederlandse bioscoop te zien.


Over de auteur

Lindy (Hebban Crew)

764 volgers
384 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: 9 x nu en straks in de bioscoop

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken