Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

9 YA-boeken om het Back2School-leed te verzachten

door Lindy (Hebban Crew) 3 reacties
September: de eerste maand van een nieuw schooljaar. Hoe ga je dat overleven? Gelukkig verschijnen er mooie Young Adults die het leed verzachten en voor wat ontspanning zorgen in je schaarse vrije tijd. Deze negen boeken verschijnen in september en zorgen dat je jouw eerste schoolmaand met gemak weet te doorstaan.


Iko van Marissa Meyer en Douglas Holgate  

Nu de hele serie van The Lunar Chronicles met dank aan Blossom Books is uitgegeven, kan er nog eens genoten worden van een bijzondere toevoeging aan de reeks. De populaire androïde Iko krijgt namelijk haar eigen serie. En niet zomaar een: haar verhaal wordt verteld in een reeks graphic novels. Het schrijven van dit boek was volgens auteur Marissa Meyer best lastig: ‘Aan het begin voelde het net als het plannen van een normaal boek, maar het echte schrijven ging veel, veel langzamer. Ik staarde veel in het niets terwijl ik me ieder beeld probeerde voor te stellen, schreef dan een paar zinnen en staarde wat meer in het niets.’ De illustraties in deze uitgave komen van Douglas Holgate, die de populaire wereld van Cinder, Scarlett, Cress en Winter zo opnieuw tot leven brengt. In het eerste deel volgen we Iko terwijl ze op losgeslagen genetisch gemanipuleerde wolfsoldaten jaagt.  

Rebel van Kass Morgan  

De populaire YA-serie ‘The 100’ komt in september dan echt tot een einde. Rebel is het spannende slot van deze scifi-reeks die inmiddels ook als tv-serie te bewonderen is. Nadat de mensheid generaties lang in de ruimte heeft geleefd omdat de aarde verwoest werd door nucleaire apocalyps, werden honderd jeugdgevangenen terug naar de planeet gestuurd om na te gaan of en wanneer deze weer leefbaar zou zijn. Inmiddels is een nieuwe samenleving opgebouwd, maar dan duikt er in deel vier een fanatieke sekte op die de wereld probeert te redden door de mensheid te vernietigen. Is dan alles voor niks geweest?  

Oktober is de koudste maand van Christoffer Carlsson  

De Zweed Christoffer Carlsson heeft op zijn dertigste al vijf volwassenthrillers op zijn naam staan en won al eens de prijs voor Beste Zweedse Thriller van het Jaar in zijn thuisland. Hij was toen de jongste winnaar ooit. Inmiddels schreef hij ook een YA-thriller, die óók in de prijzen viel: voor Oktober is de koudste maand kreeg hij ‘de Speurhond’ voor de beste jeugdthriller van 2016. Volgens de jury is het boek ‘een spannend en psychologisch indringend coming-of-age-verhaal’. Het gaat over de zestienjarige Vega, die op een koude herfstdag twee politieagenten voor haar deur aantreft. Ze zijn op zoek naar haar oudere broer Jakob, waarvan zij zelf ook al een paar dagen niets heeft gehoord. Wat ze wel weet is dat ze hem eerder moet zien te vinden dan de politie, want Jakob zou betrokken zijn bij een gruwelijk misdrijf. Niemand vermoedt echter dat ook Vega hier meer van weet.  

Zwartspreuk van Claudia Gray  

Na de ‘Vuurvogel’-trilogie kun je dit najaar genieten van weer een eerste deel in een nieuwe serie van Claudia Gray. In haar ‘Spellcaster’-serie richt de Amerikaanse bestsellerauteur zich dit keer op hekserij: in Zwartspreuk maken we kennis met Nadia. Ze stamt af van heksen en haar moeder wijdt haar in in de magie. Maar dan vertrekt zij ineens en laat niet alleen een ontredderd gezin achter, maar ook een dochter die haar opleiding nog niet voltooid heeft. Nadia en haar vader verhuizen vervolgens om een nieuwe start te maken, maar Nadia merkt meteen dat er duistere krachten in haar nieuwe woonplaats aanwezig zijn. Kan ze dat, als heks met te weinig ervaring, wel alleen oplossen?  

Bevroren nacht van Sara Raasch  

De grande finale van de ‘Sneeuw als as’-serie van Sara Raasch kun je ook in september verwachten. Met Bevroren nacht sluit de schrijfster het verhaal over de wereld van Primoria af. Hoofdpersoon Meira is nog steeds vast van plan om haar rijk Winter én de mensen van wie ze houdt te redden van een boze machthebber en zijn zwarte magie. Ze vermoedt dat de oplossing in een geheimzinnig, diep onder de grond verborgen labyrint ligt. Maar om het labyrint te bedwingen zal ze toch eerst haar eigen pas ontdekte magie onder controle moeten zien te krijgen.  

De gloed van gedoofde sterren van Kate Ling  

Kate Ling zet haar ‘Ventura Saga’ door met dit tweede deel in de reeks. In boek één maakten we kennis met de zestienjarige Seren, die aan boord van een ruimteschip van de NASA leeft. Haar generatie werd aan boord geboren, heeft de aarde nooit gekend, maar zal ook de eindbestemming niet bereiken. En dan moest ze zich ook nog settelen met een levenspartner die haar is toegewezen, zoals de gewoonte is op het schip. Als ze halsoverkop verliefd wordt op Dom zorgt dat natuurlijk voor problemen. In De gloed van gedoofde sterren volgen we het stel en hun vrienden Mariana en Ezra nadat ze op de vlucht zijn geslagen en terechtkomen op een prachtige, maar verlaten planeet. Om daar te kunnen overleven zal de groep met gevaar voor eigen leven de geheimen ervan moeten zien te ontrafelen.  

Duizelingwekkende hoogte van Katharine McGee  

Met gemiddeld vier sterren in de Hebban Leesclub werd de eerste vertaalde YA-roman van Katharine McGee prima besproken. Na het futuristische Duizend hoog, dat zich afspeelt in het New York van de 22ste eeuw, neemt de schrijfster haar lezers nu opnieuw mee naar grote hoogte. In de hoogste regionen van de duizend verdiepingen tellende wolkenkrabber spelen Leda, Rylin en Avery nog altijd gevaarlijke spelletjes. En dan is er ook nog Calliope, de nieuwe bohemian beauty die in New York is gearriveerd en niet alleen haar bagage, maar ook tientallen geheimen met zich mee heeft genomen. Niemand is zijn of haar leven is zeker in de toren, want een onbekende houdt hen allemaal in het oog, met de volle overtuiging om wraak te nemen. In een wereld van duizelingwekkende hoogtes kun je zomaar heel diep vallen.  

Afgesloten van Natasza Tardio  

De Nederlandse Natasza Tardio won met haar eerste YA-boek Moordvrienden de Jonge Jury Debuutprijs. Sindsdien verschijnt het ene na het andere boek van haar hand en in september is er dan weer een nieuwe jeugdthriller, die Tardio net als haar eerdere boeken om een actueel thema heeft opgebouwd. In Afgesloten zijn tegenpolen Dana en Mirko op weg naar een werkweek op Texel. Niets lijkt een leuke tijd met hun klasgenoten in de weg te staan, tot het meest onwaarschijnlijke gebeurt: als ze door een tunnel rijden vindt een enorme explosie plaats. Is het een aanslag, of een ongeluk? De twee scholieren overleven het drama, maar zitten opgesloten in het donker. Er is geen hulp te bekennen, maar wel het gevaar dat de tunnel instort. De twee zullen samen moeten werken om een uitweg te vinden.  

Vluchteling van Alan Gratz  

Ook auteur Alan Gratz speelt in op een actueel thema en wel door de verhalen van drie kinderen die op de vlucht zijn met elkaar te verweven. Over eerder werk van Gratz oordeelde recensent Ilja heel positief; ze prijst de manier waarop hij feit en fictie met elkaar weet te combineren: ‘Gratz heeft veel onderzoek gedaan naar de activiteiten en propagandalessen die in de tijd van Nazi-Duitsland werden gegeven. […] Dankzij deze perfect uitgewerkte details krijgt de lezer het idee een waargebeurd verhaal te lezen,’ zo zegt ze over Projekt 1065. In Vluchteling kiest de Amerikaanse auteur voor drie periodes waarin vluchten voor veel mensen een noodzaak was en nog steeds is. Zo maak je kennis met de joodse Josef, die leeft in het Duitsland van de jaren 30, met Isabel, die opgroeit op het Cuba van de onrustige jaren 90, en met Mahmoud uit Syrië, waar in 2015 geweld de overhand krijgt. Alle drie laten zij alles wat vertrouwd is achter, om zo te zoeken naar een plek die hen hopelijk een betere toekomst zal bieden.                    Over de auteur

Lindy (Hebban Crew)

763 volgers
384 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: 9 YA-boeken om het Back2School-leed te verzachten

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken