Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

Acht beestachtige thrillers

door Soraya Vink (crew) 1 reactie
Sinds Edgar Allan Poe een orang-oetang een moord liet plegen, hebben horror- en misdaadauteurs veelvuldig dieren in hun boeken gebruikt. Zijn ze vertederend? Schijn bedriegt, want de meest onschuldige harige vrienden kunnen uitgroeien tot angstaanjagende wezens. Hebban maakte een listmania met acht beestachtige thrillers.

Dodenwake van Stephen King (1983)

Een peiling op de website Bookriot leverde het bewijs dat Stephen King inderdaad de engste boeken schrijft. Ook Dodenwake heeft bij de nodige lezers nachtmerries veroorzaakt.

Louis en Rachel Creed zijn met hun twee kleine kinderen en hun kat net verhuisd naar een prachtig huis in Maine. Het is maar een korte wandeling over het bospad naar het dierenkerkhof achter het huis. Het simpele, zelfgemaakte bord 'dierenkerkhof' doet het gelukkige paar de eerste keer glimlachen, maar wanneer een oeroud kwaad zich vervolgens vertoont, verandert deze glimlach snel in een van afschuw vertrokken grijns.

De ratelrat van Janwillem van de Wetering (1984)

De Nederlandse Janwillem van de Wetering was verantwoordelijk voor de creatie van één van de bekendste duo's in het Nederlandse thrillerlandschap: Grijpstra en De Gier. In dit twaalfde deel, met een hoog Fries gehalte, moeten de heren onder andere op een rat passen. 

Midden in de nacht ziet Doeke Algra een brandend bootje aan het Oosterdok. De volgende ochtend wordt het gevonden door Waling Wiarda. In het bootje ligt het verkoolde lijk van Douwe Scherjoen, een Friese veehandelaar. Grijpstra en De Gier volgen het spoor naar Friesland. Ze worden ingekwartierd in een huis in Leeuwarden, eigendom van adjudant Oppenhuizen, onder voorwaarde dat ze op zijn rat passen. De Gier is geen Fries en gaat noodgedwongen Fries leren en Friese boeken lezen. Het wordt allemaal nog complexer als de commissaris achter het plan komt van een overval op de Leeuwarder veemarkt.

Het spoor van de kat van Nevada Barr (1993)

De Amerikaanse Nevada Barr werkte zelf enige tijd voor de National Park Rangers en creëerde daardoor haar alter ego Anna Pigeon. Haar debuutthriller Het spoor van de kat werd bekroond met de Agatha Award voor beste debuut en de Anthony Award voor beste boek.

De herinnering aan geweld en verdriet heeft Anna Pigeon de stad uit gedreven om rust te vinden in de wildernis van West-Texas. Als ranger in één van Amerika's nationale parken is Anna één met de natuur en haar serene, onvervuilde pracht. Maar de beestachtige dood van een collega-parkwachter in het afgelegen binnenland van Texas verstoort de rust. Het rapport zegt dat ze is aangevallen door een poema, maar Anna gelooft niet dat de dodelijke wonden door het dier zijn gemaakt. Ze denkt aan moord. Hoewel de autoriteiten het niet goedkeuren, besluit Anna op onderzoek uit te gaan. Het spoor leidt haar door gevaarlijk gebied en Anna wordt geconfronteerd met de duistere kant van de woestijn en van het menselijk hart.

 

Cujo van Stephen King (1999)

De tweede notering voor Stephen King in deze lijst. In Cujo laat King de beste vriend van een tienjarige jongen in een nachtmerrie veranderen.

Castle Rock, Maine, woonplaats van de familie Camber en hun hond Cujo, een reusachtige sint-bernard en de beste vriend die de tienjarige Brett Camber ooit heeft gehad. Maar hierin komt op ingrijpende wijze verandering als Cujo in een grot een beet oploopt van een vleermuis. Een ernstig zieke vleermuis...


Honds van Carl Hiaasen (2001)

Hij verdiende eerst zijn sporen als journalist in de staat Florida, voordat Carl Hiaasen de overstap naar fictie maakte. In Honds komen onder andere zingende padden, een ontsnapte neushoorn en een gekidnapte labrador voorbij.

Twilly Spree is een zéér opvliegende miljonair die de laatste wildernissen in Florida wil redden. Zijn middel: politieke signalen die de slachtoffers geschokt maar wijzer achterlaten. Banken opblazen en jetski's in brand steken, het is voor hem niet vreemd genoeg. Een chauffeur die afval uit het raam smijt, verdient een gepaste straf van Twilly: zijn Range Rover wordt een magneet voor mestkevers. Maar na de ontdekking dat de bestuurder betrokken is bij het 'ontwikkelen' van een ongerept eiland komt Twilly pas echt op dreef.

Beestachtig samengesteld door Tomas Ross (2009)

Tomas Ross selecteerde de beste binnen- en buitenlandse misdaadverhalen waarin dieren een prominente rol spelen. Van Patricia Highsmith tot Baantjer, de thrillerschrijvers in deze verhalenbundel voeren allemaal een dier op in hun korte verhaal. 


Hondsdagen van Alicia Giminez Bartlett (2010)

De Spaanse Alicia Giminez Bartlett laat inspecteurs Delicado en Garzo de meest vreemde misdaden in Barcelona oplossen. En deze keer heeft Petra Delicado wel een heel ongewone getuige: een nerveuze hond.

Is het slechts een moord op een zwerver of schuilt er meer achter? Delicado is gedwongen om haar enige getuige, een hond, in huis te nemen omdat hij het enige aanknopingspunt is in het onderzoek. Het slachtoffer blijkt uiteindelijk betrokken te zijn bij de illegale handel in rashonden. Tijdens het onderzoek, dat steeds meer duistere kanten krijgt, merken Petra Delicado en haar collega Fermin Garzon echter dat hun opsporingsmethoden nogal verschillen.

Hof van Eden van James Rollins (2011)

Hij studeerde af als veearts en richtte zich zijn eigen praktijk op. Niet gek dat de thriller van Rollins zich voor een groot deel met dieren bemoeien. Ook in Hof van Eden neemt Rollins de lezer mee op een bizarre trip door het dierenrijk.

Dr. Lorna Polk is dierenarts en onderzoeker aan een high-tech instituut dat bedreigde diersoorten beschermt. Door een helikopter van de grenspolitie wordt zij naar een vastgelopen vissersboot gebracht. De bemanning wordt vermist, maar aan boord zitten talloze exotische dieren in kooien. Een papegaai zonder veren, bovenmaatse vleermuizen, kapucijnaapjes die een heup delen, een jaguarjong met het gebit van een sabeltandtijger. En ze hebben iets gemeen: een verontrustend hoge mate van intelligentie. Lorna ontdekt een afschuwelijk geheim dat zijn oorsprong vindt in het prilste begin van de beschaving. Maar kan ze voorkomen dat er iets geboren wordt wat niet alleen de wereld bedreigt, maar ook de basis aantast van wat het betekent om mens te zijn?

 Over de auteur

Soraya Vink (crew)

4 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Acht beestachtige thrillers

 

Gerelateerd

Over

Stephen King

Stephen King

Stephen King (Portland, Maine, 1947) is een Amerikaanse bestsellerauteur van ond...

Gesponsorde boeken