Advertentie

Hebban vandaag

Community /

Achter gesloten deuren - fantastisch debuut of overschatte hype?

Op 7 september krijgen 50 lezers een mail dat ze zijn ingeloot om te gaan buzzen met de debuutthriller Achter gesloten deuren van de Frans-Ierse B.A. Paris. Van het boek werden meer dan 500.000 exemplaren in Engeland verkocht en de vertaalrechten aan 26 landen. Een fantastisch debuut of een hype? Lees hier het oordeel van de 50 buzzers, samengevat door coördinatoren Anneke en Karina.

Echte liefde?

Iedereen kent wel een echtpaar als Jack en Grace: hij is knap en rijk, zij is charmant en elegant. Mensen om jaloers op te zijn, als je ze niet aardig zou vinden. Je zou Grace beter willen leren kennen. Maar dat is moeilijk, want Grace en Jack zijn altijd samen. Sommigen zouden dit ware liefde noemen. Anderen zouden zich misschien afvragen waarom Grace nooit de telefoon opneemt. Ze spreekt van alles af met kennissen, maar zegt ook altijd weer af. Het perfecte huwelijk of de perfecte leugen?

Leeservaringen

Over één ding zijn de meeste leesclub lezers het al vrij snel met elkaar eens: de snelheid waarmee Achter gesloten deuren gelezen kan worden. Karin meldt al vroeg dat ze het in één ruk heeft uitgelezen, terwijl ze eigenlijk alleen van plan was om een beginnetje te maken. Dat komt volgens Wemmie vooral doordat ze zo benieuwd is hoe het zal aflopen. Inge snauwt zelfs naar haar man wanneer hij de koffie komt brengen omdat ze eigenlijk liever niet gestoord wil worden. Dat het boek snel uit is komt niet alleen door het boeiende onderwerp, maar vooral ook door de schrijfstijl. Vlot leesvoer volgens Kees, Karin noemt het filmisch en beeldend, Moon vindt het levensecht en een snelle leesbeurt aldus Guy.

Wat ook snel duidelijk wordt in de leesclub is het verschil in beleving tussen de mannen en de vrouwen. Is Achter gesloten deuren dan een echte vrouwenthriller? Marieke en Guy vinden van wel en ook Francine zit al snel helemaal gevangen in de huid van Grace, wellicht omdat ze een vrouw is denkt ze. Kees ervaart het verhaal af en toe als chicklit-achtig en is geneigd het te typeren als een psychologische vrouwenthriller. Maar iedereen vindt daar niets mis mee, die boeken horen er ook te zijn.  

Echte thriller?  

En hoe zit het met de spanning? Ook daar zijn de meningen aardig over verdeeld. Volgens Greet is er het hele boek door spanning aanwezig, al dan niet onderhuids, doordat het verhaal continue verspringt tussen het heden en het verleden. Ook Joyce vindt dat deze manier van vertellen diepgang en spanning aan het verhaal geeft. Kees meent dat door de flashbacks juist alle spanning uit het verhaal wordt gehaald en gebeurtenissen voorspelbaar worden. Echte spanning zit er niet in, aldus Inge en ook Me03 mist de echte “thrillerspanning”. De geloofwaardigheid is bij sommige deelnemers ook een punt van aandacht. Volgens Guy wordt de spanning naar de ontknoping toe dan wel iets opgevoerd, maar is deze tegelijkertijd ook voorspelbaar en ongeloofwaardig. Ook Francine vindt het einde erg voorspelbaar en gezien de opbouw van het verhaal kan dat volgens haar ook bijna niet anders. Wemmie vindt de climax wat vergezocht maar maakt daar niet zo’n punt van. Ann maakt de vergelijking met de situatie van Natascha Kampusch en heeft geen enkel probleem met de geloofwaardigheid.  

De Buzz rond Achter gesloten deuren is afgesloten met een gemiddelde waardering van ★★½

Lees hier de volledige discussie

Wil jij ook graag eens deelnemen aan een Hebbanbuzz of een Hebban Leesclub, kijk dan hier voor welke titels je kunt inschrijven.Over de auteur

Debbie (Hebban Crew)

939 volgers
408 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Achter gesloten deuren - fantastisch debuut of overschatte hype?

 

Gerelateerd

Over

B.A. Paris

B.A. Paris

B.A. Paris is van Frans-Ierse komaf en groeide op in Engeland. Ze heeft ook een ...

Hebban Spots

Buzz - Achter gesloten deuren

39 volgers

Welkom bij de Buzz Landingspagina voor Achter gesloten deuren van B.A. Paris (Uitgeverij Ambo|Anthos). We gaan buzzen met deze debuutthriller! Onze hashtag is #hebbanbuzz. 7 september - de 50...

Gesponsorde boeken