Advertentie

Hebban vandaag

Boek&nieuws /

Achtste buitenspeeldag

Verstoppetje, tikkertje, knikkeren, hinkelen, pakkertje... het is nationale buitenspeeldag! Hebban Vandaag zeeft, bekijkt, leest het nieuws en zoekt er, al dan niet met een knipoog, een passend boek bij.

Buitenspelen is niet alleen ontzettend leuk voor kinderen, het is onmisbaar voor hun ontwikkeling. Want van buitenspelen worden kinderen gezonder, slimmer en socialer, aldus jeugdorganisatie Jantje Beton.

Hutten bouwen, klimmen, ravotten en met elkaar nieuwe spelletjes bedenken. Ruim 80% van de kinderen wordt vrolijk en blij van vrij buitenspelen. Maar zoals de woordvoeder van Jantje Beton zegt, "leven we in een tijd waarin 80 procent van de kinderen niet voldoende beweegt. Één op de vijf kinderen speelt niet of slechts één keer per week buiten, terwijl dit juist essentieel is voor een gezonde lichamelijke en sociale ontwikkeling van ieder kind."

Daarom wordt voor de achtste keer de landelijke buitenspeeldag georganiseerd in de hoop kinderen achter de tv of computer vandaan te krijgen. Om dit extra te stimuleren gaat kinderzender Nickelodeon van 13.00 uur tot 17.00 uur op zwart en worden verschillende straten in steden die meedoen, afegsloten voor het verkeer.

Naar verwachting doen dit jaar circa 90.000 kinderen op meer dan duizend plekken mee aan zelfverzonnen spelletjes, aldus Nu.nl.

Voor degenen die inspiratie nodig hebben, zijn de boeken van Fiona Danks en Jo Schofield een uitstekend uitgangspunt. Voor de volwassenen die meer over Jantje Beton en de functie van buitenspelen willen weten, is er het boek van Froukje Hajer, die het schreef ter gelegenheid van de veertigste verjaardag van Nationaal Jeugd Fonds Jantje Beton. Veel plezier. 

Outdoor - Fiona Danks en Jo Schofield

De vrije natuur biedt vrijheid en eindeloos veel ruimte voor spannende en inspirerende ervaringen door haar vele mogelijkheden om de spieren te oefenen, de verbeelding op de proef te stellen, de geest uit te dagen, de creativiteit los te maken en nieuwe vaardigheden te leren. In dit boek hebben Jo Schofield en Fiona Danks zich gericht op het inspireren van kinderen van alle leeftijden - maar ook op ouders, leraren, jeugdleiders en iedereen die met kinderen werkt of speelt - om buiten plezier te hebben op allerlei plekken en onder alle weersomstandigheden. Het bevat ideeën voor activiteiten en praktische projecten voor alle leeftijden en alle gelegenheden, van buiten spelen tot verhalen vertellen in het bos.

Het Bos Boek - Fiona Danks en Jo Schofield

Takken vormen het ultieme speelgoed. Puur natuur, voor alle doeleinden geschikt, gratis, en met grenzeloze mogelijkheden voor spelletjes en avonturen buitenshuis. Takken stimuleren de fantasie en vormen het ruwe materiaal om praktisch alles van te maken! In dit boek geven Jo Schofield en Fiona Danks talrijke suggesties voor wat je allemaal met takken kunt doen - avontuurlijke en fantasievolle spelletjes, hutten bouwen en kampvuren maken, houtbewerking, muzikale toepassingen, bordspelen, te veel om op te noemen. Een heerlijk boek waar kinderen zich uren mee kunnen vermaken, thuis of op vakantie!

Tijd voor spelen - Jantje Beton gaat door - Froukje Hajer

Kinderen hebben recht op tijd en ruimte om te spelen. Niet voor niets is dat recht vastgelegd in het Internationale Verdrag inzake de Rechten van het Kind dat Nederland in 1995 heeft geratificeerd. Spelen is essentieel voor het plezier dat kinderen in hun leven hebben en een onmisbare motor voor hun ontwikkeling.
Jantje Beton zet zich sinds 1968 in voor het verbeteren van speelmogelijkheden van kinderen. Hoewel iedereen het belang van spelen onderschrijft, ontbreekt het tegenwoordig vaak niet alleen aan ruimte, maar ook aan tijd en aan een positief speelklimaat in de buurt. Steeds vaker wordt buiten spelen als vorm van overlast gezien, terwijl kinderen tegelijkertijd moeten leren meedoen in de samenleving en niet te dik mogen worden. Kinderen binnenhouden is geen oplossing, want dan brengen ze vaak veel tijd door achter de televisie en de computer, bewegen ze minder en missen ze daardoor mogelijkheden om de echte wereld spelenderwijs te leren kennen. Bovendien leidt de angst van volwassenen voor de veiligheid van kinderen ertoe dat ze niet meer leren omgaan met risico's.

Hier vind je een overzicht van alle Hebban Vandaag-artikelen en inspiratieboeken.Over de auteur

Victoria Farkas

125 volgers
8 boeken
3 favoriet
Auteur


Reacties op: Achtste buitenspeeldag

 

Gerelateerd

Overig

Gesponsorde boeken