Hebban vandaag

Column /

Alcoholvrij aan de uberamstel

door Dirk Koppes
Het wonder geschiedde zondagmiddag aan de Amstel: Nicolaas Klei hield het droog. Zijn literatoren dan geen alcoholisten? Tijdens de première van Uberamstel zette de fine fleur 'van dat industriegebied' zijn beste beentje voor. Arjen Lubach deed een Hanneke Groenteman en Theo Hakkert toverde zijn beste Ivo Niehe tevoorschijn. En er dwarrelde een briefje van 20 rond.

Verwonderd keek Nicolaas Klei naar de bar voor hem. Een hele trits omfietswijnflessen stond paraat om de dorstige literatoren te lessen. Want als je een neograchtengordeliaans feestje organiseert, moet je wel iets lekkers schenken. Zeker als de vijftiende Omfietswijngids zich binnenkort aandient. Maar afgezien van de Hebban-verslaggever lieten auteurs en bezoekers het afweten. Geen probleem. Een buitenkans om Klei te ondervragen over Chileense Falernia-wijn van sherrydruiven, de goorste wijn van dit jaar ('smaakt naar een hap waspoeder, ongelooflijk dat dit op de markt komt') en de toekomst van de glazen wijnfles ('resultaat beter dan bij een kartonnen verpakking').

Maar goed, het ging natuurlijk om de literatuur op de eerste Uberamstel-bijeenkomst. Zoals Podium-uitgever Joost Nijsen uitlegde op het terras van tHuis aan de Amstel: Manuscripta in Zwolle was best wel ver weg, dus liever een bescheiden feestje in de achtertuin van Overamstel Uitgevers, Podium en Maven, die gezamenlijk vertoeven 'op dat industrieterrein' (in de woorden van Prometheus- en Herengracht-prominent Mai Spijkers). 

Wat is de meerwaarde van horden mensen in Zwolle tegenover een select groepje journalisten en andere intimi aan de Amstel? In ieder geval was het bezoekersaantal zo intiem gebleven, dat iedereen overal de activiteiten in de zaaltjes kon bezoeken. Gemak dient de mens. Jammer dat de interviewers vaak bleven steken in vragen over 'hoe schrijf jij nou een boek'. Theo Hakkert gaf het slechte voorbeeld met zijn Ivo Niehe-imitatie met gesloten vragen bij coryfee T.C. Boyle.

'Je hebt een nieuw boek'. Stilte.

'Je schrijft korte verhalen.' Stilte.

'Je nieuwste boek is gebaseerd op een waargebeurde crimestory.' 

Niet bepaald enerverend, maar een professional als T.C. Boyle weet daar wel raad mee en ratelt de gewenste dertig minuten moeiteloos vol.

Arjen Lubach ondervroeg een goede vriendin, Martine de Jong, over haar roman De mannen van Raan. De cabaretier/thrillerschrijver/presentator toverde zijn beste Hanneke ('we spraken elkaar hier vorige week nog over maar herhaal het even voor de kijkers') Groenteman tevoorschijn. Maar slim als hij is, maakte hij er direct een ironische vriend-vriendin-act van.

Is Uberamstel voor herhaling vatbaar? Als er volgend jaar nog uitgeverijen bestaan en er nog budget is wel, vonden de meeste aanwezigen. Niets moeilijker voorspelbaar dan het economische wel en wee van de boekenbranche, maar gelukkig regelde uitgeverij Maven uit het niets een dwarrelend briefje van twintig euro voor argeloze passanten. Er gloort hoop aan de Amstel. Over de auteur

Dirk Koppes

39 volgers
4 boeken
0 favorieten


Reacties op: Alcoholvrij aan de uberamstel

 

Over

T.C. Boyle

T.C. Boyle

T. Coraghessan Boyle (1948, Santa Barbara, Californië) heeft 24 romans gesc...

Arjen Lubach

Arjen Lubach

Arjen Lubach (Lutjegast, 1979) is een Nederlandse auteur, televisiepresenta...

Gesponsorde boeken