Advertentie

Hebban vandaag

Dossier /

Allemaal de keuken in met 24kitchen

door Caroline Soesbergen 1 reactie
Het is nog niet eens zo heel lang geleden dat Nederland zijn eigen kookzender kreeg. Op 1 oktober 2011 werd 24kitchen gelanceerd. Iedereen met digitale televisie kon vanaf dat moment 24 uur per dag, zeven dagen per week zich verlekkeren aan kookprogramma´s. 24kitchen is voor iedereen die van koken en lekker eten houdt de ideale zender, nooit meer nodeloos zappen, maar altijd een zender waarop interessante programma’s te zien zijn. Nu is het tijd om de balans op te maken: hoe staat het met 24kitchen?

24kitchen is een zender met televisieprogramma’s uitsluitend over food en vol tips om lekker en gevarieerd te eten, waarbij geprobeerd wordt zoveel mogelijk uitleg te geven over ingrediënten en hun herkomst. Gemiddeld bekijken per maand ongeveer 3,5 miljoen mensen de zender. Daarnaast is er een uitgebreide website waar recepten terug te vinden zijn uit al de Nederlandse programma’s. Deze website is in 2012 en 2013 verkozen tot beste en populairste website van het jaar in de categorie eten & drinken. Geen verkeerde score dus.  

Rudolph van Veen
Wie 24kitchen zegt, zegt Rudolph van Veen. Deze meesterkok en meesterpatissier is in 1967 geboren en heeft van jongsafaan een liefde voor koken. Zijn carrière op televisie begint in 2000 met het programma Life & Cooking, waar hij tot 2005 wekelijks voor Irene Moors en Carlo Boszhard kookte. In 2011 werd hij het boegbeeld van ‘zijn zender’ 24kitchen en is hij dagelijks in verschillende programma’s te zien, zoals De makkelijke maaltijd, Rudolph’s Bakery, Taste of Life Basics en Taste of Life Travel.  

Allemaal de keuken in?
24kitchen wil inspireren en mensen in de keuken krijgen. Om kijkers een handje te helpen, worden regelmatig kookboeken van de Nederlandse programma’s uitgeven door Karakter Uitgevers. De Makkelijke Maaltijd is al bij het derde deel aangekomen. En natuurlijk publiceren chefs als Jamie Oliver hun eigen boeken, die overal genoeg aandacht krijgen. Inmiddels is er al een eigen 24kitchen kook- en bakartikelenlijn ontwikkeld en te koop onder de naam Rudolph's Bakery. Want hoewel het nog maar de vraag is of alle kijkers ook echt aan het koken gaan… we laten ons graag inspireren.     

Hoge verwachtingen
En zijn er alleen maar interessante (kwaliteits)programma’s op 24kitchen? Ja, veel. Maar het zijn wel vooral de ingekochte shows van chefs uit het buitenland die op mij indruk maken: Jamie Oliver, Anthony Bourdain, Donna Hay, Annabel Langbein en Bill Granger om er maar een paar te noemen. De zelfgeproduceerde programma’s zoals De makkelijke maaltijd en First Aid Kitchen komen in verhouding al snel amateuristisch over, hetgeen aan de prestentatie ligt. Veel van de Nederlandse chefs komen erg onervaren of geforceerd over als presentator/presentatrice. Dat maakt het soms pijnlijk om naar te kijken. Het is bijna een spelletje om te tellen hoe vaak Andrea van Lieshout van Grenzeloos Koken per uitzending ‘overheerlijk’, ‘lekker’ of ‘kijk’ zegt. Maar wie programma´s van drie jaar geleden vergelijkt met nu, ziet dat er wel een stijgende groei in de kwaliteit en uitstraling zit. Er is dus alle hoop dat het de komende jaren alleen maar beter gaat worden.  
Mijn conclusie? Ik kom inderdaad nog steeds vaak bij 24kitchen uit als ik televisie kijk. Dat niet alle shows even goed geproduceerd zijn of er hier en daar een herhaling draait, vergeet ik graag. Een zender die alleen maar over eten gaat: het kan eigenlijk al niet fout zijn. Met of zonder boek.      Over de auteur

Caroline Soesbergen

27 volgers
78 boeken
5 favoriet


Reacties op: Allemaal de keuken in met 24kitchen

 

Gerelateerd

Over

Rudolph van Veen

Rudolph van Veen

Rudolph van Veen is een Nederlandse kok, die als leerlingkok bij Cas Spijker in ...

Danny Jansen

Danny Jansen

Danny Jansen (1979) is bekend door zijn kookprogramma’s op de tv-zender 24...

Jamie Oliver

Jamie Oliver

Jamie Oliver is een bekende Engelse chef-kok en tv-kok. Hij staat aan het hoofd ...

Bill Granger

Bill Granger

De kookboeken van chef-kok Bill Granger zijn wereldwijd bestsellers. Dat hij pop...

Donna Hay

Donna Hay

Op haar achtste sloop Donna Hay een keuken in, pakte een mengkom en was voorgoed...