Advertentie

Hebban vandaag

Leesclubs /

‘Als de adelaar jaagt’ vangt een onvoldoende

Het zijn niet alleen mannen die graag over bloedige veldslagen lezen. Dat zien we bevestigd in de samenstelling van de leesclubdeelnemers die ‘Als de adelaar jaagt’ van Simon Scarrow beoordeelden. Hebban vat de bevindingen van de in totaal vijftien vrouwelijke lezers samen.

De meeslepende verhalen van Scarrow gaan vaak over de Romeinen, of beter gezegd het Romeinse leger. Zo ook het begin dit jaar uitgebrachte Als de adelaar jaagt. Dat brengt veel ingewikkelde rangen en standen met zich mee, merkt een van de deelneemsters aan deze Hebban Thriller Leesclub correct op. Maar daar heeft Scarrow wat op bedacht: een schema met de organisatiestructuur van het Romeinse leger. Om voor een nog betere beeldvorming te zorgen is er een kaartje toegevoegd van het gebied dat een prominente rol speelt in het verhaal. Ook daar is goed over nagedacht, maar stelt het de vijftien lezers van deze leesclub-editie voldoende tevreden?

Het spannende eerste hoofdstuk valt bij meerdere lezers goed in de smaak. Maar het voortdurend moeten opzoeken van de diverse termen en namen wekt bij sommigen algauw irritatie op. Het is ook lang niet altijd duidelijk of bepaalde personages Romeins of Brits zijn, waardoor kort moet worden teruggebladerd. Een ander vindt dat de dialogen vaak nogal stroef en gekunsteld lopen. Slechts een enkeling stoort zich vooralsnog nergens aan en noemt het een mooi boek.

De voortekenen zijn kortom niet best. En inderdaad, de kritiek is niet mals zodra het boek uit is. Vooral de steeds weer terugkerende veldslagen moeten het ontgelden. Ze duren niet overdreven lang, wordt door maar één deelneemster beweerd. Toch is lang niet iedereen het hiermee eens en worden de vele gevechten als te langdradig bestempeld. Scarrow verliest zich erg in details door de veldslagen en aanvalsstrategieën te breed uit te spinnen. Een van de lezers rekent hem hier keihard op af door het boek niet uit te lezen. Misschien wat voorbarig, want een ander beweert dat uitgerekend het einde weliswaar voorspelbaar maar ook een stuk spannender is.

De cijfers die het boek krijgt, zijn niet veel minder voorspelbaar. Alleen de schrijfstijl wordt met een voldoende gewaardeerd, namelijk een 6,1. Spanning en originaliteit volgen op heel korte afstand, maar de  plot en het leesplezier scoren een volle punt lager. Het onderdeel psychologie komt er het meest bekaaid vanaf met een 4,1. Het brengt de gemiddelde puntenwaardering op een 5,3. Als de adelaar jaagt eindigt hiermee vrijwel helemaal onder aan de Thriller Hall of Fame.

Er wordt wel terecht nog opgemerkt dat de jeugd mogelijk wel gecharmeerd is van het boek. Scarrow heeft veel ervaring met het schrijven van boeken voor jongvolwassenen en geeft wat dit aangaat zijn visitekaartje af met Als de adelaar jaagt. Een andere deelneemster meent dat ook lezers die van oorlogsverhalen houden het boek heel goed zullen verteren. Uit alles blijkt dat het een boek is voor een select groepje liefhebbers. Niets meer, niets minder.

Het volledige verslag en alle beoordelingen van deze 169e Hebban Thriller Leesclub vind je hier.Over de auteur

Jean-Paul Colin

168 volgers
21 boeken
17 favoriet
Auteur


Reacties op: ‘Als de adelaar jaagt’ vangt een onvoldoende

 

Gerelateerd

Over

Simon Scarrow

Simon Scarrow

Simon Scarrow (Lagos, Nigeria, 1962) is een Engelse auteur. Hij studeerde geschi...

Hebban Spots

Hebban Thriller Leesclub

680 volgers

De Hebban Leesclubs gaan verhuizen. Na de afronding van de laatste leesclub op deze pagina, vind je de leesclubs onder het menu-item 'Leesclubs' in het hoofdmenu. Klik op onderstaande link om alle...

Gesponsorde boeken