Advertentie

Hebban vandaag

Interview /

"Als je zo kinky bent als ik, hoef je geen onderzoek te doen."

Tiffany Reisz is de schrijfster van bekroonde bestseller 'De Meesteres', dat het eerste deel vormt in de serie ‘Original Sinners’. In haar boek weet zij op een unieke wijze een duistere en erotische wereld op te roepen waarin romantiek, liefde en literatuur met elkaar worden verweven tot een onvergetelijk geheel. De schrijfster woont in Portland, Oregon, en zoals op haar website staat: "If she couldn’t write, she would die".

Wat is uw definitie van de term ‘literaire frictie’?
“'Literaire frictie' is een grapje waarmee mijn personage Nora Sutherlin de stijve redacteur Zach plaagt in een gesprek over de ondeugende boeken die zij schrijft. Haar boeken, in tegenstelling tot de literaire fictie die hij meestal redigeert, bevatten beeldende omschrijvingen van kinky seks. Dat is dus wat 'literaire frictie' betekent – een goed geschreven verhaal met seks erin.”  

De SM-scènes komen bijzonder geloofwaardig over, alsook de beweegredenen van de personages. Hebt u hiervoor veel onderzoek gedaan?
“Als je zo kinky bent als ik, hoef je geen onderzoek te doen naar BDSM (Bondage, Dominantie, Sadisme, Masochisme). Wel heb ik gesproken en meegespeeld met een professionele Dominatrix, maar toch, het meeste komt voort vanuit mijn eigen persoonlijke ervaring en veel verbeeldingskracht.”  

Het personage van Zachary is gebaseerd op een bestaand persoon. Was het iemand waar u een relatie mee had?
“O, ik zou willen dat het zo was! Het personage van Zachary is gebaseerd op de acteur Jason Isaacs die ik adoreer. Hij is bijzonder intelligent en knap en een bijzonder inspirerend iemand.”  

U zegt in een interview dat het personage van Søren gebaseerd is op God. Van welk geslacht wrede Goden is hij er een?

“Ik begon met het schrijven van De Meesteres tijdens mijn studie op een streng religieuze school. Søren is goddelijk omdat hij vaak overkomt als een alwetend en almachtig iemand, maar tegelijkertijd toont hij genade en is hij liefhebbend. Zijn liefde duurt eeuwig.”  

In uw boek zijn vele, min of meer ironische, opmerkingen te vinden over het katholiek geloof. U hebt zelf op een streng religieuze school gezeten. Bent u nog gelovig en zo ja, waar gelooft u in?
“Ik ben praktiserend katholiek en net als elke katholiek heb ik gemengde gevoelens over het geloof; ik probeer in boeken het antwoord te vinden op mijn vragen.”  

Hebt u persoonlijk slechte ervaringen met katholicisme of priesters? ‘Cloro al clero’ lijkt een persoonlijke lading te bevatten.
“Volgens de schrijver John Cornwall is Cloro al Clero een graffiti die men ziet op de muren in Rome en Vaticaan Stad. Ik vond het een grappig woordspel, leuk om te gebruiken (het betekent Vergiftig de geestelijken). Ik heb geen slechte ervaringen met priesters. Mijn oudoom was zestig jaar lang priester, en ik heb zelf weleens overwogen om in te treden bij de orde van Dominicanen. Natuurlijk, er zijn veel slechte priesters, maar er zijn ook veel goede. In het vervolg op De Meesteres zal je ontdekken dat Søren Nora verteld heeft over Cloro al clero, omdat hij wist dat ze dat amusant zou vinden.”  

Waarom is Søren een katholieke priester? Zijn personage was al duister genoeg zonder die overtreffende trap.
“Mijn favoriete boeken om te schrijven bevatten verhalen over verboden liefde. Lolita (roman van Vladimir Nabokov, 1899-1977) is een van mijn favoriete boeken aller tijden. Ik geniet van het schrijven over gecompliceerde, verboden relaties vol hindernissen. Mijn tweede boek, De Engel, gaat over een liefdesrelatie tussen een 17-jarige jongen en een 29-jarige man. Het taboe is mijn favoriete thema in liefdesverhalen. Een andere reden waarom ik van Søren een katholieke priester heb gemaakt is dat ik zelf katholiek ben en een priester in mijn boeken geeft mij de gelegenheid om te schrijven over theologie en het geloof op een natuurlijke, niet storende manier.”  

Is uw hoofdpersonage, Nora Sutherlin, gebaseerd op een bestaand persoon?
“Nora is niets meer of minder dan een creatie van mijn verbeelding.”  

Is Nora Sutherlin uw alter ego, uw soeur semblable?
“Niet echt. Wij hebben niet zoveel gemeen, behalve natuurlijk dat we beide stoute boeken schrijven. Ook delen we hetzelfde soort humor, maar we leven allebei totaal verschillende levens. Ik beleef er veel plezier aan om over Nora te schrijven, want ze is zo vrij en niet bang om voor haar mening uit te komen, ze zegt en doet alles wat ze wil zeggen en doen. Ik heb haar net zoveel vrijheid in handelen en denken gegeven als ik mijn mannelijke personages zou geven.”  

Is haar zoektocht naar de ultieme vrijheid door ultieme onderwerping iets waarin u zichzelf herkend?

“Nora’s zoektocht naar vrijheid brengt haar op vele verschillende plaatsen. Pas nadat je alle acht boeken van de serie heb gelezen, zal je ontdekken waar zij uiteindelijk de ultieme vrijheid vindt.”  

Hebt u psychologie gestudeerd?

“Ik heb een aantal colleges Psychologie gevolgd, maar mijn hoofdvak was Engels. Ook heb ik een paar jaar Theologie gestudeerd.”  

Bent u in het echt werkelijk een stout meisje, zoals u op uw website en in de pers probeert te suggereren, of is het slechts een commercieel imago?
“Ik denk niet dat ik in media een ondeugend imago heb. De helft van mijn Twitter-berichten gaan over mijn katten of over de dwaze, lieve dingen die mijn man tegen mij zegt. Ik leef een gelukkig en rustig leven met mijn man en katten in Portland, Oregon. Ik maak veel ondeugende grapjes online, maar dat is slechts mijn gevoel voor humor.”  

Tenslotte, u bent een fantastische, erudiete en begenadigde schrijfster. Ik recenseerde De Meesteres direct nadat het boek in Nederlands verscheen en gaf het 5 van de 5 mogelijke sterren. Ik hoop dat de tweede en volgende delen van de reeks Original Sinners snel in Nederland verschijnen.
“Hartelijk dank, ik hoop dat je de hele serie gaat lezen. Mogelijk zal daardoor je mening over Søren veranderen.”Over de auteur

Kamila Straatsburg

71 volgers
1394 boeken
7 favoriet
Hebban Recensent


Reacties op: "Als je zo kinky bent als ik, hoef je geen onderzoek te doen."

 

Gerelateerd

Over

Tiffany Reisz

Tiffany Reisz

Met haar serie The Original Sinners heeft Tiffany Reisz verschillende prijzen ge...

Gesponsorde boeken