Advertentie

Hebban vandaag

Dossier /

Amazon vs. Bol: Het aanbod verschilt nauwelijks

door Dirk Koppes 4 reacties
Amazones galopperen vanaf heden door de Hollandse polder. Wordt de Republiek der Letteren bedreigd of komen er nieuwe kansen? De Amerikaanse website start voorzichtig en gooit alleen een gratis Couperus in de strijd tegenover www.bol.com. Plus een peperdure e-reader. Hebban kijkt en vergelijkt.

Nederlandse uitgevers zijn van het polderen, met een vaste boekenprijs als fundament om deze digitale tijden te overleven. Al wordt het landjepik van elkaars succesvolle auteurs steeds venijniger: noblesse oblige aan de Herengracht gaat niet meer op. Alleen voor e-books lag het veld open, daar kon men concurreren wat men wilde, zowel qua aanbod als qua prijs. Desondanks zal niemand die sites als Bol.com, Cosmox.nl, Ako.nl of Bruna.nl bezoekt, grote verschillen aantreffen in de te betalen hoeveelheid euro’s per boektitel. Men houdt elkaar in de gaten en stunt niet.

Boze wolf
En toen kwam de grote boze wolf en die blies het kaartenhuis omver. Ofwel de Amerikaanse amazone galoppeerde door de Hollandse polder en vertrappelde alle inheemse kasplantjes. Een scenario, waar met angst en beven naar gekeken wordt door de Hollandse uitgeverijen. Woensdag 12 november 08.00 uur startte Amazon.nl. Waar zouden eigenaar Jeff Bezos en de zijnen mee komen? In het geheim werden in de afgelopen maanden contracten met NL uitgevers gesloten.

Het resultaat: Amazon.nl biedt voorlopig alleen digitale boeken. De papieren edities volgen vermoedelijk later. Dat betekent in de praktijk, dat je als Nederlandse Amazon-klant aan de Kindle-reader moet. Of in ieder geval aan de Kindle-app op je tablet, smartphone of laptop. Want Amazon heeft zijn eigen format, net zoals bij voorbeeld Apple met zijn iStore.

Wc-veilige reader
Nou kost de Kindle-app niets, dus in principe kun je na downloaden gratis met je e-book aan de slag. Maar Amazon zet ook zwaar in op zijn eigen e-reader. De Kindle varieert in luxe van de simpele versie (80,33 euro) tot de luxe Kindle Voyage 3G (253,18 euro). Met zelfregulerende schermverlichting en een batterij die wekenlang meegaat. Grootste concurrent Bol.com stelt daar de Kobo Touch reader tegenover. Die begint bij 49,00 euro en eindigt met de Kobo Auro H2O reader van 179 euro. De luxe Kobo heeft als voordeel dat je hem in het water kunt laten vallen (H2O!) en dat de batterij maandenlang meegaat. Bovendien kun je op de Kobo het in Nederland populaire ePub-format gebruiken, en zit je niet aan Kindle vast. Qua reader wint Bol.com voorlopig nog.

Scherpe prijzen
Willekeurig browsend door Amazon.nl komen de meeste Nederlandse uitgeverijen voorbij, het lijkt er niet op dat iemand de Amerikanen boycot. Het aanbod verschilt nauwelijks, afgezien van een gratis Eline Vere bij Amazon (maar het copyright van Couperus’ boeken is verstreken, dus dat telt niet). De Amerikanen zetten hun Nederlandse titels scherp in de markt. Bol.com volgt voorlopig. Is het toeval dat veel van Bol.coms e-boeken opeens tot wel 40% in prijs zijn gezakt? Een bestseller als Herman Kochs Geachte heer M. daalde van 14,99 naar 8,99. Dat schiet op!

Status quo?
Nederland heeft geen vaste e-boekenprijs, maar dat zou je op basis van het aanbod van woensdag 12 november niet zeggen. Werkelijk bij alle websites vind je hetzelfde tarief, zoals bij Thomas Piketty’s Kapitaal in de 21e eeuw. Voorlopig heeft Amazon alleen de markt onder druk gezet, de eerste scheurtjes moeten nog tevoorschijn komen. Qua hardware wint Bol.coms Kobo het nog van de Kindle (goedkoper, beter en meer op de Nederlandse markt afgestemd, de software is nog in het Duits), qua boekenaanbod zien we nog weinig verschil. Andere spelers als Bruna.nl en Ako.nl sluiten zich hierbij aan. Dat Bruna.nl net vandaag zijn website heeft opgefrist, is natuurlijk volstrekt toeval…

Het is quiet on the Dutch front, maar voor hoe lang?

PS: wie over de oorlog tussen Amazon en Amerikaanse uitgeverijen wil bijlezen, zie het decembernummer van Vanity Fair.

Bron: Hebban LiteratuurOver de auteur

Dirk Koppes

39 volgers
4 boeken
0 favorieten


Reacties op: Amazon vs. Bol: Het aanbod verschilt nauwelijks