Hebban vandaag

Nieuws /

Amerikaanse auteur E.L. Doctorow overleden

Edgar Lawrence Doctorow overleed op 21 juli aan longkanker. Hij werd 84 jaar. De Amerikaanse president Barack Obama noemde de auteur niet veel later op Twitter een van Amerika’s grootste schrijvers.


Doctorow was vooral bekend om zijn boeken The Book of Daniel (1971) en Ragtime (1975). Later voegde hij andere belangrijke titels als Billy Bathgate (1989) en De Mars (2005) toe aan zijn oeuvre. Zijn werk verscheen in meer dan dertig talen.

In zijn boeken combineerde Doctorow vaak feit en fictie met elkaar. Zo plaatste hij fictieve personages in belangrijke historische gebeurtenissen. Bovendien waren de verhalen over het algemeen maatschappijkritisch van aard. In zijn roman Ragtime, die zich afspeelt in het begin van de twintigste eeuw, plaatste de auteur fictieve personages naast historische figuren als Harry Houdini, Sigmund Freud en Booker T. Washington. Ragtime werd later ook bewerkt tot een film die voor acht Oscars werd genomineerd, en was twee jaar lang als musical op Broadway te bewonderen.

Doctorow won voor zijn romans meerdere prijzen, waaronder een National Book Award en twee PEN Faulkner Awards. Ook werd hij een paar keer genomineerd voor de prestigieuze Pulitzerprijs, een Amerikaanse literatuurprijs. Bronnen: NRC, NOS, De Standaard.


Over de auteur

Lindy (Hebban Crew)

764 volgers
385 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Amerikaanse auteur E.L. Doctorow overleden

Gesponsorde boeken