Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Nieuws /

Andy Griffiths & Terry Denton en Marije Tolman Kinderboekenweekauteurs 2022

Andy Griffiths en Terry Denton, auteur en illustrator van de populaire reeks 'De waanzinnige boomhut', maken het Kinderboekenweekgeschenk voor de 68ste Kinderboekenweek. Illustrator Marije Tolman maakt het Prentenboek van de Kinderboekenweek. De Kinderboekenweek 2022 heeft als thema Gi-ga-groen! en vindt plaats van 5 tot en met 16 oktober.

'Voor de aankomende Kinderboekenweek trekken we alles uit de kast en maken we de spannende en unieke keuze voor de populaire auteur Andy Griffiths en illustrator Terry Denton. Welk kind is er geen fan van de serie "De waanzinnige boomhut"?' laat Eveline Aendekerk, directeur CPNB, weten.

'Met hun humoristische boeken hebben Andy Griffiths en Terry Denton heel veel kinderen het plezier van lezen laten ontdekken en daarom zijn wij vereerd dat zij het Kinderboekenweekgeschenk willen schrijven. Zo zetten we in op leesplezier voor álle kinderen. Uiteraard zijn we ook ontzettend blij met Marije Tolman als prentenboekenmaker; zij kan als geen ander de schoonheid van de natuur vatten in haar tekeningen en past daarom perfect bij deze editie. Deze namen staan garant voor veel drukte bij de boekhandel en bibliotheek tijdens de aankomende Kinderboekenweek.'

Auteurs van de Kinderboekenweek 2022

Andy Griffiths & Terry Denton

Andy Griffiths begon al vroeg verhalen te verzinnen voor zijn vrienden op school. Later werd hij leraar Engels en schreef hij grappige verhalen voor zijn leerlingen. In 1997 werd zijn eerste boek uitgegeven. Griffiths zet zich in voor geletterdheid en ontving in 2015 de Dromkeen-medaille ter ere van zijn buitengewone bijdrage aan de Australische kinderliteratuur. Terry Denton is niet alleen illustrator, maar ook auteur en beeldend kunstenaar. In zijn illustratief werk zit heel veel humor. Humor die perfect past bij de grappen van Andy Griffiths.

Marije Tolman

Marije Tolman (Beuningen, 1976) studeerde grafisch en typografisch ontwerpen aan de Koninklijke Academie in Den Haag en Illustration & Design aan het Edinburgh College of Art, in Schotland. Ze liep stage in Italië bij Fabrica, de studio van Oliviero Toscani. Inmiddels werkt ze in haar atelier in de oude binnenstad van Den Haag. Haar kunstwerken zijn puur analoog en combineren druktechnieken vermengd met tekenmaterialen. Elk boek of project is een expeditie, op zoek naar de juiste sfeer en bestemming.

Over hun werk

In de waanzinnige boomhut is alles mogelijk. Het eerste boek uit de reeks won meteen verschillende prijzen. Het vierde boek, De waanzinnige boomhut van 52 verdiepingen, werd Book of the Year bij de Australian Book Industry Awards. Het was voor het eerst dat een kinderboek deze prijs won. De reeks verscheen ondertussen in meer dan 35 landen en werd ook bij ons meermaals bekroond met de Prijs van de Nederlandse Kinderjury. In België en Nederland werden er al meer dan één miljoen exemplaren verkocht. Ondertussen werden er al meer dan 1,3 miljoen exemplaren van 'De waanzinnige boomhut' verkocht. Edward van de Vendel, hun vaste vertaler, zal deze taak ook voor het Kinderboekenweekgeschenk op zich nemen.

Het prentenboek De boomhut (2010) tekende Tolman samen met haar vader, beeldend kunstenaar Ronald Tolman. Het boek werd wereldwijd enthousiast ontvangen en in vele landen vertaald en bekroond: het Gouden Penseel, Silent books list of honour IBBY (Italië), Bilderbuchpreis Troisdorf Bilderbuchmuseum (Duitsland), Bilderbuchpreis Vienna (Oostenrijk), nominatie USBBY (Verenigde Staten), shortlist Deutscher Jugendliteraturpreis (Duitsland), shortlist Gouden Uil (België), Bologna Ragazzi Award (Italië). In 2019 ontving Tolman een Zilveren Penseel voor het prentenboek Vosje.

Thema 2022: Gi-ga-groen!

In bomen klimmen en diersporen zoeken in het bos, zandkastelen maken of vliegeren op het strand, een hut bouwen of picknicken in het park of vogels spotten en een moestuintje maken in je eigen tuin. De natuur is overal om ons heen. Buiten is er van alles te ontdekken en te doen. Wil jij weten hoe een panda, tijger of ijsbeer leeft? Of ben je juist nieuwsgierig naar de dieren in de zee of diep onder de grond? Wil je alles leren over planten, bloemen en kruiden? En ben je benieuwd hoe je de natuur en het klimaat een handje kan helpen?

Er zijn heel veel boeken die jou helpen een echte natuurheld te worden. Ga mee op avontuur om al het moois van de natuur te zien en te ontdekken wat jij kan doen om haar te helpen! Leer bijzondere dierenweetjes in informatieve boeken, dompel je onder in spannende verhalen over woeste buitenavonturen of verwonder je over prachtige natuurillustraties in prentenboeken. Kom daarna mee naar buiten. De Kinderboekenweek 2022 is Gi-ga-groen!

Nieuwe partner

DPG Media en Stichting CPNB sluiten een meerjarig partnership om het leesplezier onder kinderen te vergroten. DPG Media wordt strategisch partner van de Kinderboekenweek en bundelt samen met hoofdsponsor NS de krachten om de Kinderboekenweek nog meer impact te laten maken. Daarnaast zal DPG Media partner worden van de Kinderjury, al sinds 1988 de grootste lezersprijs voor kinderboeken. Vandaag tekenden Wiesje (9 jaar) namens DPG Media en Mert (9) van het Kinderboekenweek Leesteam van Stichting CPNB in het bijzijn van de directies het contract in het Kinderboekenmuseum in Den Haag.

Kinderboekenweek

De Kinderboekenweek is de grootste leesbevorderingscampagne voor kinderen in Nederland en heeft als doel zoveel mogelijk kinderen te enthousiasmeren om boeken te lezen. De Kinderboekenweek vindt in 2022 plaats van 5 tot en met 16 oktober. Het Kinderboekenweekgeschenk wordt cadeau gedaan door de boekwinkel tijdens de Kinderboekenweek bij aankoop van ten minste € 12,50 aan kinderboeken. Het prentenboek is tijdens de Kinderboekenweek te koop voor een aantrekkelijke prijs. Voor de elfde keer zal Kinderen voor Kinderen bij het thema van de Kinderboekenweek weer een passend lied uitbrengen, dat tevens de titelsong is van het gelijknamige nieuwe album.Over de auteur

Hebban Crew

2540 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Andy Griffiths & Terry Denton en Marije Tolman Kinderboekenweekauteurs 2022

 

Over

Andy Griffiths

Andy Griffiths

Andy Griffiths is een van de populairste kinderboekenauteurs in Australiƫ. Hij s...

Marije Tolman

Marije Tolman

De Nederlandse illustratrice Marije Tolman volgde een kunstopleiding in Den Haag...

Terry Denton

Terry Denton

Terry Denton is een Australisch auteur en illustrator. Hij werkte vaak samen met...