Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Anna Bijns Prijs ter ziele

De tweejaarlijkse Anna Bijns Prijs is niet meer. De organiserende stichting heeft besloten deze onderscheiding voor een Nederlandse schrijfster met ingang van dit jaar op te heffen.

Aan de prijs was een geldbedrag van tienduizend euro verbonden. Op 11 november 2014 werd de prijs voor de vijftiende en - naar nu blijkt - laatste keer uitgereikt. De winnares was toen Maria Barnas die werd bekroond voor haar dichtbundel Jaja de oerknal.

De Anna Bijns Stichting heeft op haar website laten weten 'zich dynamischer en met grotere regelmaat' te zullen richten op discussie en lezingen waarin ruimte gegeven wordt aan nieuwe vrouwelijke stemmen in de literatuur. 'De doelstelling is met de tijd veranderd', meldt de stichting. 'Van een tweejaarlijkse prijs voor een Nederlandse schrijfster, verbreedt de stichting haar focus door meerdere stemmen aan bod te laten komen. Door een programmering waarin ook niet-westerse stemmen aan bod komen wil de stichting vrouwelijke schrijvers op regelmatiger onder de aandacht brengen.

De nieuwe formule wordt door de organisatie komende maand meteen al in de praktijk gebracht. Op 25 mei aanstaande belegt de stichting in de Tolhuistuin in Amsterdam een avond 'in nieuw tenue' onder de titel #Zeghet: De literaire editie. Tijdens deze bijeenkomst gaan drie 'ondergesneeuwde vrouwelijke personages' op zoek naar hun stem. Drie schrijfsters maken een tekst voor vrouwelijke personages die in het oorspronkelijke werk een inferieure rol spelen ten opzichte van de mannelijke held. De nieuwe monologen zullen tijdens een avondvullend programma voorgedragen worden door actrices.

Het gaat om de karakters Desdemona (uit Othello van Shakespeare), Lolita (Nabokov) en Tirza (Arnon Grunberg). Klik hier voor meer informatie.

(Bron: Anna Bijns Stichting)Over de auteur

Hebban Crew

2144 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Anna Bijns Prijs ter ziele

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken