Hebban vandaag

Interview /

Anne Wieggers: 'Je weet nooit wat er achter zo’n betonnen stuk treurigheid ligt'

door Hebban Crew 1 reactie
Anne Wieggers schrijft veel over tuinieren, met een focus op een duurzame invulling van de tuin. In 2020 verscheen haar boek 'Duurzaam tuinieren'. Het is de Groene Week, aandacht voor natuur, aarde, groen, dieren en meer op Hebban.

Duurzaam tuinieren

Anne Wieggers

We worden dagelijks om de oren geslagen met cijfers over massale insectensterfte, het verdwijnen van vogelsoorten en de ergste horrorverhalen over het klimaat. Genoeg om flink gedeprimeerd van te raken. Maar wat als je op je eigen stukje grond of balkon het verschil kunt maken, zelfs als je geen groene vingers hebt?

Dit boek is bedoeld voor zowel ervaren tuiniers als mensen die net beginnen met tuinieren; voor mensen met een klein binnenplaatsje of balkon, en mensen die in het bezit zijn van jaloersmakende lappen grond. Door de heldere illustraties, de vele prachtige foto’s en de toegankelijke instructies is het niet zomaar een tuinboek, maar inspirerend leesvoer. Van een jaarronde bloei in je tuin en wat je doen (en vooral laten) kunt voor de natuur, tot je eigen snijbloemen en iets te eten kweken, je vindt alle praktische tips die je nodig hebt om een fantastische buitenruimte aan te leggen waar het al snel barstensvol leven is. Een duurzame tuin is een prachtige bestemming, een plek die je deelt met de natuur.

Wat betekent 'groen' voor jou? 

Het staat voor hoe ik leef. In het groen zijn – voor mij betekent dat meestal tuinieren – is waar ik het meest gelukkig van word. Daar ben ik niet alleen in want uit onderzoek blijkt dat het heel erg gezond is voor mensen. Je hartslag daalt, je ademt gezonde lucht in, beweegt en stress neemt af. In het Verenigd Koninkrijk schrijven dokters tuinieren zelfs voor aan mensen met klachten. Ik snap dat heel goed. Het is fantastisch om met de seizoenen te leven, en ik ben zoveel mogelijk buiten.

Hoe groen ben jijzelf? 

Ik ben vaak vooral bruin – van de modder. Ik kan het niet laten iedere dag, al is het maar even, iets in de tuin te doen. Ik heb een volkstuin waar we het hele jaar door uit eten en waar ik bloemen pluk voor op tafel. Mijn stadstuintje gonst van het leven. Er wonen egels, en ik zorg er met de juiste planten voor dat er altijd iets staat te bloeien voor vlinders en bijen.

Op welke manier ben jij een 'groenbevorderaar'? Hoe neem je je omgeving mee in je overtuigingen? 

Ik begon met het aanleggen van tuinen, waarbij ik ook uitleg en soms les gaf. Schrijven doe ik ook erg graag en ik merkte al snel dat je met tuinmagazines en de krant eigenlijk veel meer mensen bereikt. Nu ik ook op televisie tuinier (Binnenste Buiten van de KRO-NCRV) is dat bereik nog groter geworden. Dat geeft een goed gevoel, want, los van dat tuinieren mijn absolute passie is, geloof ik ook echt dat we in onze tuinen en op onze balkons het verschil kunnen maken. Nederland en België hebben niet zo veel natuur meer over, en door intensieve landbouw is de biodiversiteit achteruit gehold. Als wij allemaal wat bloemen of planten neerzetten en niet zo enorm opruimen in de tuin, helpen we de natuur.

'Mijn stadstuintje gonst van het leven. Er wonen egels, en ik zorg er met de juiste planten voor dat er altijd iets staat te bloeien voor vlinders en bijen.'

Vertel iets over je eigen boek

In Duurzaam tuinieren vertel ik stap voor stap hoe je van je tuin een paradijsje maakt voor de natuur, en voor jezelf. Ik ben heel blij dat het zoveel mooie reacties heeft gegeven en mensen aan het tuinieren heeft gezet. De leukste en meest voorkomende reactie is dat mensen het zo toegankelijk vinden. Ik krijg vaak terug dat het boek 'één groot "oh maar nu snap ik het"-gevoel' geeft. Dat vind ik een enorm compliment. Ik heb nu ook Duurzaam tuinieren voor kinderen geschreven. Ik krijg echt tranen in mijn ogen van al die foto’s die ik in mijn mailbox ontvang van nijverig tuinierende kinderen in de tuin, die trots bijen of een egeldrol aanwijzen. Prachtig!

Hoe past jouw boek binnen het groene thema? 

Het geeft alle handvatten om je omgeving te vergroenen. Of je nu een balkon of een paar hectare hebt, of een boomspiegel in jouw straat gaat aanpakken. Van een uitgebreide plantenlijst voor bijen en vlinders, tot manieren waarop je zelf potgrond en compost maakt. Het staat er allemaal in.

Wat raad je mensen aan die absoluut geen groene vingers hebben, maar toch graag een steentje willen bijdragen om insectensterfte tegen te gaan? 

Veel mensen denken dat ze geen groene vingers hebben, maar dat is vaak eerder het resultaat van een miskoop. Ga niet naar het tuincentrum voor planten, maar naar een echte kweker waar je onbespoten planten koopt. Die zijn niet alleen veilig voor insecten, ze zijn ook nog eens veel en veel sterker. Planten die buiten, met geduld en zonder kunstlicht, -warmte, -mest en heel veel water zijn opgekweekt, groeien vrolijk door in jouw tuin. Vertroetelde planten die net uit een kas komen zullen er al snel verpieteren, waardoor je denkt: 'zie je wel, ik bak er niets van'. Zonde! Op mijn website staat een lijstje met duurzame verkooppunten waar je sterke, onbespoten planten kan kopen. Dat is geen reclame; ik plaats alleen kwekers waar ik in geloof.

'Met een paar sterke planten is het mogelijk om vrijwel zonder onderhoud een tuin aan te leggen waar je jezelf, en de natuur mee helpt.'

Wat vind je van de volbetegelde tuinen en steden die je veel ziet?

Ik word er verdrietig van. Je weet nooit wat er achter zo’n betonnen stuk treurigheid ligt. Misschien zijn mensen slecht ter been of angstig voor hoe lastig tuinieren zou zijn. Ik hoop dat die misvatting verdwijnt. Met een paar sterke planten is het mogelijk om vrijwel zonder onderhoud een tuin aan te leggen waar je jezelf, en de natuur mee helpt. Terwijl zo’n betegelde tuin het riool belast (water kan nergens heen) en tijdens hittegolven vreselijk naar en heet wordt. Zonde.

Welke plant is het meest onbegrepen bij het grote publiek? Vaak gezien als onkruid, maar met een juist heel grote waarde voor een duurzame tuin? 

De paardenbloem. Veel mensen bestrijden die alsof hun leven ervan afhangt. Heel veel bijen zijn daar juist heel gelukkig mee. Als je ze oogluikend wil toelaten zonder dat ze de boel overnemen, dan kan je de zaadhoofdjes wegplukken voordat ze de tuin in waaien. Zo blijft het onder controle.

Hoe ziet de tuin van de toekomst eruit, denk je? 

Ik hoop vol bloemen, bomen, een hele toef fladderende vlinders erboven, begeleid door een symfonie van luid gezoem en vogelzang. Fingers crossed.

Noem vier groene boeken waar jij veel aan hebt gehad of die jij heel belangrijk vindt:

(0)
Hierin lees je een jarenlange briefwisseling tussen tuingrootheden en goede vrienden Beth Chatto en Christopher Lloyd. Ze zijn vaak elkaars tegencomponenten in overtuigingen, wat het des te interessanter maakt. Het is vertaald in het Nederlands als Een bloeiende vriendschap. Wil je geen enkele Britse ‘witty’ opmerking missen, lees het dan in het origineel.
(0)
Kwekerij de Hessenhof is de plek waar vakmanschap en kennis samenkomt. Dat alles staat nu gebundeld in dit boek, dat uitkwam ter ere van hun 40-jarig bestaan.
(0)
Als twintiger met als absolute passie tuinieren, vind je niet snel een leeftijdgenoot die hier graag over meepraat. Dit boek – waarin de beroemde Engelse tuinier Monty Don je meeneemt op een persoonlijke reis door Frankrijk, doorspekt met feiten over Franse tuinen – deed mij toentertijd inzien dat er meer mensen zijn die al vroeg volledig gegrepen werden door tuinieren.
(0)
Een heerlijk boek van de eigenaar van kwekerij 'De nieuwe tuin', Peter Bauwens. Dat de kwekerij gestopt is zal voor veel moestuiniers voor stress hebben gezorgd. 'Waar koop ik nu mijn zaadjes?!'. Gelukkig zijn er zijn boeken nog.

De Groene Week

Groen natuurlijk! Want wie houdt er nu niet van groen? Van groen(tes) op je bord tot eindeloze wandelingen in de natuur: geniet van vele (lees)tips om je wereld groener te maken. De Groene Week loopt van maandag 23 augustus tot en met zondag 29 augustus.

Meer groene leestips

Auteursfoto: © Shot by SheenaOver de auteur

Hebban Crew

2366 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Anne Wieggers: 'Je weet nooit wat er achter zo’n betonnen stuk treurigheid ligt'

 

Gerelateerd

Over

Anne Wieggers

Anne Wieggers

Anne Wieggers is dé duurzame tuinvrouw van Nederland. Ze ontwerpt, schrijft, ge...


Gesponsorde boeken