Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Anneke Brassinga wint P.C. Hooft-prijs

Na proza in 2013 en essayistiek in 2014 wordt de P.C. Hooft-prijs in 2015 toegekend voor poëzie. Zojuist maakte het bestuur van de Stichting P.C. Hooft-prijs bekend dat de oeuvreprijs zal worden uitgereikt aan dichteres Anneke Brassinga (1948).Brassinga, zowel werkzaam als dichteres, prozaïst en vertaalster, debuteerde in 1987 met de dichtbundel Aurora. Toen ze de Martinus Nijhoff-prijs won voor haar vertaling van Nabokovs The Gift, weigerde Brassinga deze prijs in ontvangst te nemen. De jury kon naar haar mening uit een te kleine groep kandidaten kiezen.

De Herman Gorterprijs, die de dichteres in 1990 werd toegekend voor de bundel Landgoed, nam Brassinga wel in ontvangst. Later won zij ook de VSB- poëzieprijs 2002 voor de dichtbundel Verschiet en de Constantijn Huygensprijs 2008 voor haar oeuvre.

De jury van de P.C. Hooft-prijs over Brassinga's poëzie:

“Wie gedichten van Anneke Brassinga leest, stapt binnen in een geestverruimend heelal van taal. In elk gedicht openen zich onvermoede vergezichten van zeggingskracht. De taal wordt omgekeerd, uitgekleed en weer opnieuw uitgedost totdat alle registers die er ooit in voorgekomen zijn weer meedoen. Deze dichter is werkelijk overal geweest, in talloze literaturen, tradities en milieus, van academie tot markt, straat en kroeg. Met kennelijk genot (her)gebruikt Brassinga bijna vergeten of in onbruik geraakte woorden, die in haar gedichten opnieuw worden geproefd en gesmaakt. De liefde voor de onuitputtelijke mogelijkheden van taal in poëzie is de constante van haar werk”, aldus de jury, bestaande uit Wim Brands, Anja de Feijter, Rozalie Hirs, Erik Lindner en Maaike Meijer.

De P.C. Hooft-prijs 2015 wordt op 21 mei, de sterfdag van renaissancedichter P.C. Hooft (1581-1647), uitgereikt in het Letterkundig Museum.

Aan de P.C. Hooft-prijs is een geldbedrag van 60.000 euro verbonden. De laatste winnaar in de categorie poëzie was Tonnus Oosterhoff in 2012. Vorig jaar werd de prijs gewonnen door essayist Willem Jan Otten.

Foto: Valerie KuypersOver de auteur

Daphne van Rijssel (crew)

1 volger
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Anneke Brassinga wint P.C. Hooft-prijs

 

Over

Anneke Brassinga

Anneke Brassinga

Anneke Brassinga (1948) debuteerde in 1987 met de dichtbundel Aurora. Daarna vol...

Gesponsorde boeken