Advertentie

Hebban vandaag

Column /

Annemarie Bon: Worteltjestaart is niet per se gezond

Vandaag start de zesdelige columnserie van jeugdboekenschrijfster Annemarie Bon. In de reeks vertelt zij maandelijks over de totstandkoming van een nieuw voorleesboek over het populaire personage Haas, dat dit najaar verschijnt bij Uitgeverij Moon. De exclusieve illustraties bij de columns komen van de hand van Gertie Jaquet!

Worteltjestaart is niet per se gezond

Het is bijna Koningsdag, oranje boven! Nu denk ik bij oranje altijd onmiddellijk aan wortels en gelijktijdig aan worteltjestaart. Nee, worteltjestaart is niet vies maar juist superlekker. En nee, dat klinkt wel gezond maar is het allerminst. Ik kan het weten.

Haas wil worteltjestaart is mijn populairste prentenboek, prachtig geïllustreerd door Gertie Jaquet. Al is het jammer dat er meestal met het online, geanimeerde prentenboek wordt gewerkt in plaats van de papieren versie, toch knopen kleuterjuffen er tal van inspirerende lessen aan vast. Zelf worteltjes zaaien en uiteindelijk je eigen taart bakken met het ultieme recept voor worteltjestaart uit mijn boek is natuurlijk heel spannend.

Waar heb je dat superrecept vandaan gehaald, zul je je afvragen? Nou, door er heel veel te bakken en te proeven natuurlijk! Zelfs van een topchef uit Californië, Chef Bear, kreeg ik goede tips. Ik kwam tijdens die experimenteerfase al flink aan in gewicht.  

Nu kom ik als schrijfster veel op scholen om kinderen enthousiast voor lezen en boeken te maken. Daaronder behoren veel groepen 1 tot en met 4 met allemaal kinderen die dol zijn op Haas wil worteltjestaart. En al die kinderen hebben superlieve juffen en ouders die onderwijs aanschouwelijk willen maken. Dat betekent in mijn geval dat ze ook daadwerkelijk worteltjestaart gaan bakken. En overal mag ik een stukje taart mee proeven.

Ik wil niet klagen. Absoluut niet! Er is geen grotere liefhebber van worteltjestaart dan ik. Ik kan er geen genoeg van krijgen, zolang hij volgens mijn eigen toprecept is gebakken tenminste. En de juf niet trots vertelt dat de kleuters de marsepeinen worteltjes zelf geknutseld hebben. Dikke groene snottebellen doen me dan de eetlust vergaan.  

Maar ik weet niet of je dit portret dat Gertie van me maakte,  goed bekeken hebt? Ja, de slogan is waar: wantrouw altijd een magere kok. Mijn worteltjestaart is té lekker en niet geschikt als dagelijkse kost. Maar als taart staat hij op de eerste plaats. Soms voelen Gertie en ik ons wel eens leden van het worteltjestaartpromotieteam. We hebben een speciale website van Haas, waarop een enorme collectie worteltjestaarten te vinden is. Ook jij kunt je foto insturen, hoor! Vanzelfsprekend vind je op de site ook het recept, het geanimeerde prentenboek en tal van lessuggesties om met het boek te werken. Daarnaast trekken Gertie en ik samen met onze poppenkastvoorstelling ‘Worteltjestaart’ door het land. We hebben een reizend poppentheater, eigen liedjes en Gertie maakte zelf de prachtige handpoppen. En ja, ook dan wordt er vaak worteltjestaart geserveerd. Haas heeft het goed gezien: er is niet heerlijkers dan worteltjestaart. Je hoort mij niet klagen.  

Haas wil worteltjestaart is niet het enige boek van Haas. We hebben ondertussen tien zelfleesboekjes, nog een prentenboek en drie verhalenbundels gepubliceerd. En het grote nieuws is dat dit najaar een nieuwe verhalenbundel bij uitgeverij Moon verschijnt. De titel ligt nog niet vast, maar zal iets worden in de trant van Haas naar de stad. Ik ben nu nog druk aan het schrijven, maar ik kan je alvast verzekeren dat er in de stad op de terrasjes ook worteltjestaart wordt geserveerd. Bijzonder aan dit boek is dat de verschillende dieren een eigen verhaal in dit boek krijgen.

Nieuwsgierig geworden? Ik houd je in zes afleveringen op de hoogte van het hele proces tot aan het verschijnen van de nieuwe bundel. Om de tijd te doden kun jij je ondertussen ook bekwamen in de kunst van het worteltjestaart bakken. Maar let op: snoep er niet te veel van, ook al is het Koningsdag.        


Copyright illustratie: (c) Gertie JaquetOver de auteur

Lindy (Hebban Crew)

764 volgers
384 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Annemarie Bon: Worteltjestaart is niet per se gezond

 

Gerelateerd

Over

Annemarie Bon

Annemarie Bon

Annemarie Bon is kinderboekenschrijfster van informatieve boeken en leesboeken, ...

Gertie Jaquet

Gertie Jaquet

Gertie Jaquet is illustrator van kinderboeken en prentenboeken. Het bekendst zij...

Gesponsorde boeken