Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

Anouks Schatkist vol Vergeten Boeken #3

door Anouk (Hebban Crew) 31 reacties
Anouk van der Zee, bedrijfsleider bij Bek, Boeken en Bijzonders in Veghel, moet vaak met lede ogen aanzien hoe mensen in één rechte streep naar de Top Tienen en stapels vol actuele toptitels lopen. Logisch natuurlijk, maar ook jammer, want op de planken van haar boekhandel, als zijnde het behang van de winkel, bevinden zich juweeltjes van boeken. Anouk stelt aan je voor: haar Schatkist vol Vergeten Boeken en speciaal voor de Week van de Debutant zijn dat deze maand debuten.

Bek, Boeken en Bijzonders

De Vergeten Boeken van Anouk

Dit zijn Anouks 'winkelweesjes', boeken die geen plekje meer op de tafel hebben en op de planken zijn verdwenen, maar niets van hun waarde zijn verloren.

In onze voorraad sinds augustus 2014

Gek genoeg vliegen boeken over boekhandels niet direct de winkel uit (tenminste, disclaimer: niet bij ons). Het boek van Penelope Fitzgerald bijvoorbeeld, dat nu verfilmd is, en waarvan ik 2 edities in de kast heb staan. Toen Het geheim van Penumbra’s boekwinkel nog op de tafel lag, werd het bescheiden verkocht aan onze vaste boekenliefhebbers, die zelf al bijna tot het meubilair behoren. Nu het in de kast staat is het vergeten. En dat terwijl het zo’n heerlijk boek is. Het leest lekker weg en is zowel intelligent als humorvol. Het is ook weer eens net iets anders. Robin Sloan heeft sindsdien nog een roman en een novelle geschreven en is druk bezig met meer, maar als boekverkoper heb ik vooral dit debuut in mijn hart gesloten. Het gaat over een man die zijn baan als webdesigner verliest, en nachtverkoper wordt in een boekhandel die 24 uur open is. (MUST. HAVE.) De klanten kopen er nooit iets, maar lenen wel enorme duistere boeken van hoge planken. Clay komt tot de conclusie dat de winkel een dekmantel moet zijn. Fantastische gebeurtenissen volgen, terwijl hij zoekt naar het oeroude geheim dat Penumbra en zijn klanten op het spoor zijn. Dit debuut is een echte aanrader!

-   Het geheim van Penumbra’s boekwinkel van Robin Sloan

Bestel bij Bek Boeken

In onze voorraad sinds augustus 2015

Grace is een debuut vol aanbevelingen op de achterflap. Een vlug kijkje op haar website laat zien dat ook Kate Atkinson – die ik de vorige keer zelf bejubelde – er ronduit lovend over is. Auteur Rebecca Scherm doceert Engels en is redacteur, en heeft al een aantal korte verhalen in literaire tijdschriften gepubliceerd. Haar debuut Grace moest het natuurlijk helemaal afmaken, maar dat is in Nederland niet helemaal gelukt. Het staat hier al weer een jaartje of wat ongezien in de kast, terwijl het écht de moeite waard is. Het boek hangt tussen een roman en een thriller, waarin de hoofdpersoon en haar motieven langzaam maar zeker helemaal ontrafeld worden. Een plot met veel psychologisch inzicht in de menselijke natuur, die nooit zwart/wit is. Denk qua stijl en onbetrouwbare verteller een beetje aan Gillian Flynn. Grace noemt zichzelf Julie en woont in een buitenwijk van Parijs, waar ze een rustig leventje opgebouwd heeft. Maar stiekem leest ze een lokale, online krant uit Tennessee. Daar zijn twee mannen net voorwaardelijk vrij gelaten. Grace is getrouwd met de een en verliefd op de ander, en beide mannen werden beiden veroordeeld voor de misdaad die zij bedacht heeft. Je zit echt op het puntje van je stoel met dit debuut.

- Grace van Rebecca Scherm

Bestel bij Bek Boeken

In onze voorraad sinds juni 2014

Dit is typisch een boek dat het landelijk aardig goed deed, maar in onze boekhandel geen aansluiting heeft gevonden. Misschien ook omdat ik het zelf “te laat” heb gelezen – toen het al  in paperback was verschenen. Over schok gesproken, ik ontdekte bij het terugzoeken van de informatie dat we de gebonden zelfs helemaal niet verkocht hebben. Een paar paperbacks, waarvan de laatste alweer een hele tijd wacht op een fijn thuis. Zo onverdiend! De schok van de val is het soort debuut dat direct omhoog schoot in de award lijsten (het won ook de Costa Book Award). Het is gewoon prachtig mooi, en verstaat de kunst om ontroerend te zijn zonder sentimenteel te worden. Een eerlijk verhaal over een jongen die psychisch in de war is, en het beknellende verlies van zijn broertje met Down syndroom nog steeds voelt. Heel langzaam scheid je als lezer zin en onzin van elkaar, en kom je erachter wat het is dat Matthew zo kwelt. De vergelijking met Het wonderbaarlijke voorval met de hand in de nacht is zeker niet onterecht: beide boeken lezen fijn, en maken tegelijkertijd iets dieps in je los. Nathan Filer heeft zelf in de geestelijke gezondheidszorg gewerkt, en weet echt waarover hij het heeft.

- De schok van de val van Nathan Filer  

Bestel bij Bek Boeken

In onze voorraad sinds augustus 2015

Dit unieke debuut hangt een beetje tussen een serieuze roman en lekker lezen in. Daardoor lijkt het qua stijl een beetje op Chocolat van Joanne Harris, of de boeken van Liane Moriarty. Grote thema’s, maar perfect voor in de zomer in de tuin of aan het zwembad. De vergelijking met Chocolat is überhaupt snel gemaakt, want ook in dit boek draait het om eten. De opkomst van de westerse eetcultuur, “en het gevoel dat van gemeenschap en identiteit dat lekker eten kan creëren.” De hoofdstukken staan allemaal in het teken van een nieuw gerecht, terwijl je de hoofdpersoon volgt. Dat is Eva: ze herinnert het zich niet, maar ze heeft een moeilijk begin gehad. Haar moeder ging bij haar vader weg toen ze een baby was, en liet Eva bij hem achter. Lars is dol op eten en is vastbesloten zijn liefde hiervoor (op een enigszins overdreven manier) aan Eva door te geven. Maar dan overlijdt ook Lars. Gelukkig blijkt Eva gezegend met een uitzonderlijk kooktalent, en je ziet haar opgroeien van onzeker kind tot gelauwerde chef van een trendy pop-up eetclub. Maar dan wordt ze, natuurlijk, geconfronteerd met het verleden dat ze zich niet herinneren kan. Met dit debuut ga je zó de zomer doorkomen.

- De keukens van het grote midwesten van J. Ryan Stradal  

Bestel bij Bek Boeken

In onze voorraad sinds april 2015

De naam zal je ongetwijfeld kennen: Een klein leven van Hanya Yanagihara werd in DWDD tot Boek van de Maand benoemd en de verkoop doet het ook bij ons enorm goed (ook weleens leuk om te horen, na al die zielige weesjes). Maar het debúút van Hanya Yanagihara, Notities uit de jungle? Niks! Ik heb de twee stapels nu maar naast elkaar gelegd, in de hoop dat er liefde voor het debuut uit voort zal vloeien. Maar ik moet er elke keer op wijzen dat het dezelfde auteur is. (Toegegeven, de boeken zijn heel anders vormgegeven.) Misschien probeer ik het zo omdat ik met de auteur meevoel. Aan Notities uit de jungle werkte ze bijna twintig jaar lang in het geheim. Zie het voor je: te willen schrijven, heel je ziel en zaligheid in dat eerste boek te leggen. Je weet niet of het ooit gepubliceerd gaat worden, het geesteskind waar je in geloofde voor iemand in jou geloofde. En dan is het je tweede boek dat er met alle lof vandoor gaat en het eerste overschaduwd. Dus kom op! Lees dit prachtige debuut. Beangstigend, verontrustend, in de sfeer van Joseph Conrads Hart der duisternis. Het boek is zogenaamd geschreven door de hoofdpersonen, wetenschappers op zoek naar een verloren gewaande stam midden in de wildernis.

- Notities uit de jungle van Hanya Yanagihara  

Bestel bij Bek Boeken

In de Hebban Boekentipper kun je drie hulplijnen raadplegen: specialisten (Hebban redactie en recensenten), de Hebban genreclubs en Boekverkopers. Anouk van der Zee van Bek, Boeken en Bijzonders is een van de boekverkopers die achter deze hulplijn zitten. Zij zitten klaar om je van verrassende, originele en passende tips op maat te voorzien, als jij even niet meer weet wat je moet lezen. Ontvang je een tip van een boekverkoper, dan is het natuurlijk heel sympathiek om het boek ook op hun website te bestellen. De levertijd en verzendkosten zijn bij de meeste (zelfstandige) boekhandels gelijk aan die van de grote webshops.

Het enige dat je nodig hebt om een Hebban Boekentippertip aan te vragen is een Hebbanaccount, drie favoriete boeken en een leeswens.

Inmiddels zijn er meer dan 500 tips uitgedeeld én kun je een boekenbon winnen met je tipverzoek

Naar de Hebban BoekentipperOver de auteur

Anouk (Hebban Crew)

176 volgers
1242 boeken
24 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Anouks Schatkist vol Vergeten Boeken #3

 

Gesponsorde boeken