Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

Anouks Schatkist vol Vergeten Boeken #4

door Anouk (Hebban Crew) 18 reacties
Anouk van der Zee, bedrijfsleider bij Bek, Boeken en Bijzonders in Veghel, moet vaak met lede ogen aanzien hoe mensen in één rechte streep naar de Top Tienen en stapels vol actuele toptitels lopen. Logisch natuurlijk, maar ook jammer, want op de planken van haar boekhandel, als zijnde het behang van de winkel, bevinden zich juweeltjes van boeken. Anouk stelt aan je voor: haar Schatkist vol Vergeten Boeken.

Bek, Boeken en Bijzonders

De Vergeten Boeken van Anouk

Dit zijn Anouks 'winkelweesjes', boeken die geen plekje meer op de tafel hebben en op de planken zijn verdwenen, maar niets van hun waarde zijn verloren.

In onze voorraad sinds september 2015

Dit is nu typisch zo’n voorbeeld van een misleidende cover, en ik denk dat het daarom blijft staan. Bij het verschijnen dacht ik bij mezelf: een originele, experimentele satire. Niet voor iedereen, maar zeker voor de liefhebber. Misschien dat de naam van de auteur daarbij ook een beetje meehielp. Maar tot mijn verbazing stond op de voorkant behulpzaam geprint: “Een gevoelige, komische roman over bipolaire stoornissen, voor de lezers van het Rosie Project.” Oh. Dan moet ik even mijn hele idee bij deze roman herzien. Het is namelijk een verhaal over een jonge vrouw die – net als in Het Rosie Project – anders in elkaar zit dan de meeste mensen. In het geval van Abigail een bipolaire stoornis. Er zit een komische noot in, en het weet luchtig te blijven ondanks de zware thematiek. Wat dat betreft doet het ook een beetje denken aan (het in de vorige Schatkist aangeraden) De schok van de val van Nathan Filer, of misschien zelfs Paaz van Myrthe van der Meer. Het verhaal: Abigail klopt bij de buurman aan voor tomaten, en treft zijn dode lichaam aan. Vanaf daar raakt ze steeds verder van het pad af, recht haar eerste manie in. De spiegelwereld in de titel is dan ook metaforisch bedoeld.

-   De spiegelwereld van Melody Black van Gavin Extence

Bestel bij Bek Boeken

In onze voorraad sinds juni 2016

Een boek van de man achter hitserie Fargo, wat kan er mis gaan? Toch hebben we Voor de val maar met moeite verkocht, waarbij de laatste is blijven staan. En dat terwijl het echt een aanrader is, met een goed opgebouwde spanning en hartverscheurende climax. Bovendien leest het dankzij de korte hoofdstukken enorm vlot, en blijf je geïnteresseerd doorbladeren. Op een mistige ochtend stappen 11 mensen in een privévliegtuigje. Tien mensen voor wie dat de bedoeling was, en kunstenaar Scott Burroughs, die er toevallig in komt te zitten. Als het vliegtuig neerstort, zijn alleen Scott en een jongetje van vier er levend vanaf gekomen. Het overleven wordt afgewisseld met flashbacks uit de levens van degenen die zijn omgekomen, vanuit hun eigen gezichtspunt. Terwijl het verhaal zich ontvouwt komt het bizarre om de hoek kijken: er zijn te veel rare voorvallen. Wat was er aan de hand, en waarom zaten er zoveel invloedrijke mensen aan boord? Deze roman-met-een-spannend-randje is echt iets voor op vakantie, waar je ook nog een flinke emotie uit weet te trekken als het mysterie eindelijk is opgelost. Als je fan bent van Fargo, durf ik te wedden dat de sfeer van deze roman je ook zeker weet te grijpen.

- Voor de val van Noah Hawley

Bestel bij Bek Boeken

In onze voorraad sinds augustus 2015

Eerlijk is eerlijk: het verkocht aardig toen het in een stapeltje op onze voorste tafel (met de nieuwste boeken) lag. Maar uiteindelijk gaat het dan toch de kast in, en daar is deze eenzame editie blijven staan. Het is echt een heel leuk boek, en perfect voor lezers van de nu heel populaire Liane Moriarty. Sterker nog, Je had het kunnen weten kwam ongeveer gelijktijdig uit met Het geheim van mijn man van Moriarty (dezelfde uitgeverij ook). Maar terwijl het voor Moriarty haar doorbraak was, is het rondom Jean Hanff Korelitz stil gebleven. Er is verder niets van haar vertaald, en alleen dat is al reden om in elk geval dit boek van me te adopteren. Want ik raad het niet voor niets aan! Hoofdpersoon Grace heeft het he-le-maal (let op het sarcasme) perfect voor elkaar met een fantastisch gezin en haar droombaan. Ze heeft een populair boek geschreven, “Je had het kunnen weten”, waarin ze vrouwen vertelt dat ze naar hun instinct moeten luisteren als ze denken dat iets niet klopt. Maar dan verdwijnt haar man spoorloos, en hoe meer Grace ontdekt, hoe meer ze beseft dat ze zelf blind is geweest voor de waarheid. Ze had haar advies voor andere vrouwen beter zélf kunnen aannemen.

- Je had het kunnen weten van Jean Hanff Korelitz

Bestel bij Bek Boeken

In onze voorraad sinds maart 2016

De Week van de Debutant is dan misschien voorbij, ik heb toch nog een weesje gevonden dat een eerste boek is. In eigen land (Frankrijk) werd de auteur voor alle grote literaire prijzen genomineerd, en het boek wordt vergeleken met de grote Russische romans. Dit is zo’n heerlijk epos dat literatuur uitademt, waar je helemaal in weg kunt zinken. Met alle lof die het op zich neergeregend krijgt, is het eigenlijk wonderbaarlijk dat het in Nederland nooit van de grond is gekomen. Tot op heden is het ook zijn enige roman, dus ik stel voor dat we het állemaal lezen en hem alsnog beroemd maken. Dan komt het tweede boek misschien wat sneller! In 1833 trouwt graaf Alexander Korvanyi met de Oostenrijkse Cara von Amprecht, waarna hij terugkeert naar het kasteel van zijn voorvaderen in Transsylvanië. Daar is het feodale stelsel nog steeds van kracht en misdaden uit het verleden worden soms zelfs nog verheerlijkt. In die smeltkroes van Magyaren, Saksen en Vlachen wordt elke tien meter iets anders gesproken: Duits, Hongaars, Roemeens. Elke gemeenschap heeft een eigen godsdienst en rechtspraak. Alexander en Cara komen midden in dit kruitvat terecht, een mengsel van onrecht, oude vetes, smokkelhandel, volksgeloof en dromen van vooruitgang.

- Karpathia van Mathias Menegoz

Bestel bij Bek Boeken

In onze voorraad sinds juni 2010 (!)

Ja echt! 2010. Manu Joseph timmert ondertussen vrolijk verder aan de weg (van zijn hand is ook het nieuwe Miss Laila, gewapend & gevaarlijk. In Veghel is het nooit zo aangeslagen, Laila helaas ook niet. Dan kun je zeggen, “dat had je kunnen weten” (waar heb ik dat in deze column eerder gehoord?), maar de verhalen van deze auteur klinken echt gewoon te leuk om te negeren! Manu Joseph is het lezen gewoon waard, dus pak absoluut eens een boek van hem mee. Het liefste mijn weesje, want ik zorg er al zoveel jaar voor. Net zoals in Miss Laila zit er een gezonde dosis humor en satire in Slimme mannen, met dat vleugje tragikomisch waardoor dit soort boeken zo lekker leesbaar worden. Ayyan Mani doet zuchtend zijn werk als hulpje van een excentrieke astronoom, en zint op een manier om aan zijn armzalige bestaan te ontsnappen. In een poging zijn status te verhogen spint hij een web van verzinsels over hun tienjarige zoontje, wiens almaar toenemende hoogbegaafdheid iedereen verrast. Wanneer collega’s ook de roddels geloven over een vrouwelijke researcher en zijn baas, moet Ayyan Mani alle zeilen bijzetten om overeind te blijven. Oh, en Slimme mannen is óók al een debuut!

- Slimme mannen van Manu Joseph

Bestel bij Bek Boeken

In de Hebban Boekentipper kun je drie hulplijnen raadplegen: specialisten (Hebban redactie en recensenten), de Hebban genreclubs en Boekverkopers. Anouk van der Zee van Bek, Boeken en Bijzonders is een van de boekverkopers die achter deze hulplijn zitten. Zij zitten klaar om je van verrassende, originele en passende tips op maat te voorzien, als jij even niet meer weet wat je moet lezen. Ontvang je een tip van een boekverkoper, dan is het natuurlijk heel sympathiek om het boek ook op hun website te bestellen. De levertijd en verzendkosten zijn bij de meeste (zelfstandige) boekhandels gelijk aan die van de grote webshops.

Het enige dat je nodig hebt om een Hebban Boekentippertip aan te vragen is een Hebbanaccount, drie favoriete boeken en een leeswens.

Inmiddels zijn er meer dan 900 tips uitgedeeld én kun je een boekenbon winnen met je tipverzoek

Naar de Hebban BoekentipperOver de auteur

Anouk (Hebban Crew)

176 volgers
1250 boeken
24 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Anouks Schatkist vol Vergeten Boeken #4

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken